Човићева имовинска карта изгледа овако

Брачни пар Драган и Бернадица Човић су већину некретнина добили на поклон или купили до 2003. године. Након отворених истрага против Човића некретнине је куповала Бернадица у име родбине, а послије је неке од њих и добила на поклон.

Босна и Херцеговина 13.08.2015 | 22:55
Човићева имовинска карта изгледа овако

Благо Прскало из Мостара не дијели егзистенцијалне проблеме других пензионера. Иако задњих тридесет година прима рударску пензију, Прскало има стан са гаражом, вилу у Хрватској коју је платио скоро 790.000 КМ те породичну кућу у Мостару.

Породична вила брачног пара Драгана и Бернадице Човић се налази у Мостару. Дио земљишта су добили на поклон од Благе Прскала, Бернадициног оца

Прскало је отац Бернадице Човић, адвоката из Мостара која је дуже од три деценије у браку са Драганом Човићем, предсједавајућим Предсједништва Босне и Херцеговине (БиХ).

Према истраживању Центра за истраживачко новинарство из Сарајева (ЦИН), брачни пар Човић је већину својих некретнина добио на поклон или купио до 2003. године. Након што су отворене истраге и судски спорови против Човића због сумње да је користио јавне функције за личну корист, ситуација се промијенила. У наредним годинама некретнине је, углавном, куповала Бернадица Човић у име своје родбине, а послије је неке од тих некретнина и добила на поклон.  

Скупоцјену вилу у Заострогу је купила Бернадица Човић на име свога оца Благе. Вила је плаћена 625.000 КМ.

„Станчић“ од 71 квадратни метар

Драган Човић је прву некретнину добио на поклон од покојног оца Фране 1997. године. Тада је био генерални директор предузећа за намјенску индустрију „Соко“ из Мостара.

Отац му је поклонио кућу са двориштем од 640 квадрата која се налази у Љутом Доцу, на пола пута између Мостара и Широког Бријега. Човић је три године касније купио и двије парцеле уз ову кућу, укупне површине 260 квадратних метара, плативши их 3.000 њемачких марака.

Док је Човић био на позицији директора „Сокола“, његов пунац Прскало је постао власник стана у Загребу у Хрватској. Прскало је тада имао само породичну кућу у Мостару коју је направио осамдесетих година. Новинарима ЦИН-а није хтио објаснити како је купио некретнину у Загребу коју назива „станчићем“. „Ко хоће радити, може имати“, рекао је пензионер Прскало.


По спрат куће у Загребу купили су пунац Драгана Човића и Бранко Колобарић почетком 1998. године. Тада су Човић и Колобарић били челни људи у мостарској фирми “Соко”

Према документацији која је у посједу ЦИН-а, ријеч је о трособном стану од 71 квадратни метар и гаражи од 16 квадратних метара, купљеним у фебруару 1998. године за око 162.000 КМ.

Мјесец дана послије, један спрат исте куће купио је Бранко Колобарић, тадашњи предсједник Управног одбора „Сокола“. Колобарић је двособан стан и гаражу платио 146.000 марака.

Обје некретнине је на основу пуномоћи купио адвокат Божо Ћорић из Загреба.

Десет година након куповине станови су и укњижени тако што је Колобарић однио нотару на овјеру документацију за оба стана.

Против Колобарића и Драгана Човића је Федерална финансијска полиција водила истрагу. У 2003. години поднијели су кривичну пријаву у којој је наведено да су Колобарић и Човић у току 1998. године потписивали уговоре о издавању некретнина које су у посједу „Сокола“, а на штету овог предузећа. Пријаву су предали Тужилаштву Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК), али није било оптужнице.

Главни тужилац Младен Јуришић, који је ову функцију преузео прије више од годину дана, каже да Тужилаштво није годинама поступало по пријавама за привредни криминал. Он је због тога поднио дисциплинске пријаве против неких својих претходника.

Након „Сокола“ Колобарић је именован за замјеника генералног ревизора у Канцеларији за ревизију институција у ФБиХ а Човић за федералног министра финансија.

Кратко прије напуштања „Сокола“, 1998. године, Човић је од овог предузећа добио на кориштење стан од 100 квадрата у Мостару. Годину и по дана касније је заједно са супругом откупио овај стан, плативши га 33.542 КМ у сертификатима. Једанаест година послије стан је продао за 190.000 КМ Матану Жарићу, актуелном генералном директору Електропреноса БиХ.

У вријеме продаје некретнине Човић и Жарић су се сретали и на оптуженичкој клупи. Били су оптужени да су као предсједник и члан Управног одбора Хрватске поште и телекома (ХПТ) Мостара пренијели дуг од 4,7 милиона КМ који је предузеће имало према тада бившем Министарству обране Хрватског вијећа обране на три приватне фирме из Мостара и Широког Бријега.

Фирме су послије наплатиле дуг у дионицама и тако постале већински власници „Еронета“. Суд је послије поништио ту трансакцију, а оптужница против Човића, Жарића и осталих је пала на суду, јер је подигнута касно - када је већ дошло до застаре кривичног гоњења.

Спајање парцела за изградњу виле

Човићева супруга Бернадица је 2000. године постала власница стана у Макарској на Хрватском приморју. Стан од 76 квадрата је тада платила скоро 138.000 КМ.

Пет година послије Бернадицина адвокатска канцеларија добила је овлаштење од Здравке Чуљак, настањене у Швицарској, да купи земљиште у Мостару. Чуљак је Бернадицина ујна која у Херцеговину није ни долазила, него је пуномоћ за куповину земљишта потписала у Швајцарској.

У име ујне, за 84.000 КМ је купљено 2.396 квадрата земље у мостарском насељу Баре на којој су се налазили девастирани објекти.

У 2011. години Бернадица и Драган Човић су откупили земљиште од Чуљак за 330.000 КМ, али су јој умјесто новца дали стан у Макарској.

Међутим, новинари ЦИН-а су сазнали да рачуни за комуналне услуге за овај стан у Макарској још увијек долазе на име Бернадице Човић. Чуљак није хтјела одговорити новинарима ЦИН-а да ли је укњижила стан на своје име.

Одмах до тог земљишта у Барама и Бернадицин отац Благо је имао парцелу. Земљиште површине 896 квадратних метара је уз његову пуномоћ купила кћерка Бернадица 2008. године за 50.000 КМ. Пет година послије отац јој је поклонио ту земљу.

Човићи су прошле године спојили ова два земљишта у једно. Данас је ту вила у којој они живе. Ријеч је о великој кући која се простире на површини пола фудбалског игралишта. На овом имању поред попратног објекта се налази базен, мало дјечије игралиште и уређен травњак.

Вила на мору

ЦИН сазнаје да Човићев пунац има и вилу у Заострогу коју је купио 2009. године. И за ову некретнину Бернадица је обавила куповину на основу пуномоћи коју јој је отац дао.

Имање од 490 квадрата је купљено за око 625.000 КМ. У разговору за ЦИН Прскало каже да је куповину помогао његов брат који је живио у Њемачкој. Он је још рекао да је то имање продао, међутим, ЦИН посједује документе који показују да је Прскало још увијек власник.

Вила има четири спрата са великим терасама. Из њеног дворишта се степеницама поплочаним глатким каменом силази до обале мора, удаљеног десетак метара.

Човић је својевремено у медијима изјавио: „Мој пунац живи доста добро, има зета“. За ЦИН одбија разговарати о имовини. Преко своје канцеларије је поручио новинарима да се обрате Централној изборној комисији БиХ која посједује његову изјаву о имовинском стању.

Међутим, у имовинском картону који је Човић предавао приликом кандидатуре за члана Предсједништва БиХ пријавио је породичне куће и земљиште у Широком Бријегу и Мостару, као и супругин пословни простор, али није навео вриједност ниједне некретнине.

Према документацији која је у посједу ЦИН-а, Бернадица је пословни простор у Мостару купила заједно са колегицом Дринком Задро 2003. године. Оне су овај простор од 102 метра квадратна у којем се налази њихова адвокатска канцеларија платиле 80.000 КМ.

Према Изборном закону БиХ, сваки кандидат је дужан пријавити укупан износ и извор прихода те вриједност имовине која је већа од 5.000 КМ.

У Закону не постоје санкције за лажно и непотпуно давање података у имовинском картону па је политичарима остављено на савјест да ли ће приказати све што посједују. Човић је у имовинском картону навео и да има дуговање од 150.000 КМ.

Новинари ЦИН-а су открили да је за овај кредит ставио под хипотеку очеву кућу у Мостару. Његов покојни отац Франо је стекао власништво над овом кућом прије више од пола стољећа.

Процеси без казне

За три године, колико је обављао дужност министра финансија, против Човића су подигнуте три оптужнице. Уз случај познат као „Еронет“ у којем му је суђено заједно са Жарићем и осталим, вођен је и судски поступак због афере „Лијановићи“.

Човић је био оптужен за незаконито издавање упута и омогућавање фирмама „Лијановићи“ и „Месна индустрија Лијановићи“ да избјегну платити скоро 39 милиона КМ царинских обавеза и тако остваре незакониту добит.

У трећем случају Човић је био оптужен да је заједно са Едхемом Бичакчићем, тадашњим премијером ФБиХ, ненамјенски потрошио 7,8 милиона КМ буџетских резерви. Тим новцем су купљени и реновирани станови запослених у органима законодавне, извршне и судске власти.

Из свих судских процеса Човић је изашао као побједник. Случајеви су падали због застаре, недостатка доказа или губљења докумената. Он је градио политичку и каријеру универзитетског професора.

Након позиције федералног министра финансија одлази у Предсједништво БиХ. Са те функције га је 2005. године због оптужнице смијенио тадашњи високи представник Педи Ешдаун.

Човић је 2010. године постао делегат државног парламента, а од 2014. је поново у Предсједништву БиХ.

На челу је Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ задњих десет година и паралелно предаје студентима на Стројарском, Економском и Филозофском факултету Свеучилишта у Мостару.

Извор: Центар за истраживачко новинарство

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

десно па лијево

13.08.2015 11:05

Шта је вама, знате ли ви колико Бернадица зарадјује! Адвокат је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

13.08.2015 11:22

Он и другар му Миле су "најјтежи" у БиХ! Ко да су родјена браћа, и по стасу и по манипулацијама разних врста. Стотине милиона су у питању! Бакир је за њих просјечно успјешан.

Name

бн

13.08.2015 12:17

Хаха

Name

Нада

13.08.2015 18:59

Де ми, богати кажи један процес у којем је неко њу ангажовао. Ја јој не видјех фацу ни пред једним судом. Или то она заступа људе на даљински.

Name

мир с вама

13.08.2015 11:06

Што не оставите ту "фину" фамилију на миру!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Томбацар

13.08.2015 11:09

Па нека бнтв овако исрцпно извести народ о Бајиним поклонима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кок

13.08.2015 11:11

Благо политичарима, само им неко поклања...

ОДГОВОРИТЕ
Name

револуција

13.08.2015 11:11

ОВО СЕ НЕЦЕ ИЗДОБРИТ. НЕЦЕС НА ОНАЈ СВЈЕТ ОТИЦИ КАКО ТРЕБА ИЛИ ТЕ БОЛЕСТУРА ПРИЈЕ ПОЈЕДЕ ИЛИ НЕСТО ТЕ НАТЈЕРА ДА ДИГНЕС РУКУ НА СЕБЕ. У КАКВОГ ТИ БОГА ВЈЕРУЈЕС И С КОЛИКО РУКУ СЕ КРСТИС МОЈ ПРЕСЈЕДНИЦЕ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

13.08.2015 11:17

И он нам је данас предсједник...

ОДГОВОРИТЕ
Name

луткар

13.08.2015 11:21

Симпатична кућица само су помалени прозори. Вјероватно није било довољно новца да се све направи како треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цар

13.08.2015 11:22

Овакви текстови о имовини политицара су теско разумљиви за обицног градјанина. Не да смо глупи, него из ове изјаве о имовини господина Цовица обицан цовјек само мозе да констатује да се ради о криминалу који не могу испитати ни институције задузене за исти, а камоли да разумије обицан градјанин. Засто нама обицним смртницима неко не поклони врецу брасна да прехранимо породицу, а камоли вилу или какво атрактивно земљисте? Толико о имовини Цовица, Додика, Павица, Дјокица и осталих полтрона који су у власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноуден

13.08.2015 11:24

Није ли примање дара, поклона и слично, кривично дело или та ставка важи само за сиротињу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

макибл

13.08.2015 12:06

Зао ми Тита и УДБЕ само због оваквих и слицних.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

13.08.2015 12:37

То све и јесу титови удбаси. Највеци проблем је сто удба и даље постоји, само сада ради само за приватни интерес својих цланова, најбољих титових војника.

Name

Ццц

13.08.2015 12:07

Мислим да су вриједности некретнина пренадуване, џаба им све те куце, када је потразња мала, ко це јос хтјети да живи у Бих, а камоли да купи куцу??? Моји политичари мислите макар о својој дјеци, и ако изнесете паре негдје, и склоните породицу, они це тамо увијек бити странци и градјани другог реда, ма колико новца имали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е МОЈ ЦАЦО

13.08.2015 12:27

Ко те пита кад имас? Теско ти је насој дјеци сто немају, а они их покрали и младост им унистили. Проклети им били сви док Сунце сија.

Name

досо ред на Цовица

13.08.2015 12:51

Ови су нови једино способни хајке дизати, ко да не знају да је то најлаксе и да це их свакако и за њима дизати. Гдје су резултати, господо????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избори4

13.08.2015 13:06

Кад додју избори опет изадјите па гласате! Народу не треба оставит ни гаце на гузици кад је глуп!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

13.08.2015 13:41

"„Ко хоће радити, може имати“, рекао је пензионер Прскало..." Мада ми (највећи дио нас) који коментаришемо овај чланак не познајемо лично овога господина (који је могуће сасвим коректна особа)управо смо могли чути да онај ко ради може и добро зарадити (слободан превод),па ето сада чак) и пензионери знају да није све отишло доврага и да се може живјети и боље од овога (заправо) свакодневног преживљавање обичног човјека у БиХ... Главу горе,људи,боље сутра је ту,заправо креће већ од наредног дана,то јест,од сутра... Поздрав...

ОДГОВОРИТЕ
Name

икс

13.08.2015 13:44

Па зато се Цова, Миле и Баке доро слажу.....ко да их је једна мајка изродила

ОДГОВОРИТЕ
Name

анте

13.08.2015 13:52

Знасе колико се заради у боделу и на сибки

ОДГОВОРИТЕ
Name

кацавенда

13.08.2015 13:57

Дајте ми Бернардицу да је Кацавенда исповиди

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган сиротиња

13.08.2015 14:49

Сунце ти!Ста све људи имају,па кад би ово све одузели и оно сто има у стеку сви би могли да зивимо годину дана а да ниста не радимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батман

13.08.2015 14:55

Само како то понијети све са собом на "онај свијет" то је изгледа питање које муци ове тајкуне и политицаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јесте примијетили

13.08.2015 15:11

Није да некога купим а некога браним јесте ли примијетили да јее имовина скоро сваког политицара вриједна милионе или скоро милине?! Додико, Цовицева, Брацног пара Босиц, Иваницева а да неприцам о нацелницима опстина и другим.... Ваљда вам то неста говори, боље је имати него немати, хахах сала мала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирза

13.08.2015 15:15

Доци це враг по своје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

13.08.2015 15:33

Све ове куце це једног дана да вриједе 2000 Евра по комаду као у Детроиту, или као сто поциње сад распродаја у Грцкој...кад нема пара ко да купи онда џаба куце, људи одосе...пара нема, бице све мање, кад нестане угља и погасе се ТЕ,кад поцну извлацити приватни телекоми и електропривреде паре онда це тек да буде хаос...Бице Бих викенд дрзава...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модрица

13.08.2015 15:34

Да ли он сам зна ста има? Да ми неко понуди стан да ови могу побројати, ја не бих знао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

13.08.2015 15:34

МИЛЕ И ОН БРАЦА РОДЈЕНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баш сте злочести

13.08.2015 15:46

Човић је то имао и прије рата. У рату све попаљено ко и моје, само су њему обновили све па чак је сад боље него прије а мени нису ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цонсиглиере

13.08.2015 16:30

Није све ни у некретнинама. Доста тога је у готовини, у сефовима, на банковним рачунима, овдје и разасуто по бијелом свијету, којекаквим егзотичним острвима. Кипар, Малта..., већ су стереотипни. Популаран је и Лондон..

ОДГОВОРИТЕ
Name

анте

13.08.2015 16:58

П...ца није потросни материал колико мозе се зарадит у ј..им куцама

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре анте

14.08.2015 23:51

вјероватно си еxперт па знас.

Name

белај

13.08.2015 17:23

Господе, молимо ти се дај БХ народу ред,ова тројка на власти само даје стрес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

13.08.2015 17:57

Уживај, али не можеш понијети са собом. Пуна су гробља фараона који ће се пржити у огњу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

клик клак

13.08.2015 17:59

Ово је болесно

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђУРАЂ

13.08.2015 18:06

БРАЋО МАНИМО СЕ ИМОВИНСКОГ КАРТОНА! ВАТИКАН НАС СПАЉУЈЕ СА хаарп-ОМ. ХААРП је климатско оружје Ватикана. ХААРП осим на временске прилике утиче и на психу и изазива анексиозност. Дижимо се и демонтирајмо инсталиране ХААРП антене у: Лесковцу, Неготину, Барајеву, Борчи, Кикинди и Сомбору. Ватикан ће нам спржити сву летину са климатским оружјем ХААРПО-м. Лабораторије за ХААРП-а се налазе у Америци највећој жртви Ватикана на свету, а тастер од ХААРП-а држе у рукама католички језуити из Ватикана. Антенски сиситем ХААРП-а поџе атмосверу под командом ексцелератора магнетних таласа у лабораторијама у Америци и сунчеви зраци нам сприже сву летину, сав род.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон кихот

13.08.2015 20:03

И Баја његов френд је такав!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сдс=рс

13.08.2015 22:53

Све лопови покрали Бакир,Додик и Човић.Али нека кад народ бира те лопове.Све треба похапсити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

14.08.2015 12:29

Ниста цудно,народ их бирао да нападају ко бајаги друге а они то дебело наплацују.Нама је изгледа мрзња највазнија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОГИ ПРИЈЕДОР

14.08.2015 12:56

ТОЛИКО ИМА И ПАВИЋ МАРКО МОЖДА И ВИШЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

14.08.2015 13:43

Болан болан, па ја и жена мјесечно зарадимо по 6.000 КМ, па не можемо ово имати за 10 година, израчунао сам кад би Човић имао оволику плату задњих 12 година немогуће је добити све ово, потребно је најмање 23.450 км мјесечно да је имао примања па да за 10 година све ово приушти и кад би кредит узео од 500.000 КМ на 20 година, потребно му је 12.890 км мјесечно да зарађује. Идем у политику ако богда сљедеће године. Колико ли тек онда Додик има за ових 8 година предсједништва? Нека људи узивају када ми не можемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноуден

15.08.2015 13:16

ХЕ ХЕ ЗАТО ЈЕ СВЕ ВРЕМЕ ХДЗ ЦУВАО ЗУПЦА, ДИРЕКТОРА СИПЕ, САД ЈЕ СВЕ ЈАСНО, ЗАТО ЈЕ БЕВАНДА УПУТИО ПРОТЕСТНУ НОТУ ДЕНИСУ ЗВИЗДИЦУ.

ОДГОВОРИТЕ