Има ли још наде за Салопека? Могуће

Готово је немогуће добити стопостотну потврду да је екстремистичка организација Исламска држава погубила Томислава Салопека, пише данас британски Би-Би-Си.

Свијет 13.08.2015 | 12:20
Има ли још наде за Салопека? Могуће

Исламска држава јуче је саопштила да је одсекла главу Салопеку и објавила на Твитеру фотографију убијеног за којег се тврди да је отети Хрват.

Коментаришући саопштење хрватских власти да не могу са стоодстотном сигурношћу да потврде да је Салопек мртав Би-Би-Си је указао да ниједна влада, чијег је држављанина отела и наводно убила Исламска држава, није добила такав доказ.

Високи званичник политичког института Задужбина за одбрану демократије Бил Рођо рекао је да не може да се сети ниједног случаја да је влада земље из које потичу убијени таоци, успела да дође до њиховог тела.

То је готово немогуће. У принципу нема начина да се добије стоодстотна потврда, рекао је Рођо.

Он је додао да "нема уверљивог разлога" да се верује како су тврдње о убиству Салопека лажне и указао на то да Исламска држава "убија људе како би ширила своју пропаганду". 

Видео снимци су се до сада показали веродостојним, рекао је Рођо за ББЦ.

тручњак за преговоре са отмичарима Адам Долник такође сматра да Исламска држава нема разлога да лаже.

Према његовим речима, разне групе, кад држе таоце, имају разлог да лажу, и на пример, посредници имају разлог да лажу.

Они су могли да продају таоца неком другом, па онда покушавају да наплате новац од уцене (још једном) иако талац више није код њих. Међутим, када се ради о Исламској држави, она може много да изгуби ако себи на такав начин уништи 'кредибилитет`, рекао је Долник.

Овај стручњак је објаснио да владе разматрају разне факторе, укључујући видео доказе, информације обавештајаца, локалне гласине и тврдње самих екстремиста пре но што могу са довољном сигурношћу да кажу да је њихов држављанин погубљен.

Салопек је радио за једну француску фирму, а 22. јула отет је на друму код Каира. Исламска држава, то јест њен египатски огранак прошле среде запретио је да ће убити Салопека у року од 48 сати ако из затвора у Каиру муслиманске жене не буду пуштене на слободу.

Исламска држава је саопштила да је он ликвидиран зато Хрватска учестује у рату против ње, подржава египатски режим и сарађује с Курдима.

У протеклих годину дана Исламска држава отела је девет талаца и снимке њиховог погубљења објавила на Интернету.

Извор: Блиц

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

мирко

13.08.2015 13:18

Кад буде 2000:2000 тад је добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибеж

13.08.2015 15:39

Кад ће ИД бити примљена у Уједињене Нације? Прича се да ће ускоро аплицирати.

ОДГОВОРИТЕ