Ima li još nade za Salopeka? Moguće

Gotovo je nemoguće dobiti stopostotnu potvrdu da je ekstremistička organizacija Islamska država pogubila Tomislava Salopeka, piše danas britanski Bi-Bi-Si.

Svijet 13.08.2015 | 12:20
Ima li još nade za Salopeka? Moguće

Islamska država juče je saopštila da je odsekla glavu Salopeku i objavila na Tviteru fotografiju ubijenog za kojeg se tvrdi da je oteti Hrvat.

Komentarišući saopštenje hrvatskih vlasti da ne mogu sa stoodstotnom sigurnošću da potvrde da je Salopek mrtav Bi-Bi-Si je ukazao da nijedna vlada, čijeg je državljanina otela i navodno ubila Islamska država, nije dobila takav dokaz.

Visoki zvaničnik političkog instituta Zadužbina za odbranu demokratije Bil Rođo rekao je da ne može da se seti nijednog slučaja da je vlada zemlje iz koje potiču ubijeni taoci, uspela da dođe do njihovog tela.

To je gotovo nemoguće. U principu nema načina da se dobije stoodstotna potvrda, rekao je Rođo.

On je dodao da "nema uverljivog razloga" da se veruje kako su tvrdnje o ubistvu Salopeka lažne i ukazao na to da Islamska država "ubija ljude kako bi širila svoju propagandu". 

Video snimci su se do sada pokazali verodostojnim, rekao je Rođo za BBC.

tručnjak za pregovore sa otmičarima Adam Dolnik takođe smatra da Islamska država nema razloga da laže.

Prema njegovim rečima, razne grupe, kad drže taoce, imaju razlog da lažu, i na primer, posrednici imaju razlog da lažu.

Oni su mogli da prodaju taoca nekom drugom, pa onda pokušavaju da naplate novac od ucene (još jednom) iako talac više nije kod njih. Međutim, kada se radi o Islamskoj državi, ona može mnogo da izgubi ako sebi na takav način uništi 'kredibilitet`, rekao je Dolnik.

Ovaj stručnjak je objasnio da vlade razmatraju razne faktore, uključujući video dokaze, informacije obaveštajaca, lokalne glasine i tvrdnje samih ekstremista pre no što mogu sa dovoljnom sigurnošću da kažu da je njihov državljanin pogubljen.

Salopek je radio za jednu francusku firmu, a 22. jula otet je na drumu kod Kaira. Islamska država, to jest njen egipatski ogranak prošle srede zapretio je da će ubiti Salopeka u roku od 48 sati ako iz zatvora u Kairu muslimanske žene ne budu puštene na slobodu.

Islamska država je saopštila da je on likvidiran zato Hrvatska učestuje u ratu protiv nje, podržava egipatski režim i sarađuje s Kurdima.

U proteklih godinu dana Islamska država otela je devet talaca i snimke njihovog pogubljenja objavila na Internetu.

Izvor: Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

mirko

13.08.2015 13:18

Kad bude 2000:2000 tad je dobro

ODGOVORITE
Name

ribež

13.08.2015 15:39

Kad će ID biti primljena u Ujedinjene Nacije? Priča se da će uskoro aplicirati.

ODGOVORITE