Губитак "Јахорине" чак 12 милиона марака!

У 2013. години укупан губитак ОЦ је износио око 7.000.000 КМ, а у 2014. години око 12 милиона марака. Чак је и Надзорни одбор ОЦ у свом извјештају о пословању Центра у 2014. години констатовао да тако ниски приходи нису запамћени у последњих 15 година.

Република Српска 13.08.2015 | 08:25
Губитак "Јахорине" чак 12 милиона марака!

На Јахорини, умјесто зимског минуса, љетња жега и огроман финансијски минус у пословању Олимпијског центра, који је стратешка фирма Владе Републике Српске у области туризма. Финансијски минус је достигао рекордних 12 милиона КМ, тако да ОЦ “Јахорина” бесповратно иде у пропаст.

Пословање ОЦ у сезони 2013. -2014. обиљежила је изразито лоша зимска сезона. У 2013. години укупан губитак ОЦ је износио око 7.000.000 КМ, а у 2014. години око 12 милиона марака. Чак је и Надзорни одбор ОЦ у свом извјештају о пословању Центра у 2014. години констатовао да тако ниски приходи нису запамћени у последњих 15 година.

У те двије године (2013. и 2014.) није била наклоњена ни природа. Није било падавина, а заказао је и систем за вјештачко осњежавање. Ове године на Јахорини је било снијега и сезона је била најуспјешнија у последњих пет година, остварени су и солидни приходи, али је то тек дјелић новца потребног да би се ОЦ вратио у живот.

У препоруци Инвестиционо-развојне банке РС, која је у јулу ове године упућена министру трговине и туризма РС Предрагу Глукаховићу, наведено је да је увидом у финансијске извјештаје ОЦ „Јахорина“ банка утврдила да је дошло до огромног пада прихода, који су са 4.177.000 КМ смањени на 1.475.000 марака.

Иако су смањени и пословни расходи са 6,59 милиона КМ на 5,5 милиона марака, наведено је да је пословни губитак порастао са 2,32 милиона на 4.000.000 КМ, чиме је додатно погоршана финансијска ситуација и настављен негативни тренд пословања.

Уз то, Влада РС је донијела одлуку да се заустави обрачун затезних камата на дуг који ОЦ има према ИРБ РС, што је Центру уштедило око 300.000 марака.

ОЦ је у 2014. години остварио губитке по основу осталих прихода и расхода у износу од 307.000 марака, што је уз добитке по основу усклађивања вриједности имовине довело до остварења нето губитка у износу од 4,7 милиона марака, односно за око милион више у односу на претходну годину.

Тако да је акумулирани губитак центра огромних 12,5 милиона марака. Укупне обавезе ОЦ су са 21 милиона повећане на 23 милиона марака.

С обзиром да је текућа имовина исказана у вриједности 2,3 милиона КМ, а да је у претходној години остварено свега 1,4 милиона марака прихода, јасно је да је Центар неликвидан.

ИРБ РС, као власник ОЦ наводи да није задовољна радом Центра и оствареним пословним резултатима. Тим прије, јер је банка и сама уложила огромна средства, око 41 милиона КМ.

ОЦ „Јахорина“ је сачинио план за излазак из кризе до 2018. године. ИРБ РС је анализарала план и оцијенила да кроз цијели документ провејава тврдња управе Центра да су велика инвестициона улагања опретила Центар резервисањем великих средсва на име трошкова амортизације.

Из овога се може закључити да је предузеће уназађено инвестицијом од 41 милиона марака?!! У анализи се још наводи да раст броја продатих карата није пратио и раст броја гостију и броја ноћења, што је је посљедица неулагања у смјештајне капацитете и приватни смјештај на Јахорини.

ИРБ сада тражи да ОЦ „Јахорина“ хитно крене да зарађује од других услуга, а не само од зимске сезоне.

Нико не хаје за то што су претходних година уложена огромна средства у пропале инвестиције постављања жичаре и непотребне ски стазе. ИРБ у својој анализи наводи и да је систем за осњежавање неадекватан, јер је сњежним топовима покривено само 15 посто скијалишта, а недостају и извори воде неопходни за снабдијевање жичара.

ОЦ се и поред силних инвестиција налази на ивици пропасти, али тражи додатних 19 милиона марака за нове инвестиције ( изградња базена, нови четворосједи ...). ИРБ, међутим, сматра да је то крајње некоректно да ОЦ „Јахорина“ тражи нове паре у ситуацији када је наликвидан и када не може да сервисира ни своје редовне обавезе.

Уз то, оцијенили су у ИРБ РС, ОЦ нема нило какве финансијске пројекције које би указале на одрживост нових инвестиција, могућности сервисирања нових обавеза, а посебно нема назнака активности које би осигурале приходе ван сезоне.

Банка сматра да пословање ОЦ „Јахорина“, које је у у највећој мјери зависно од временских услова, при чему љети нема никаквих прихода, јер на планини тада све замре, не може бити гарант за нова задужења нити за нова улагања. ИРБ још сматра да досадашња улагања нису имала позиотиван ефекат за ОЦ, већ само за приватнике на Јахорини, јер Центар сервисира цијели систем стаза и жичара за рачун и у корист приватника.

Питање је - да ли је управо то био циљ милионских улагања Владе РС у Јахорину?

Извор: Журнал

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Скијас

13.08.2015 06:36

Задња реценица,даје одговор. Молио бих независне медије да објаве имена власника хотела и апартмана. Све це се само указати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈП

13.08.2015 06:37

Ма неће ОЦ пропасти, нити једно јавно предузеће није отишло у стечај. ЈП Гријање у мом граду има имовине 1-2 милиона уврх главе, и 40 милиона КМ !!!! дуга. Још увијек ради и исплаћује плате по 1500 КМ обичним радницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сова

13.08.2015 07:03

Председник Надзорног одбора, Билчар, ради као координатор у тржишој инспекцији Бања Лука и крши Закон о државним службеницима, због сукоба интереса....Али и то је Република Српска.. Неки могу све, а већина само робље ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

топла вода

13.08.2015 07:10

Погледајте скијалисте у Србији и не измисљајте топлу воду. Маните се угоститељства и хотела у дрзавном власниству а повецајте цијену карте на вертикалном транспорту па це се та корист коју имају приватници вратити оц-у преко цијене карата тамо гдје има монопол.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

13.08.2015 07:36

УЛОЖЕНО ЈЕ НЕПОТРЕБНИХ 50 МИЛИОНА У ВЕРТИКАЛНИ ТРАНСПОРТ КОЈИ НИЈЕ БИО АДЕКВАТАН ЗА ЈАХОРИНУ... НОВИ ПЛАН РАЗВОЈА ОЦ ЈАХОРИНА УРАДИЛА ЈЕ ФИРМА ИЗ БАЊА ЛУКЕ КОЈА НЕМА ВЕЗЕ СА ЗИМСКИМ СПОРТОМ И СКИЈАЛИШТИМА, АЛИ ЈЕ БИЛО БИТНО ДА СЕ КАЖЕ ДА ЈЕ ПОТРЕБАН ВЕЛИКИ ВЕРТИКАЛНИ ТРАНСПОРТНИ СИСТЕМ... (ПРОЈЕКАТ ИЗ ПЕРИОДА ЗОИ 84 ЈЕ БАЦЕН У СМЕЋЕ - А ТО ЈЕ БИО ДОБАР ПРОЈЕКАТ), ОНДА ЈЕ СТИГАО ГОСПОДИН ЏОМБИЋ И ОДМАХ КУПИО ТАЈ ВЕРТИКАЛНИ ТРАНСПОРТ ,,, ИСТРАЖИТЕ ЦИЈЕНЕ ПО КОЈИМА ЈЕ ОПРЕМА НАБАВЉЕНА И УТВРДИТЕ КО ЈЕ БИО АГЕНТ/КОНСУЛТАНТ... ДАКЛЕ УЛАГАЊА СУ ВРШЕНА ПОГРЕСНИМ РЕДОСЛЕДОМ И САДА ЈЕ НА РЕДУ НЕИЗБЈЕЖНА ПРОПАСТ... И СТЕЦАЈ, А ОНДА СТИЖУ ГАЗДЕ, БИВСИ ПОЛИТИЧАРИ ДА "КУПЕ" ТО СТО ЈЕ ОСТАЛО.... ЈЕДИНО РЈЕСЕЊЕ ЈЕ ХИТНА ПРИВАТИЗАЦИЈА ОЦ ЈАХОРИНА НА МЕДЈУНАРОДНОМ ТЕНДЕРУ, ДОК ЈОС ИМА НЕКУ ЦИЈЕНУ И ДА СЕ ОНЕМОГУЋИ БИВСИМ ПОЛИТИЧАРИМА ДА ДОДЈУ У ВЛАСНИСТВО ОВЕ КОМПАНИЈЕ КОЈУ СУ ЛИЧНО ОНИ УНИСТИЛИ, ЈЕР И ОНИ ЋЕ ЈЕ ПРЕПРОДАТИ... ЈАДНИ НАРОДЕ РОМАНИЈСКИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

13.08.2015 09:15

Нове зицаре су одлицне и глупо је да коментарисес зицаре!

Name

xxxл

13.08.2015 07:51

Шта очекивати од ћораве владе ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

13.08.2015 08:01

Који су то незасити проклетници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

13.08.2015 08:15

Ова фукара на власти, буџет силне Њемачке заједно са Швајцарским буџетом би проћердале и покрале. Па код нас је све у губитку и сам бог је изгледа окренуо леђа. Кад оду са власти и Сахара ће бити богата за ове предјеле. Само хапсити багру и отимати од свих што пуно имају. Нико се није могао на овој сиротињи обогатити поштеним радом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

13.08.2015 08:18

Слазем се са скијасем. Држава улазе у стазе, а приватници са сумњивим капиталом власници хотела и луксузних апартмана који сигурно не плаћају порез држави, а политичари се праве мутави и "не знају о чему се ради".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон о раду

13.08.2015 08:58

Цудно да нико не доводи у везу оваква негативна пословања са Законом о раду. Када би се боље погледало, један од главних узрока минуса би био прекобројност запослених, прије свега ван сезоне! Не мозе се имати исти број радника у оваквим сезонским брансама и у сезони и ван ње. Мора се наци неки оптимум флексибилности, јер ни радници немају никакве користи ако се све фирме доведу у стецај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сваста

13.08.2015 09:14

Мајко моја мила, има ли краја овој пропасти???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

13.08.2015 09:15

Уведен је капиталистицки систем који подразумјева богате појединце, мали средњи слој, који им титра и велику масу сиромасних. Код готово свих приватизација је циљ да власниство народа предје у руке појединаца, а не обрнуто. Ја 90% времена проводим у Њемацкој и никад, ама бас никад, нисам видио некакву рекламу и понуду за Јахорину и скијање. А многи Нијемци би досли, ал треба да се понуди комплетан пакет: лет до Сарајава , транспорт до хотела, смјестај , ски лифт итд. А не да мора евентуални посјетилац све сам да се организује и испадне га скупље него Аустриа. ЛП!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

13.08.2015 12:51

ЗА ТВОЈ ИНФО... СКИЈАМ 50 ГОДИНА И БИО САМ ПРОФЕСИОНАЛАЦ... АУСТРИЈА И ФРАНЦУСКА СУ ЈЕВТИНИЈЕ ОД ЈАХОРИНЕ!!!!... НОВИ ВЕРТИКАНИ ТРАНСПОРТ НА ЈАХОРИНИ ЈЕ ОДЛИЧАН... АЛИ ПРОБЛЕМ ЈЕ СТО ТАКАВЕ СЈЕДЕЖНИЦЕ НИСУ БИЛЕ НИ ПОТРЕБНЕ ЈАХОРИНИ... МАНИЈАЦИ И КЛЕПТОМАНИ СУ КУПИЛИ ЊИХ ЈЕР ИМ ЈЕ ЦИЈЕНА НАЈВЕЦА, А ОНЕ НА БРОЈ СМУЧАРА И БРОЈ СКИ ДАНА И БЕЗ ВЈЕСТАЧ.ЗАСЊЕЖАВАЊА И ДОВОЉНЕ АКОМУЛАЦИЈЕ ВОДЕ НА ЈАХОРИНИ СУ ПРЕГЛОМАЗНЕ И НЕПОТРЕБНЕ... АЛИ НАДАМО СЕ ДА ЦЕ НЕКО ЗБОГ СВЕГА ТОГА ЗАВРСИТИ НА РОБИЈИ!!!

Name

Није ми јасно

13.08.2015 13:16

Заиста ми није јасно,толики економисти,толики банкарски струцњаци, а све фула до фуле....Како це те зарадити кад народ нема ни за хљеба а ви га оцекујете да се скија,,,хахахах, Само идиоти могу мислити да це од страних туриста ( зараде) који посјете Јахорину вратити толике милионе, ти туристи додју само из знатизеље буду дан два и нога..одосе у много боље центре у Италији и Аустрији, а од зараде на њима не мозете платити ни струју.

ОДГОВОРИТЕ