Gubitak "Jahorine" čak 12 miliona maraka!

U 2013. godini ukupan gubitak OC je iznosio oko 7.000.000 KM, a u 2014. godini oko 12 miliona maraka. Čak je i Nadzorni odbor OC u svom izvještaju o poslovanju Centra u 2014. godini konstatovao da tako niski prihodi nisu zapamćeni u poslednjih 15 godina.

Republika Srpska 13.08.2015 | 08:25
Gubitak "Jahorine" čak 12 miliona maraka!

Na Jahorini, umjesto zimskog minusa, ljetnja žega i ogroman finansijski minus u poslovanju Olimpijskog centra, koji je strateška firma Vlade Republike Srpske u oblasti turizma. Finansijski minus je dostigao rekordnih 12 miliona KM, tako da OC “Jahorina” bespovratno ide u propast.

Poslovanje OC u sezoni 2013. -2014. obilježila je izrazito loša zimska sezona. U 2013. godini ukupan gubitak OC je iznosio oko 7.000.000 KM, a u 2014. godini oko 12 miliona maraka. Čak je i Nadzorni odbor OC u svom izvještaju o poslovanju Centra u 2014. godini konstatovao da tako niski prihodi nisu zapamćeni u poslednjih 15 godina.

U te dvije godine (2013. i 2014.) nije bila naklonjena ni priroda. Nije bilo padavina, a zakazao je i sistem za vještačko osnježavanje. Ove godine na Jahorini je bilo snijega i sezona je bila najuspješnija u poslednjih pet godina, ostvareni su i solidni prihodi, ali je to tek djelić novca potrebnog da bi se OC vratio u život.

U preporuci Investiciono-razvojne banke RS, koja je u julu ove godine upućena ministru trgovine i turizma RS Predragu Glukahoviću, navedeno je da je uvidom u finansijske izvještaje OC „Jahorina“ banka utvrdila da je došlo do ogromnog pada prihoda, koji su sa 4.177.000 KM smanjeni na 1.475.000 maraka.

Iako su smanjeni i poslovni rashodi sa 6,59 miliona KM na 5,5 miliona maraka, navedeno je da je poslovni gubitak porastao sa 2,32 miliona na 4.000.000 KM, čime je dodatno pogoršana finansijska situacija i nastavljen negativni trend poslovanja.

Uz to, Vlada RS je donijela odluku da se zaustavi obračun zateznih kamata na dug koji OC ima prema IRB RS, što je Centru uštedilo oko 300.000 maraka.

OC je u 2014. godini ostvario gubitke po osnovu ostalih prihoda i rashoda u iznosu od 307.000 maraka, što je uz dobitke po osnovu usklađivanja vrijednosti imovine dovelo do ostvarenja neto gubitka u iznosu od 4,7 miliona maraka, odnosno za oko milion više u odnosu na prethodnu godinu.

Tako da je akumulirani gubitak centra ogromnih 12,5 miliona maraka. Ukupne obaveze OC su sa 21 miliona povećane na 23 miliona maraka.

S obzirom da je tekuća imovina iskazana u vrijednosti 2,3 miliona KM, a da je u prethodnoj godini ostvareno svega 1,4 miliona maraka prihoda, jasno je da je Centar nelikvidan.

IRB RS, kao vlasnik OC navodi da nije zadovoljna radom Centra i ostvarenim poslovnim rezultatima. Tim prije, jer je banka i sama uložila ogromna sredstva, oko 41 miliona KM.

OC „Jahorina“ je sačinio plan za izlazak iz krize do 2018. godine. IRB RS je analizarala plan i ocijenila da kroz cijeli dokument provejava tvrdnja uprave Centra da su velika investiciona ulaganja opretila Centar rezervisanjem velikih sredsva na ime troškova amortizacije.

Iz ovoga se može zaključiti da je preduzeće unazađeno investicijom od 41 miliona maraka?!! U analizi se još navodi da rast broja prodatih karata nije pratio i rast broja gostiju i broja noćenja, što je je posljedica neulaganja u smještajne kapacitete i privatni smještaj na Jahorini.

IRB sada traži da OC „Jahorina“ hitno krene da zarađuje od drugih usluga, a ne samo od zimske sezone.

Niko ne haje za to što su prethodnih godina uložena ogromna sredstva u propale investicije postavljanja žičare i nepotrebne ski staze. IRB u svojoj analizi navodi i da je sistem za osnježavanje neadekvatan, jer je snježnim topovima pokriveno samo 15 posto skijališta, a nedostaju i izvori vode neophodni za snabdijevanje žičara.

OC se i pored silnih investicija nalazi na ivici propasti, ali traži dodatnih 19 miliona maraka za nove investicije ( izgradnja bazena, novi četvorosjedi ...). IRB, međutim, smatra da je to krajnje nekorektno da OC „Jahorina“ traži nove pare u situaciji kada je nalikvidan i kada ne može da servisira ni svoje redovne obaveze.

Uz to, ocijenili su u IRB RS, OC nema nilo kakve finansijske projekcije koje bi ukazale na održivost novih investicija, mogućnosti servisiranja novih obaveza, a posebno nema naznaka aktivnosti koje bi osigurale prihode van sezone.

Banka smatra da poslovanje OC „Jahorina“, koje je u u najvećoj mjeri zavisno od vremenskih uslova, pri čemu ljeti nema nikakvih prihoda, jer na planini tada sve zamre, ne može biti garant za nova zaduženja niti za nova ulaganja. IRB još smatra da dosadašnja ulaganja nisu imala poziotivan efekat za OC, već samo za privatnike na Jahorini, jer Centar servisira cijeli sistem staza i žičara za račun i u korist privatnika.

Pitanje je - da li je upravo to bio cilj milionskih ulaganja Vlade RS u Jahorinu?

Izvor: Žurnal

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Skijas

13.08.2015 06:36

Zadnja recenica,daje odgovor. Molio bih nezavisne medije da objave imena vlasnika hotela i apartmana. Sve ce se samo ukazati.

ODGOVORITE
Name

JP

13.08.2015 06:37

Ma neće OC propasti, niti jedno javno preduzeće nije otišlo u stečaj. JP Grijanje u mom gradu ima imovine 1-2 miliona uvrh glave, i 40 miliona KM !!!! duga. Još uvijek radi i isplaćuje plate po 1500 KM običnim radnicima.

ODGOVORITE
Name

sova

13.08.2015 07:03

Predsednik Nadzornog odbora, Bilčar, radi kao koordinator u tržišoj inspekciji Banja Luka i krši Zakon o državnim službenicima, zbog sukoba interesa....Ali i to je Republika Srpska.. Neki mogu sve, a većina samo roblje ....

ODGOVORITE
Name

topla voda

13.08.2015 07:10

Pogledajte skijaliste u Srbiji i ne izmisljajte toplu vodu. Manite se ugostiteljstva i hotela u drzavnom vlasnistvu a povecajte cijenu karte na vertikalnom transportu pa ce se ta korist koju imaju privatnici vratiti oc-u preko cijene karata tamo gdje ima monopol.

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

13.08.2015 07:36

ULOŽENO JE NEPOTREBNIH 50 MILIONA U VERTIKALNI TRANSPORT KOJI NIJE BIO ADEKVATAN ZA JAHORINU... NOVI PLAN RAZVOJA OC JAHORINA URADILA JE FIRMA IZ BANJA LUKE KOJA NEMA VEZE SA ZIMSKIM SPORTOM I SKIJALIŠTIMA, ALI JE BILO BITNO DA SE KAŽE DA JE POTREBAN VELIKI VERTIKALNI TRANSPORTNI SISTEM... (PROJEKAT IZ PERIODA ZOI 84 JE BACEN U SMEĆE - A TO JE BIO DOBAR PROJEKAT), ONDA JE STIGAO GOSPODIN DŽOMBIĆ I ODMAH KUPIO TAJ VERTIKALNI TRANSPORT ,,, ISTRAŽITE CIJENE PO KOJIMA JE OPREMA NABAVLJENA I UTVRDITE KO JE BIO AGENT/KONSULTANT... DAKLE ULAGANJA SU VRŠENA POGRESNIM REDOSLEDOM I SADA JE NA REDU NEIZBJEŽNA PROPAST... I STECAJ, A ONDA STIŽU GAZDE, BIVSI POLITIČARI DA "KUPE" TO STO JE OSTALO.... JEDINO RJESENJE JE HITNA PRIVATIZACIJA OC JAHORINA NA MEDJUNARODNOM TENDERU, DOK JOS IMA NEKU CIJENU I DA SE ONEMOGUĆI BIVSIM POLITIČARIMA DA DODJU U VLASNISTVO OVE KOMPANIJE KOJU SU LIČNO ONI UNISTILI, JER I ONI ĆE JE PREPRODATI... JADNI NARODE ROMANIJSKI!!!

ODGOVORITE
Name

Ostoja

13.08.2015 09:15

Nove zicare su odlicne i glupo je da komentarises zicare!

Name

xxxl

13.08.2015 07:51

Šta očekivati od ćorave vlade ????

ODGOVORITE
Name

Bole

13.08.2015 08:01

Koji su to nezasiti prokletnici.

ODGOVORITE
Name

vuk

13.08.2015 08:15

Ova fukara na vlasti, budžet silne Njemačke zajedno sa Švajcarskim budžetom bi proćerdale i pokrale. Pa kod nas je sve u gubitku i sam bog je izgleda okrenuo leđa. Kad odu sa vlasti i Sahara će biti bogata za ove predjele. Samo hapsiti bagru i otimati od svih što puno imaju. Niko se nije mogao na ovoj sirotinji obogatiti poštenim radom.

ODGOVORITE
Name

Boki

13.08.2015 08:18

Slazem se sa skijasem. Država ulaze u staze, a privatnici sa sumnjivim kapitalom vlasnici hotela i luksuznih apartmana koji sigurno ne plaćaju porez državi, a političari se prave mutavi i "ne znaju o čemu se radi".

ODGOVORITE
Name

Zakon o radu

13.08.2015 08:58

Cudno da niko ne dovodi u vezu ovakva negativna poslovanja sa Zakonom o radu. Kada bi se bolje pogledalo, jedan od glavnih uzroka minusa bi bio prekobrojnost zaposlenih, prije svega van sezone! Ne moze se imati isti broj radnika u ovakvim sezonskim bransama i u sezoni i van nje. Mora se naci neki optimum fleksibilnosti, jer ni radnici nemaju nikakve koristi ako se sve firme dovedu u stecaj...

ODGOVORITE
Name

svasta

13.08.2015 09:14

Majko moja mila, ima li kraja ovoj propasti???

ODGOVORITE
Name

Maxo

13.08.2015 09:15

Uveden je kapitalisticki sistem koji podrazumjeva bogate pojedince, mali srednji sloj, koji im titra i veliku masu siromasnih. Kod gotovo svih privatizacija je cilj da vlasnistvo naroda predje u ruke pojedinaca, a ne obrnuto. Ja 90% vremena provodim u Njemackoj i nikad, ama bas nikad, nisam vidio nekakvu reklamu i ponudu za Jahorinu i skijanje. A mnogi Nijemci bi dosli, al treba da se ponudi kompletan paket: let do Sarajava , transport do hotela, smjestaj , ski lift itd. A ne da mora eventualni posjetilac sve sam da se organizuje i ispadne ga skuplje nego Austria. LP!

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

13.08.2015 12:51

ZA TVOJ INFO... SKIJAM 50 GODINA I BIO SAM PROFESIONALAC... AUSTRIJA I FRANCUSKA SU JEVTINIJE OD JAHORINE!!!!... NOVI VERTIKANI TRANSPORT NA JAHORINI JE ODLIČAN... ALI PROBLEM JE STO TAKAVE SJEDEŽNICE NISU BILE NI POTREBNE JAHORINI... MANIJACI I KLEPTOMANI SU KUPILI NJIH JER IM JE CIJENA NAJVECA, A ONE NA BROJ SMUČARA I BROJ SKI DANA I BEZ VJESTAČ.ZASNJEŽAVANJA I DOVOLJNE AKOMULACIJE VODE NA JAHORINI SU PREGLOMAZNE I NEPOTREBNE... ALI NADAMO SE DA CE NEKO ZBOG SVEGA TOGA ZAVRSITI NA ROBIJI!!!

Name

Nije mi jasno

13.08.2015 13:16

Zaista mi nije jasno,toliki ekonomisti,toliki bankarski strucnjaci, a sve fula do fule....Kako ce te zaraditi kad narod nema ni za hljeba a vi ga ocekujete da se skija,,,hahahah, Samo idioti mogu misliti da ce od stranih turista ( zarade) koji posjete Jahorinu vratiti tolike milione, ti turisti dodju samo iz znatizelje budu dan dva i noga..odose u mnogo bolje centre u Italiji i Austriji, a od zarade na njima ne mozete platiti ni struju.

ODGOVORITE