Пола Бањалучана не зна "хитне" бројеве

Ходам улицом и успаничено, прилично гласно, причам телефоном. Саговорнику на линији вичем да не могу да се сјетим бројева. Све то чујеслучајни пролазник, којем се потом обраћам и питам: "Јао, знате ли,
случајно, број Хитне помоћи, полиције, ватрогасаца..."

Република Српска 13.08.2015 | 08:14
Пола Бањалучана не зна "хитне" бројеве

Овако је јуче изгледао експеримент који је екипа "Независних" спровела на улицама Бањалуке, током којег смо истраживали како би се Бањалучани, у случају да им затреба, снашли у критичним ситуацијама.

Утврдили смо да половина њих које смо "тестирали" не зна бројеве телефона служби које спасавају животе.Почели смо у близини Гимназије, гдје прилазим младој Бањалучанки, која иде ка мени, док фоторепортер, удаљен више десетина метара, објективом биљежи шта ће се догодити.

Док изгледам беспомоћно, говорим саговорнику којег имам на телефонској линији да не знам број Службе хитне помоћи, те се обраћам њој."Извините, треба ми помоћ, знате ли број телефона Хитне", питам пролазницу.Као из топа - саопштила ми је који број телефона треба да се позове за помоћ љекара, а на инсистирање да каже и бројеве ватрогасаца и полиције, она је имала тачне одговоре.

Име јој је Наташа Михајловић, конобарица је и снашла би се када би јој затребала помоћ спасилачких служби."Наравно да знам све бројеве хитних служби. Јако је битно да их знају сви, али људи их претежно не знају", казала нам је Михајловићева.Наше сљедеће "жртве" су пензионерке, њих три, које су разговарале у хладовини, у оближњем парку.

"Молим вас, помозите ми, знате ли број телефона Хитне", упитао сам.Све три су се понудиле да помогну, али су одговори исправни тек донекле.Босиљка Врзић, пензионерка, дала нам је тачан број Службе хитне помоћи, али како ступити у контакт с ватрогасцима и полицијом - није знала, већ је помијешала цифре.

"Број полиције? Је ли 123? Није? Не знам, али имам записано у стану. Звала сам више пута Хитну помоћ, а бројеве тих служби имам записане. Никад човјек не зна када ће затребати", навела је она.Наилазим на још једног младића, те мушкарца средњих година, који су бројеве ватрогасаца, Хитне и полиције знали, а потом слиједи разочарење.

У оближњем хаустору мушкарац, такође средњих година, на свако питање одговара: "Јао, не знам. Откуд бих то знао?!"Затим слиједи још неколико лоших искустава: троје Бањалучана, ниједно не зна све бројеве. Жена средњих година, у шетњи са дјечаком, зна број Хитне помоћи, али за ватрогасце каже да је телефон - 121.

Потом одлази.Дјевојка у близини парка "Петар Кочић" не зна број ни Хитне помоћи, ни полиције.Мушкарац, који је сједио на клупи у парку, зна да се полиција добија позивом на 122, али не зна како позвати Хитну помоћ.Када се подвуче црта, резултати анкете су поражавајући. Бројеви Службе хитне помоћи, Ватрогасне бригаде, те оперативног дежурства полиције су бесплатни и лако их је запамтити, а никад се не зна кад могу затребати. 

ВАЖНО ЈЕ ЗНАТИ БРОЈЕВЕ:

Полиција - 122 (СЛИКА: увидјај полиција)

Ватрогасци - 123 (СЛИКА: интервенција ватрогасци)

Хитна помоћ - 124 (СЛИКА: љекари хитна)

БИТНА БРЗА РЕАКЦИЈА

Из ЦЈБ Бањалука наглашавају да им је битно да грађани приликом позива доставе тачне и прецизне податке и одговоре на питања полицијског службеника који заприма пријаву.

"Како благовремени позив и брза реакција полиције могу да спријече веће посљедице, па и спасу живот грађана, апелујемо на грађане да не злоупотребљавају и не заузимају линију, јер тиме онемогућавају правовремену реакцију и пружање помоћи и услуга грађанима којима је то потребно", каже Марија Маркановић, портпарол ЦЈБ Бањалука.

Ватрогасцима је, како подвлаче, најбитније да им се на вријеме јави када је потребно да интервенишу."Требају нам детаљне, али и истините информације, које нису преувеличане. Такође је значајно да нам се саопшти чињенично стање - о каквој опасности односно угрожености се ради, али и тачна адреса", наводе из Ватрогасне бригаде града Бањалука.

Из Дома здравља Бањалука увјеравају да их грађани у већини случајева лако нађу позивом на бесплатан број 124.

"Веома је битно да сви знају бројеве телефона и полиције и ватрогасаца и, наравно, Хитне помоћи, те да нас на вријеме обавијесте уколико им је потребна помоћ", нагласили су из Службе хитне медицинске помоћи Дома здравља Бањалука. 

Извор: Независне

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Петко

13.08.2015 07:10

Опет несто посебно, ако Европа треба да има јединсстевне Бројеве а СР као и увијеек несто своје као да никада и неце у ЕУ. Балкан је ипак Балкан, Странци нам и недолазе а кад стигне који нека гата као и ми. Поздрав из Мüнцхена

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

13.08.2015 08:56

Шта ће им ти бројеви кад све те службе постоје про форме.

ОДГОВОРИТЕ