"Орлови" лако са прваком Европе! Французима не помажу ни НБА звезде!

Кошаркашка репрезентација Србије победила је Француску са 73:63 (20:19, 21:14, 11:12, 21:18) у склопу припрема за предстојеће Европско првенство, реванширајући се тако у београдској Арени "триколорима" за недавни пораз у Нансију.

Кошарка 12.08.2015 | 22:45
"Орлови" лако са прваком Европе! Французима не помажу ни НБА звезде!

"Орлови" су протекле седмице у Нансију поражени управо од "триколора" са 78:65, а у међувремену су победили Русе са 75:56 и подигли форму пред београдски дуел.

Иако су и овога пута "орлови" наступили без новог капитена, Милоша Теодосића, ког стручни штаб чува како би се у потпуности опоравио за финиш припрема па га је на терен послао тек у последњих седам секунди, храбар наступ српске селекције донео јој је психолошки важан тријумф. Ово стога што су гости у Београд стигли са чак седам НБА играча, а у том истом Београду су притом наишли на топао пријем. Најпре су дочекани овацијама и бивши Партизанов капитен Жофри Ловерњ и лидер Сан Антонија Тони Паркер, а потом су и њихови саиграчи награђени громогласним аплаузом, јер су сами, са стручним штабом, отпевали химну пошто из техничких разлога Марсељеза "није хтела" да се чује са звучника.

На терену је, међутим, била нека друга песма. Од друге деонице певали су је углавном само "орлови", и то захваљујући одличној одбрани, снажно одиграним дуелима и луцидним решењима у нападу. Тај рецепт, уз колективну игру, прецизност баш кад треба и тимски дух, донели су наизглед мало важну победу. Али, итекако важну на пољу самопоуздања, јер је Еуробаскет све ближе, а тамо ће циљ бити не само медаља, већ и пласман на Олимпијске игре, на које води учешће у финалу - што је жеља многих учесника.

Ево и како је протекао меч у београдској Комбанк арени, у којој је дуел Срба и Француза пратило 16.000 гледалаца:

Прва четвртина: Атрактиван увод и мини-преокрет "орлова"

Нашу стартну петорку чинили су Марковић, Богдановић, Калинић, Бјелица, Радуљица, а француску Паркер, Де Коло, Батум, Дијао, Гобер. И, чим је меч почео, публика је могла да види да су оба тима ушла у овај сусрет жељна доказивања, лаки поени нису дозвољавани већ би одмах уследио фаул, а чак и када би се чинило да ће продор бити окончан поготком - десила би се актрактивна блокада, попут Батумове над Немањом Бјелицом у првом минуту.

Французи су брзом игром, али и уз офанзивне скокове, повели са 0:6, пре него што је у трећем минуту Радуљица са два слободна бацања "уписао" нашу селекцију на семафор. Паркер је наставио своју одличну минијатуру другим успешним продором, за четврти поен и 2:8, а онда су се пробудили и "орлови". Митровић је био прецизан, Недовић почео да осваја лопте, а после новог поготка Митровића уследила је тројка Стефана Марковића и закуцавање Немање Недовића, за прилазак Србије на 11:13 у 7. минуту.

Распламсала се тада велика борба, нису се уопште дале француске НБА звезде, јер је погађао Ловерњ, добро у одбрани играо Де Коло и био прецизан са линије пенала, али је и наша публика имала прилику да ужива, нарочито када је Симоновић сјајно закуцао, најавиши да ће прва деоница припасти домаћину, што се на крају и обистинило (20:19).

Друга четвртина: Ни зона не зауставља српске кошаркаше
После нешто оштријих дуела под обручима, први је из игре у другој деоници погодио Калинић за 24:19 у корист "орлова". Та предност је одржавана, било је 26:21 у 13. минуту јер је одбрана српске репрезентације у потпуности неутралисала пик-ен-рол игру супарника, а Калинић изнова био прецизан.

Покушај француског селектора да зонском одбраном "примири" изабранике Александра Ђорђевића не само да му није донео жељени преокрет, већ је у 17. минуту Коле морао да затражи тајмаут, јер је семафор показивао 34:27 у корист Србије.

Од 26:24 до поменутих "+7" стигло се најпре уз поготке одличних другара, Недовића и Богдановића, а онда и са два узастопна коша Радуљице, који је потпуно затворио све прилазе нашем обручу. Ипак, предах француског стратега "размрдао" је његове изабранике, који су успели да преко Фурнијеа двапут погоде са дистанце, па је само Бјелицина тројка одржавала жељену предност. Она је нарасла на 41:33 другим узастопним поготком евролигашког МВП-а, јер је нови члан Минесоте, Немања Бјелица, продором и полагањем лопту окончао другу деоницу.

У првом полувремену, завршеним поменутим резултатом, Радуљица је убацио осам поена, по пет су дали Богдановић, Бјелица и Калинић, а по четири Митровић, Недовић и Симоновић. Са друге стране, Фурније је због три тројке, са тих девет поена био најефикаснији члан "триколора", у чијим редовима су се истакли и Де Коло са седам и Паркер са четири поена.

Трећа четвртина: Лако до "+10", а онда борба за сваки поен

На самом старту другог полувремена погодак Бјелице донео је прву двоцифрену предност "орловима", 43:33. Управо је он у потпуности успео да примири Дијаоа, који је за 18 минута наступа убаци само два поена, и то са слободних бацања, док су остали чланови наше националне селекције добром кретњом и снажним уласком у дуеле са физички доминантним суапрницима успевали да задрже стечену предност.

Међутим, ни најбоља одбрана не може да надокнади велике офанзивне падове. Тако је тако после три узастопна промашаја наших кошаркаша, углавном са полу-дистанце, и то из изнуђених позиција за шут услед добре одбране Француза, предност почела да се топи. Троја Дијаоа примакла је "триколоре на 43:38, у 24. минуту, а повратак Паркера на паркет и његови чудесни продори почели су да задају додатне главобоље нашим репрезентативцима које је, некако напрасно, "шут издао".

Ипак, када је Калинић погодио један од своја два наредна шута, надовезао се на то и Недовић, па је семафор показао 47:41 у 27. минуту. Гобер, који је до тада чувао Милутинова, тада је отишао на клупу, а управо је Никола уз леђну технику поентирао преко "новог" чувара, Ловерња, за аплаузе са трибина Арене и "+8" на два минута до краја треће деонице. Жофри Ловерњ се у наредној акцији "орлова" нашао на паркету, јер се Бјелица окренуо око њега, Француз се притом, покушавајући да некако стигне бржег од себе, оклизнуо, па је са пода посматрао како новајлија у НБА лиги постиже свој девети поен, за 51:41 у 29. минуту.

Четврта четвртина: Атракције за крај
Нарастала је предност наше националне селекције како су пролазили уводни напади у последњих десет минута. Добрим делом јер су и донекле успавану публику "пробудила" додавања кроз ноге, истина у контранападу који су Французи окончали фаулом, али и због храбрих продора, који су, уз Богдановићеве шутеве са полу-дистанце, донели великих 59:45 у 32. минуту.

Када се на то надовезало и атрактивно закуцавање Симоновића, који се стуштио са левог крила ка обручу и подигао не само публику, већ и саиграче са клупе на ноге, насмејано лице Милоша Теодосића, који ретко показује емоције у кошарци, довољно је осликало атмосферу. Уживали су и они на паркету, и они покрај њега. А када је тако, то мора да значи да Србија (опет) игра добру кошарку.

И, играла је тако наша селекција, у којој је Радуљца успевао да утекне комплетној одбрани ривала, у којој је Дангубић успевао да блокира Пјетруса, да акција иде толико брзо да Французи баш и не знају где је лопта - а онда Кешељ убаци тројку из ћошка.

Таком игром стигло се до 69:50 у 37. минуту, после чега су Французи у финишу успели да ублаже пораз, што није сметало публици да и једне и друге награди аплаузом, нарочито Штимца који се последњи уписао у листу стрелаца, а онда и Теодосића, који је ушао како би био актер последњег напада.

Шта после овог дуела?
Наше репрезентативце у истој дворани за викенд очекује традиционални „Ачибадем трофеј Београда“ на коме ове године, поред изабраника Александра Ђорђевића, учествују и Кина, Русија и Венецуела. У полуфиналним мечевима у суботу 15. августа састају се Србија – Кина и Русија – Венецуела, док ће се у недељу 16. августа играти утакмице за пласман.

Кад се игра Еуробаскет и како се игра?
Европско првенство 2015. трајаће од 5. до 20. септембра, заједнички ће га организовати Хрватска, Француска, Немачка и Летонија, а у групи Б, која ће своје мечеве играти у Берлину, налазе се Србија, Шпанија, Италија, Немачка, Турска и Исланд.
Из сваке од четири групе - по четири најуспешније селекције проћи ће у осмину финала, а наша група се "укршта" са групом А у којој су Русија, Босна и Херцеговина, Француска, Финска, Пољска и Израел.
Са Еуробаскета 2015 само две најбоље екипе стичу директно право да наступе на Олимпијским играма 2016. у Рио де Жанеиру.
Наша репрезентација ће на првенству Европе наступити као вицешампион света, јер је, предвођена Ђорђевићем као селектором, на прошлогодишњем Мундобаскету стигла чак до финала, и у њему изгубила од Сједињених Америчких Држава. У полуфиналу је победила - управо Французе.

Коментари / 0

Оставите коментар