Цијене горива падају, трошкови живота расту

Предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори Републике Српске, Драго Ђурић, изјавио је да се може очекивати да у наредном периоду услиједи корекција цијена нафте. 

Република Српска 12.08.2015 | 15:20
Цијене горива падају, трошкови живота расту

Колико ће цијене бити кориговане зависиће од сваког дистрибутера појединачно, али није познато да ли ће пад цијена бити драстичан. За разлику од горива, пад цијена животних артикала и стамбених услуга није извјестан.

Имајући у виду промјене цијена нафте на берзи нафте и нафтних деривата, као и промјене курса долара, очекујемо да цијене код нас буду кориговане надоле, али тек ће се видјети за колико, кажу предсједавајући Групације за промет нафте и нафнтих деривата у Привредној комори Републике Српске, Драго Ђукић.

У ФБиХ је недавно снижена цијена горива за пет фенинга, а једнако снижење је поново најављено. Колико ће цијене бити у Републици Српској бити снижене зависи од сваког дистрибутера појединачно, а питање је колико ће имати утицаја на буџет потрошача.

Пада цијена горива, али пада и куповна моћ. У Покрету потрошача та кретања прате из мјесеца у мјесец, али нема охрабрујућих вијести, поготово када су у питању прехрана и трошкови становања.

Велику обману потрошача је, крајем прошле године, представљало и обећање „Електропривреде Републике Српске" да неће бити поскупљења струје, да би пола године након тога Регулаторна комисија за енергетику донијела одлуку о поскупљењу од око 9%.

Због негодовања јавности, одлука о поскупљењу је тренутно у фази „чекања".

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Исил

12.08.2015 14:55

1.65КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

по

12.08.2015 18:24

ахахаххахаха

Name

дејанпд

13.08.2015 03:46

Да, та цијена би била реална, али не смију ограничити маржу, тржишна економија док не додјеш до уља, млијека,павлаке...онда нестане тржишне економије, кобајаги настане социјална свијест. Главни проблем је што би реална цијена горива на пумпи смањила приход буџета за пар стотина милиона,а онда ни огромних плата јавној управи,ни сиће од пензија чак ни са дупло дужим кашњењем.