Ранко Вуковић најближи фотељи директора СИПА!

Бивши командант Специјалне полиције Републике Српске, Ранко Вуковић, који је тренутно на позицији главног инспектора у Управи полиције Српске, најозбиљнији је кандидат за директора Државне агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА).

Република Српска 12.08.2015 | 22:59
Ранко Вуковић најближи фотељи директора СИПА!

Поред Вуковића, у најужем кругу кандидата је и Перица Станић, који је тренутно савјетник директора полиције РС, затим шеф Одјељења за заштиту ВИП личности и страних делегација у Дирекцији за кординацију полицијских тијела БиХ, Реља Ковач, као и шеф унутрашње контроле у МУП-у Посавског кантона, Србин из Сарајева, Давор Видовић.

Ранко Вуковић, који је на мјесту првог специјалца Републике Српске 2004. године замијенио актуелног министра унутрашњих послова Српске, Драгана Лукача, већ је разговарао с неколицином људи из врха СДС-а о могућности да засједне у фотељу недавно смијењеног Горана Зупца.

Вуковић има највеће шансе да наслиједи Зупца, али још ништа није прецизирано. Када буде објављен конкурс биће познато ко ће бити нови директор СИПА.

Упркос томе што би на тој позицији требало да буде суви професионалац, политика, ипак, има главну ријеч, а договором странака које чине власт на нивоу БиХ, та позиција припада СДС-у.

Прије расписивања конкурса биће обављени разговори са свим потенцијалним кандидатима и биће дефинисано ко ће бити директор, тако да је сасвим реално да ће се на крају пријавити само један кандидат, односно само онај који ће имати политичку подршку за избор на ту функцију - објашњава наш саговорник.

Он додаје да сви поменути кандидати имају шансе да засједну у Зупчеву фотељу, јер сви испуњавају услове и строге критеријуме за избор директора СИПА, али да је Вуковић највећи фаворит.

Кандидати морају бити полицијски службеници са високом стручном спремом, морају посједовати чин главног инспектора полиције или виши чин, као и најмање три године рада у чину главног инспектора полиције или у вишем чину и не смију бити чланови политичке странке.

Вуковић, Станић, Ковач и Видовић испуњавају те услове, док запосленик Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ Зоран Кусмук с Пала, кога су поједини медији спомињали као кандидата за директора СИПА, нема потребан чин - објашњава наш саговорник.

Према његовим ријечима, Зоран Кусмук је један од кандидата за замјеника директора ОБА БиХ које припада Србима. Поред Кусмука, тврди наш извор, један од кандидата за позицију на којој се од формирања ОБА налази Ристо Зарић јесте и шеф бањалучког деташмана "службе" Трифко Буха.

Као могући Зарићев насљедник спомиње се и радник ОБА из Брчког Мирослав Шкорић, као и Небојша Лазић Зенга, који, поред блискости с Милорадом Додиком, има и подршку појединих функционера СДС-а.

Ипак, прво мора бити изабран нови директор ОБА БиХ, пошто је Алмиру Џуви одавно истекао мандат. Главну ријеч о томе, као и избору директора СИПА, имају Американци, а већ је објелодањено да је директор ЦИА, Џон Бренан, у писму које је послао Предсједништву БиХ навео да Америма није по вољи да ратни тјелохранитељ Алије Изетбеговића и шеф Одјељења за тајно праћење у ОБА, Осман Мехмедагић Осмица, замијени Зупца.

Најозбиљнији кандидат за првог човјека ОБА, јесте бивши министар одбране БиХ и функционер СДА, Селмо Цикотић.

Извор: Пресс.рс

Коментари / 79

Оставите коментар
Name

дивља јабука

12.08.2015 12:54

Код нас се увијек знало ко ће шта бити а онда се објави и конкурс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

12.08.2015 21:01

Стазо је добар лик,али превисе мекан за ту позицију. Ту треба вук. Али хајде да се мало растеретимо ових из Кнезева у МУП у, да појацају СИПУ.

Name

п

13.08.2015 11:24

РАСПАЛИ РАНКО!!! Почни од Шпирића и Тегелтије , преко нн тајкуна па на крају ,наравно , сви путеви воде до МИЛЕ!

Name

Два црна гаврана

12.08.2015 13:06

Судећи по именима, све специјалци и војници опште праксе, откривање и процесуирање корупције, привредног и тешких облика финансијског криминала..., ОДГАЂА СЕ до неких за народ бољих времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејо

12.08.2015 13:07

Вуковић је професионалац у своме послу, један од ријетких људи који је био у врху полиције а да се за њега нису приписивале неке афере. Из специјале је избачен јер је био професионалац, радио је по закону, а не Додиков полтрон, сигурно најбољи кандидат за директора СИПА-е. Никада бољег кадра нисмо имали у редовима полиције. Кад се сјетим тих времена, тада се знало за неко поштовање, ово сад све багра распуштена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејоо

12.08.2015 14:08

Процитај коментар од два црна галеба.

Name

ја

12.08.2015 21:40

Е ти си еxперт и познавалац прилика. Тебе це послусати при избору директора! Иди окопај кромпир, паметније ти кромпир!

Name

гл

13.08.2015 09:12

Браво Реља.

Name

Лаки

14.08.2015 16:51

Само Ранко зна шта су му радили и кроз какав је прошао пакао,дошло вријеме да им врати за сву бол и патњу

Name

ПИНК

12.08.2015 13:16

РАНКО ВУКОВИЦ ПОСТЕН ЦОВЈЕК И ВЕЛИКИ ПРОФЕСИОНАЛАЦ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нас

12.08.2015 15:28

Стазо друг нек је са срецом. Сигурно најбољи избор

Name

посматрач

12.08.2015 13:16

Ако желите борбу против СНСД тајкуна и против криминала ставите Горана Лујића

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

12.08.2015 13:40

Ковач Реља је до сада обављао више одговрних полицијских функција. Немам ништа против Стаже, али предност дајем овом првом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бивси МУП-овац

12.08.2015 13:41

Ранко Вуковиц је највећи професионалац који хода овом земљом и за њега само ријеци хвале. Ниједно кривицно дјело му се не мозе ставити на терет , мозда му злобници у томе виде ману !

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОА

12.08.2015 16:35

Колико ја знам ни за остале се не прица да су лопови, цему толико фаворизовање стазе. Ок је лик али и Станицу нема мане.

Name

Бањалуцанин

12.08.2015 14:39

Ста це нама Србима СИПС да радимо за тузиластво? Сто Срби не узму УИО мјесто Хрвата . Не мозе директор и преседник управног одбора бити Хрвати. Јесмо ли толико паметни? Размисљају ли ста наси политицари Босиц, Додик и Иваниц. Све паметне функције узимају Хрвати и Босњаци, а ми њихове кероводје. Дајте се у памет мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

12.08.2015 15:12

Шта је ово, кажу, одличан је није криминалац. Па зар је 90% МУПваца све го криминалац до криминалца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нас

12.08.2015 15:31

Гријесис,90% су постени, али ових 10% нас убисе, па то тако изгледа. Али бице боље

Name

Све зна

12.08.2015 17:08

Неке познајем, а неке не. Сматрам да је Станић најкомпетентнији обзиром на послове и руководне позиције које је обављао, а сматрам да будући директор СИПА-е треба да буде комплетан полицајац. Стажи нема замјерки као човјеку и професионалцу, али до сада није обављао послове по криминалитету као ни неку руководну позицију осим Специјалне јединице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛИЦИОНАР

12.08.2015 19:36

МА КАКВО ИСКУСТВО, ТРЕБА ТУ ПОШТЕН И ОДЛУЧАН ЧОВЈЕК БЕЗ МРЉА У КАРИЈЕРИ, А ВУКОВИЋ ЈЕ ТАКАВ, НАЈВЕЋИ МУ ЈЕ ПЛУС ШТО НИКАД НИЈЕ БИО БЛИЗАК ОВИМА ШТО СУ САД НА ВЛАСТИ, НЕМАЈУ ГА НИ У ЧЕМУ, ЗНАЧИ МОЖЕ ИХ СВЕ ПРОЦЕСУИРАТИ.

Name

савко

12.08.2015 21:14

МилиционаИ, ста је радио 97',98', као замјеник Лукача, да ли је заједно са шефом доводио Бабу на власт??? Овдје треба способан човјек, а не само да је поштен. Не сумњам да је господин Вуковић и поштен да није учествовао у криминалним радњама али колико знам нису ни остали овде наведени, а способнији су и спремнији за прави обрачун са криминалом и корупцијом од госп. Вуковића.

Name

ДрАган

12.08.2015 19:19

Ранко Вуковић - Стажо је човјек без мрље у каријери. Потиче из скромне породице, није компромитован и прави ПС-овац. Прави човјек за ту позицију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дућа

12.08.2015 20:03

Кнежево је дало доста великих професионалаца у МУПРС, као што је Стажа, али ниједан није успио "испливати", јер тамо доминирају ликови из Лакташког и Мркоњићког клана.Људи попут Стаже немају шансе у МУП-у РС, зато се искрено надам да ће успјети у СИПА-и и отворити врата осталим професионалцима,а његов успјех био би у толико већи јер, барем ми у Кнежеву знамо, да иза њега не стоје никакви тајкуни.Наравно, подршка професионалцу у овом времену, донијела би и одређене политичке поене партијама које подрже његову кандидатуру, иако их ја лично не симпатишем.Сретно друже!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кранг

12.08.2015 20:16

Познајем све потенцијалне кандидате који се спомињу у коментарима, сви су бољи од Горана Зубца ту нема дилеме, али апсолутно сам на страни људи који подрзавају господина Ранка Вуковица, способног, одлуцног, храброг и прије свега поштеног полицајца, који има врлине које су потребне за такву функцију. СИПА је осињак, неће му бити лако и желим му сву срећу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тврдим

12.08.2015 22:54

Да ни Станиц нема мрље у каријери. Помоцник командира, инспектор у крим слузби, командир станице, замјеник нацелника ЦЈБ, полицијски одбор, кабинет министра, директора итд. Итд

Name

МУП РС

12.08.2015 21:27

Подршка за Ранка Вуковић, највећи патриота и професионалац. Шта ће рећи на ову вијест Чедо Вуковић?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

12.08.2015 21:55

Сви МУП-овци су О.К,осим пар изузетака.Ја које знам,људи раде свој посао професионално и гледају да прехране породицу. Има њих криминалних али јако мали проценат. Нама сад треба, нас Елиот Несс,неко ко це се супроставити овој уиграној, криминалној клики. Није то лако,али ако се такав појави ,зелим му пуно среце,јер це је требати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ник

12.08.2015 22:53

И ја мислим да му неце бити лако, најтеже ће бити са српским кадровима, јер су последњих година све битне функције преузели снсд-еови полтрони који о послу немају појма. Са том силном багром неце моци ухватити ни шибицаре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гого

13.08.2015 05:42

Кривична истрага је фаза кривичног поступка који је прописан ЗКП-ом БиХ. Полицијска агенција за коју се бира директор се зове Државна агенција за истраге и заштиту. Под овом заштитом се подразумијева заштита свједока а не заштита ВИП личности. Дакле, суштина је проводити тзв "криминалистичку истрагу"! Који од ових кандидата има и један дан рада у криминалистичкој полицији од 2003 године када је ступио на снагу важећи ЗКП?

ОДГОВОРИТЕ
Name

полицајац

13.08.2015 06:14

Господин Станиц је најспособни за директора. Велики професионалац, добар сеф, постен цовјек, сретно Перице.

Name

Сноуден

13.08.2015 06:14

Дајте људи, овде је само битна доследност ,одлучност, да човек има муда и да нема везе са криминални мљеом, остало је све формалност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојлија

13.08.2015 06:23

Перица Станић нови директор!! Велики човјек, полицајац, правник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сдс!

13.08.2015 06:27

Станиц стари СДС-овац и велики Србин. Пријатељу навијамо за тебе, нису ти ни до кољена!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша Д.

13.08.2015 08:17

Проблем СИПЕ је тај што је зависна од политике. Кад уз то додате нестручност запослених, вишак запослених, запослење преко веза, нерад (велики број за вријеме радног времена проводе висећи по прозорима и сједећи у оближњим кафићима)добивате институцију која је добро плаћена а бескорисна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анонимус

13.08.2015 08:34

Видовић је за њих експерт, човјек има гард, знање, став, што је најважније петљу. Вида мајсторе покажи им шта је стручњак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оцигледно

13.08.2015 08:45

Види се да си анонимус.

Name

горан

13.08.2015 11:01

А ти очигледни безвезњаковић.

Name

маја

13.08.2015 08:37

Стазо је ок.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

13.08.2015 08:39

Поздрав за Перицу, заједно са Мектићем да позатвара лопове. Остале не познајем али СДС ће сигурно изабрати најбољег да се скине Баја и лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

13.08.2015 09:07

Предност Видовића је што има сјајне релације и сарадњу са Бањалуком, Сарајевом, Београдом, Загребом и шире, што има став и реторику, што је полицајац од главе до пете,што је кадар из Сарајева, и што је најбитније мисли својом главом. То је човјек из полицијске породице, отац судија, човјек са педигреом. Само напријед,уз тебе смо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТОП

13.08.2015 09:30

Доста је кадрова из Сарајева! Бањалука није добила ниста!

Name

доситеј

13.08.2015 11:03

Ма из РАЈВОСА него шта!!!!БРАВО ДАВОРЕ!!!!

Name

истоцно сарајево

13.08.2015 09:16

ВИДОВИЦ ТРЕБА ДА БУДЕ НОВИ ДИРЕКТОР СИПЕ СТРУЦАН ХРАБАР ОДВАЗАН. САМО НАПРИЈЕД ВИДОВИЦУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И.Илиџа

13.08.2015 09:37

Видовићу, Србине из Сарајева, Источно Сарајево је уз тебе.

Name

минисстар

13.08.2015 09:41

Станица гура Мектиц, зато остали неце моци. Али сви су добри ко год буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

начелник

13.08.2015 10:29

А кога гура Босић?

Name

босиц

13.08.2015 10:55

Тебе!

Name

Драгана

13.08.2015 11:08

Босић је мудар човјек па неће гурати никога зато што му је нешто посебно драг него ће гурати онога за кога вјерује да је најбољи, а то је Видовић.

Name

галаxис

13.08.2015 11:46

Драгана, не познајем тог Видовица ко је, какве функције је обављао, ста је по занимању, гдје се доказао? Поздрав.

Name

мата

13.08.2015 09:43

Браво за легенду од шефа генерала Видовића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прњаворцан

13.08.2015 10:05

Станиц Перица је најбољи командир у Прњавору, тај се полицајац није ницег бојо, сефе само гурај, уз тебе је Прњавор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боле

13.08.2015 10:11

Браво за шефа Видовица, легенду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгана

13.08.2015 10:12

Видовић је професионалац од главе до пете, размишља својом главом, иза њега нема афера, одлучан је и сигурно стручан и способан ухватити се у коштац са оним што га очекује на овој врућој позицији. Даворе напред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАРИНКО

13.08.2015 10:25

ВИДОВИЋ ЈЕ НАЈВЕЋИ ПРОФЕСИОНАЛАЦ И ЧОВЈЕК СА СТАВОМ, А УЗ ТО ЈЕ ВЕЛИКА ЉУДИНА, ПОЛИЦИЈСКИ СЛУЖЕНИЦИ ГА УВАЖАВАЈУ, ВОЛЕ, АЛИ ГА СЕ И БОЈЕ!!! СРЕЋНО БРАТЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖЕЉКО

13.08.2015 10:26

ВИДОВИЋ ЈЕ БОГ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сипа

13.08.2015 11:05

Ма какав Станиц само гледа себе И свој интерест...

ОДГОВОРИТЕ
Name

прњавор

13.08.2015 11:36

Види се да не знас ни ко је тај цовјек. Ста је то урадио за себе?

Name

белај

13.08.2015 11:26

Дал ће тај Господин који буде нови директор СИПЕ одрадити посао који народ жели дуго година, да похапси криминалце и да овај напаћени народ крене да живи како треба,иначе нам слиједи Грчки сценарио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

меша

13.08.2015 12:16

Сумњам пријатељу, то је могао одрадити само Горан Лујић, најпоштенији момак у полицији, али СНСД му одсјече главу.

Name

тривко

13.08.2015 12:19

Најбољи је Реља,па Давор,па Ранко,а Перица је ко света вода нит помаже,нит одмаже. Ајмо Реља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

урош

13.08.2015 13:10

Ма Реља или Давор свеједно је договорите се битно је да вас гора Романија подржава.Овим са запада не вјерујемо.Сједите ко браћа и договорите се са Мектићем ко ће гдје.Па заједно сте радили на Илиџи у рату,немојте сад брат на брата.ВОЛИ ВАС САРАЈЕВО!!!БОГ ВАМ ДАО СВЕ НАЈБОЉЕ И ПУНО УСПЈЕХА!!!!

Name

Сноуден

13.08.2015 14:03

МА КАКАВ ВИДОВИЦ,ПУДТИ КРАЈУ,ВУКОВИЦ ЈЕДИНО РЈЕСЕЊЕ ЦОВЈЕК НЕМА ОРАХА,БАР,САД, ЗА,САДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

13.08.2015 14:24

Ако се жели нешто направити у борби против криминала само ЗДРАВКО КРСМАНОВИЋ на чело СИПЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОЛИЦАЈАЦ

13.08.2015 19:07

Ма нек дође ко хоће, само нек смо се рјешили оног луђака.

Name

брле

13.08.2015 23:40

Е мој друзе, Крсмановиц је до сада сваки свој посао добро уновцио. Он неце да ради ако нема добру рацуницу. Он је цитав колектив Хидроградње и ХГ зедне превео преко воде.

Name

Брле

13.08.2015 16:01

Ни конкурс јос није објављен. Тако ради права власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Филип

13.08.2015 17:06

Видовићу само напријед и Брчко је уз тебе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

когде

13.08.2015 21:01

Ма ко год да буде неце га се питати ниста!!!! Радице сто му казу итд итд. Ту нема док не додји неки ''тесла'' са му..а и удари саком од сто и окупи око себе праве ликове и поцне да поставља ствари на своје мјесто!! Сака од сто и окупи око себе људе исправне!!! Па до кад це полицајци свих ''врста'' да се склањају и клањају свима редом. Људи па полиција је стуб система поред правосудја сколства и здравства!!!!А полицајци дозволили себи кокосарење...ееее

ОДГОВОРИТЕ
Name

хдс

13.08.2015 21:04

Ко год додје радице сто и Зуба. Добице лову да цува лопове односно да не раде ниста. Сједи , глуми да радис и не прави се паметан!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

13.08.2015 21:16

Доста и Зарица Ристе. И ротација .......нафатиро се за 3 живота ....чујем купио стан у Београду ....а прије годину у Новом саду.....локал ,гаражу ....држава части.......није га пас имао заста ујести кад је био у Тузли ........откуд,,,,плата државна....сваки је бољи од њега.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

14.08.2015 06:58

Сва четворица кандидата су професионалци и стручни у свом послу.Током моје полицијске каријере имао сам част и задовољство да сарађујем са генералом Видовићем ,који је частан човјек и код ког се зна КО КОСИ А КО ВОДУ НОСИ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вучуревић Требиње

15.08.2015 17:46

Поздрав за Рељу и Видовића из Требиња! Напред наши момци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

министар Тадо

17.08.2015 06:55

Напријед Даворе ти си цар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срдјан

20.08.2015 19:34

Уз Давора смоо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Његос

20.08.2015 20:28

Свака цаст свим кандидатима али Давор Видовиц је свијет измислио за све њих! Познаје процедуре, криминалитет и њему се не мозе супља просипат као овима сто су одрасли у специјали и знају се само на мисице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

20.08.2015 20:31

Давор Видовиц је БЕТОН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андан

01.09.2015 18:00

Осовина БЛ,Мићо Мићић,Мило Пејичић Роки кум од Вуковића је губитна комбинација,јер су заборавили на кандидата из Калиновика М.Т.начелник полицијске академије у Бања Луци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роган

01.09.2015 18:04

Мићу Мићића за директора СИПЕ то је прави потез.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЈАЗИТ

10.09.2015 07:48

За кога буде Зенга тај ће бити!!!!

ОДГОВОРИТЕ