Усорац: Штета већа од 500 милиона марака

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српске Владимир Усорац процјењује да ће ове године штета у пољопривреди, због велике суше, бити више од 500 милиона КМ и препоручује пољопривредницима да купују сточну храну јер, у противном, може доћи до распродаје стоке.

Република Српска 12.08.2015 | 22:56
Усорац: Штета већа од 500 милиона марака

Усорац је рекао Срни да су временске прилике катастрофалније него прошлог мјесеца и да се стање погоршава из дана у дан.

Многи наши пољопривредни произвођачи већ сада раде силажу од веома неквалитетног кукуруза или кукуруза који нема зрна, навео је Усорац.

Он је рекао да је киша, праћена јаким вјетром, која је поједине дијелове Српске захватила 2. августа причинила више штете него користи.

Зато ће ова година бити веома тешка. Послије пет неповољних, ово је шеста година у низу, што се до сада није десило. Имали смо 2010. поплаве па три сушне године, прошлу годину са поплавама и ове године поново суша, што је готово невјероватно, подсјетио је Усорац.

Он је навео да пољопривредници имају озбиљан проблем са финансирањем производње јер, иако ресорно министарство измирује обавезе боље него у окружењу, то није довољно.

Усорац сматра да је вријеме да пољопривредници купују кукуруз и сточну храну јер је очито да је неће имати довољно.

Према његовим ријечима, у противном ће доћи до распродаје стоке, а онда је потребно двије до три године да се обнови сточни фонд.

Не само код нас него и у Србији и у Хрватској пријети уништење сточног фонда, смањење производње млијека и меса. Већ се осјећају посљедице смањења броја стоке, мањак је говеђег меса и накупци траже теле или бика од куће до куће, рекао је Усорац.

Он сматра да у наредном периоду неће бити довољно меса на тржишту јер га нема ни на европском ни свјетском тржишту, осим у робним резервама.

Усорац је рекао да Влада Српске није прогласила стање елементарне непогоде, али и да су пољопривредници свјесни да нема средстава за накнаду штете уколико би се то и десило.

Ми процјењујемо да ће ове године штета у пољопривреди бити више од 500 милиона КМ, а ако се узму у обзир и претходне неповољне године, то је око три милијарде КМ што директне, што индиректне штете, навео је Усорац.

Он је рекао да је штета у пољопривреди на подручју Федерације БиХ протеклих шест година двије милијарде КМ.

Ријеч је о огромним средствима и свјесни смо да немамо могућности за накнаду већ морамо тражити паметна рјешења уз помоћ ресорног министарства и користити рационално оно што имамо како би се спасило оно што се спасити може, навео је Усорац.

Он је рекао да је ситуација са усјевима од Градишке до Бијељине катастрофална, а да је на подручју приједорске регије стање мало боље.

Извор: СРНА

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

луткар

12.08.2015 11:26

Теби ће Милокрад надокнадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

12.08.2015 11:41

И овај Усорац је пролупqо, накајмацио се пара па сад лупета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осјеченица

12.08.2015 13:07

Можда он некад и каже истину, али шта вриједи кад му нико не вјерује. И са правом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Говедар

12.08.2015 14:04

Усорац лупа као Максим по дивизији.Штета у пољопривреди ће бити, али десет и више пута мање него што је то извалио Усорац, који, иначе воли често да лупета с процјенама и подацима у пољопривреди који су изван памети.Нико није баш толико блесав да његове изјаве узме за озбиљно, јер он то све ради само не би ли се он и још неколико оних што га подржавају дочепали некакве надокнаде за причењену штету.Усорац је већ двадесетак година, захваљујући само дугом језику, предсједник Удружења пољопривредника РС, за које се не зна ни колико има чланова, ни да ли и када је одражало Скупштину...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко Брдар

12.08.2015 14:38

Усорац нема право говорити о пољопривреди и о елементарним непогодама, јер је он веца елементарна непогода од свих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко Брдар

12.08.2015 15:05

Драга моја господо из медија ако вец не мозе свако у медије, онда барем објасните нама јадним сељацима ко је Владимир Усорац? У једној реценици то је цовјек који преставља само себе и пар тајкуна око себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

13.08.2015 15:24

А ЈЕЛ, ОВО ОНАЈ СТА ЈЕ РЕКА, ДА ЋЕ ВОЗАТИ ОНОГ ЏОМИЋА У ГЕПЕКУ... ПА СЕ МАЛИ УС.А ДИ ЦЕ У ГЕПЕК... ПА МУУ ДА БЕЗ "ПАПИРА" НАЈВИЋИ КРЕДИТ ИЗ СТОЧНОГ ФОНДА ПРОПАЛЕ БАНКЕ СРПСКЕ... ХА ХА АЛ СЕ ОВИ ИПАК ЗАЈЕБА СА БИСНИС ПЛАНОМ ЈЕР ИЗВОЗИТИ ИНДУСТРИЈСКО МЛИКО У ЕУ... ПА ТО ТИ ЈЕ КА ДРВО У СУМУ НОСИТИ... ПА НА КРАЈУ ТРЕБА РЕЋИ ДА ОВАЈ УСОРАЦ БАС ИМА ПРАВО ПРЕЗИМЕ... У С Е Р А Ц - ХА ХА ХА

ОДГОВОРИТЕ