Usorac: Šteta veća od 500 miliona maraka

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac procjenjuje da će ove godine šteta u poljoprivredi, zbog velike suše, biti više od 500 miliona KM i preporučuje poljoprivrednicima da kupuju stočnu hranu jer, u protivnom, može doći do rasprodaje stoke.

Republika Srpska 12.08.2015 | 22:56
Usorac: Šteta veća od 500 miliona maraka

Usorac je rekao Srni da su vremenske prilike katastrofalnije nego prošlog mjeseca i da se stanje pogoršava iz dana u dan.

Mnogi naši poljoprivredni proizvođači već sada rade silažu od veoma nekvalitetnog kukuruza ili kukuruza koji nema zrna, naveo je Usorac.

On je rekao da je kiša, praćena jakim vjetrom, koja je pojedine dijelove Srpske zahvatila 2. avgusta pričinila više štete nego koristi.

Zato će ova godina biti veoma teška. Poslije pet nepovoljnih, ovo je šesta godina u nizu, što se do sada nije desilo. Imali smo 2010. poplave pa tri sušne godine, prošlu godinu sa poplavama i ove godine ponovo suša, što je gotovo nevjerovatno, podsjetio je Usorac.

On je naveo da poljoprivrednici imaju ozbiljan problem sa finansiranjem proizvodnje jer, iako resorno ministarstvo izmiruje obaveze bolje nego u okruženju, to nije dovoljno.

Usorac smatra da je vrijeme da poljoprivrednici kupuju kukuruz i stočnu hranu jer je očito da je neće imati dovoljno.

Prema njegovim riječima, u protivnom će doći do rasprodaje stoke, a onda je potrebno dvije do tri godine da se obnovi stočni fond.

Ne samo kod nas nego i u Srbiji i u Hrvatskoj prijeti uništenje stočnog fonda, smanjenje proizvodnje mlijeka i mesa. Već se osjećaju posljedice smanjenja broja stoke, manjak je goveđeg mesa i nakupci traže tele ili bika od kuće do kuće, rekao je Usorac.

On smatra da u narednom periodu neće biti dovoljno mesa na tržištu jer ga nema ni na evropskom ni svjetskom tržištu, osim u robnim rezervama.

Usorac je rekao da Vlada Srpske nije proglasila stanje elementarne nepogode, ali i da su poljoprivrednici svjesni da nema sredstava za naknadu štete ukoliko bi se to i desilo.

Mi procjenjujemo da će ove godine šteta u poljoprivredi biti više od 500 miliona KM, a ako se uzmu u obzir i prethodne nepovoljne godine, to je oko tri milijarde KM što direktne, što indirektne štete, naveo je Usorac.

On je rekao da je šteta u poljoprivredi na području Federacije BiH proteklih šest godina dvije milijarde KM.

Riječ je o ogromnim sredstvima i svjesni smo da nemamo mogućnosti za naknadu već moramo tražiti pametna rješenja uz pomoć resornog ministarstva i koristiti racionalno ono što imamo kako bi se spasilo ono što se spasiti može, naveo je Usorac.

On je rekao da je situacija sa usjevima od Gradiške do Bijeljine katastrofalna, a da je na području prijedorske regije stanje malo bolje.

Izvor: SRNA

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

lutkar

12.08.2015 13:26

Tebi će Milokrad nadoknaditi.

ODGOVORITE
Name

Zero

12.08.2015 13:41

I ovaj Usorac je prolupqo, nakajmacio se para pa sad lupeta.

ODGOVORITE
Name

Osječenica

12.08.2015 15:07

Možda on nekad i kaže istinu, ali šta vrijedi kad mu niko ne vjeruje. I sa pravom.

ODGOVORITE
Name

Govedar

12.08.2015 16:04

Usorac lupa kao Maksim po diviziji.Šteta u poljoprivredi će biti, ali deset i više puta manje nego što je to izvalio Usorac, koji, inače voli često da lupeta s procjenama i podacima u poljoprivredi koji su izvan pameti.Niko nije baš toliko blesav da njegove izjave uzme za ozbiljno, jer on to sve radi samo ne bi li se on i još nekoliko onih što ga podržavaju dočepali nekakve nadoknade za pričenjenu štetu.Usorac je već dvadesetak godina, zahvaljujući samo dugom jeziku, predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS, za koje se ne zna ni koliko ima članova, ni da li i kada je odražalo Skupštinu...

ODGOVORITE
Name

Mirko Brdar

12.08.2015 16:38

Usorac nema pravo govoriti o poljoprivredi i o elementarnim nepogodama, jer je on veca elementarna nepogoda od svih.

ODGOVORITE
Name

Mirko Brdar

12.08.2015 17:05

Draga moja gospodo iz medija ako vec ne moze svako u medije, onda barem objasnite nama jadnim seljacima ko je Vladimir Usorac? U jednoj recenici to je covjek koji prestavlja samo sebe i par tajkuna oko sebe.

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

13.08.2015 17:24

A JEL, OVO ONAJ STA JE REKA, DA ĆE VOZATI ONOG DŽOMIĆA U GEPEKU... PA SE MALI US.A DI CE U GEPEK... PA MUU DA BEZ "PAPIRA" NAJVIĆI KREDIT IZ STOČNOG FONDA PROPALE BANKE SRPSKE... HA HA AL SE OVI IPAK ZAJEBA SA BISNIS PLANOM JER IZVOZITI INDUSTRIJSKO MLIKO U EU... PA TO TI JE KA DRVO U SUMU NOSITI... PA NA KRAJU TREBA REĆI DA OVAJ USORAC BAS IMA PRAVO PREZIME... U S E R A C - HA HA HA

ODGOVORITE