Немци преко Амера купују "Телеком"?

Приватизациони саветник "Лазард" у среду обавештава Владу Србије о томе да ли ће продати оператера и коме. "Дојче телеком" неће сам да купи, него посредством фондова. Ко ће од инвестиционих фондова и компанија у други круг приватизације српског "Телекома" и да ли ће он уопште бити продат, знаће се највероватније већ данас, после састанка комисије Владе Србије и приватизационог саветника, компаније "Лазард".

Србија 12.08.2015 | 12:25
Немци преко Амера купују "Телеком"?

Како "Новости" незванично сазнају, немачки и аустријски оператери, о чијој се заинтересованости за нашу компанију претходних месеци највише спекулисало, наводно су одустали од даље трке. Ипак, како сазнајемо, "Дојче телеком" ће највероватније покушати да уђе на наше тржиште преко једног америчког инвестиционог фонда.

У игри је и "Телеком Словенија", који, према сазнањима "Новости", има идеју да обједини телекомуникационо тржиште у региону. Синдикати "Телекома" очекују да ће после пристиглих понуда комисија одустати од продаје, како тврде, најпрофитабилнијег српског предузећа.

Наш једини циљ је да нико не добије отказ и да сви запослени остану на својим радним местима као и до сада - каже Ивица Цветановић, председник Конфедерације слободних синдиката. - Споразум који су репрезентативни представници запослених потписали још са владом Мирка Цветковића гарантује 950 евра за сваког радника који буде проглашен технолошким вишком. Нових договора није било, што значи да стари још важи.

Цветановић наводи да би приватизацију требало одложити за боља времена, јер ће се због кризе добити нижа цена. Њихов став је да би уз професионални менаџмент компанија могла још боље да послује. Уколико, међутим, држава одлучи да је боље продати "Телеком", наши синдикати ће инсистирати да учествују у изради социјалног програма за запослене.

Држава мора да отвори дијалог са нама, а тражићемо и разговор са премијером - каже Цветановић. - Још нисмо утврђивали детаље, али један од предлога је да не буде отпуштања радника најмање пет година од продаје компаније, а за технолошке вишкове морају бити обезбеђене високе отпремнине. Потенцијални купац мора да има информацију о томе који су наши захтеви, шта га чека и колико му је новца стварно потребно.

Цветановић наводи да пословна политика већине купаца наших предузећа из иностранства није иста као у њиховој земљи.

Ми не желимо да купац уласком на наше тржиште као до сада најпре отпусти трећину запослених, да нам се број корисника смањи, а профит неповратно оде другој држави - каже наш саговорник.

Примера ради, у швајцарском "Телекому" на приближно исти број корисника ради 20.000 људи, док је код нас запослено 8.600 радника. Синдикати су сагласни да се број може смањивати, али само природним одливом или добровољним одласком. На тај начин је за осам година списак радника скраћен са 13.500 на 8.600.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар