Nemci preko Amera kupuju "Telekom"?

Privatizacioni savetnik "Lazard" u sredu obaveštava Vladu Srbije o tome da li će prodati operatera i kome. "Dojče telekom" neće sam da kupi, nego posredstvom fondova. Ko će od investicionih fondova i kompanija u drugi krug privatizacije srpskog "Telekoma" i da li će on uopšte biti prodat, znaće se najverovatnije već danas, posle sastanka komisije Vlade Srbije i privatizacionog savetnika, kompanije "Lazard".

Srbija 12.08.2015 | 12:25
Nemci preko Amera kupuju "Telekom"?

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, nemački i austrijski operateri, o čijoj se zainteresovanosti za našu kompaniju prethodnih meseci najviše spekulisalo, navodno su odustali od dalje trke. Ipak, kako saznajemo, "Dojče telekom" će najverovatnije pokušati da uđe na naše tržište preko jednog američkog investicionog fonda.

U igri je i "Telekom Slovenija", koji, prema saznanjima "Novosti", ima ideju da objedini telekomunikaciono tržište u regionu. Sindikati "Telekoma" očekuju da će posle pristiglih ponuda komisija odustati od prodaje, kako tvrde, najprofitabilnijeg srpskog preduzeća.

Naš jedini cilj je da niko ne dobije otkaz i da svi zaposleni ostanu na svojim radnim mestima kao i do sada - kaže Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata. - Sporazum koji su reprezentativni predstavnici zaposlenih potpisali još sa vladom Mirka Cvetkovića garantuje 950 evra za svakog radnika koji bude proglašen tehnološkim viškom. Novih dogovora nije bilo, što znači da stari još važi.

Cvetanović navodi da bi privatizaciju trebalo odložiti za bolja vremena, jer će se zbog krize dobiti niža cena. Njihov stav je da bi uz profesionalni menadžment kompanija mogla još bolje da posluje. Ukoliko, međutim, država odluči da je bolje prodati "Telekom", naši sindikati će insistirati da učestvuju u izradi socijalnog programa za zaposlene.

Država mora da otvori dijalog sa nama, a tražićemo i razgovor sa premijerom - kaže Cvetanović. - Još nismo utvrđivali detalje, ali jedan od predloga je da ne bude otpuštanja radnika najmanje pet godina od prodaje kompanije, a za tehnološke viškove moraju biti obezbeđene visoke otpremnine. Potencijalni kupac mora da ima informaciju o tome koji su naši zahtevi, šta ga čeka i koliko mu je novca stvarno potrebno.

Cvetanović navodi da poslovna politika većine kupaca naših preduzeća iz inostranstva nije ista kao u njihovoj zemlji.

Mi ne želimo da kupac ulaskom na naše tržište kao do sada najpre otpusti trećinu zaposlenih, da nam se broj korisnika smanji, a profit nepovratno ode drugoj državi - kaže naš sagovornik.

Primera radi, u švajcarskom "Telekomu" na približno isti broj korisnika radi 20.000 ljudi, dok je kod nas zaposleno 8.600 radnika. Sindikati su saglasni da se broj može smanjivati, ali samo prirodnim odlivom ili dobrovoljnim odlaskom. Na taj način je za osam godina spisak radnika skraćen sa 13.500 na 8.600.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar