Линта: Теза о Србима агресорима није реална

Један од кључних предуслова искреног помирења на простору бивше Југославије јесте да хрватски, бошњачки и албански лидери одустану од лажне тезе да су Срби агресори и злочинаци, а да су Хрвати, Бошњаци и Албанци жртве и ослободиоци, изјавио је предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта.

Србија 12.08.2015 | 11:05
Линта: Теза о Србима агресорима није реална

Линта је указао на то да се на подручју бивше Југославије десио грађански рат који су изазвале сепаратистичке политике чији је циљ био стварање хрватске државе без или са што мање Срба, самосталне БиХ под доминацијом Бошњака и независно Косово без Срба.

У оружаним сукобима све стране су чиниле злочине над цивилима и ратним заробљеницима. Оне стране које не прихватају ове чињенице немају добре намјере и не желе искрено помирење, поручио је Линта.

Он је поздравио иницијативу премијера Србије Александра Вучића о заједничком дану сјећања за све жртве рата на простору бивше Југославије, оцијенивши да таква идеја има за циљ признање свих жртава, кажњавање свих злочинаца и поштовање људских права оштећених грађана.

Линта је оцијенио да је рјешавање отворених питања из прошлости и претварање западног Балкана у подручје трајног мира, стабилности и сарадње, могуће само ако су Загреб, Сарајево и Приштина искрено спремни за суштински и стални дијалог уз међусобно поштовање и разумијевање.

Нажалост, такве спремности још нема на видику, закључио је Линта.

 

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

12.08.2015 18:14

Па нису Срби напали Италију или Њемацку па агресори овај рат је био са насим комсијама лазним а сиптарска говна су досла из Албаније они су агресори али није ниција горила до зоре па неце ни њихова

ОДГОВОРИТЕ