Linta: Teza o Srbima agresorima nije realna

Jedan od ključnih preduslova iskrenog pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije jeste da hrvatski, bošnjački i albanski lideri odustanu od lažne teze da su Srbi agresori i zločinaci, a da su Hrvati, Bošnjaci i Albanci žrtve i oslobodioci, izjavio je predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta.

Srbija 12.08.2015 | 11:05
Linta: Teza o Srbima agresorima nije realna

Linta je ukazao na to da se na području bivše Jugoslavije desio građanski rat koji su izazvale separatističke politike čiji je cilj bio stvaranje hrvatske države bez ili sa što manje Srba, samostalne BiH pod dominacijom Bošnjaka i nezavisno Kosovo bez Srba.

U oružanim sukobima sve strane su činile zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima. One strane koje ne prihvataju ove činjenice nemaju dobre namjere i ne žele iskreno pomirenje, poručio je Linta.

On je pozdravio inicijativu premijera Srbije Aleksandra Vučića o zajedničkom danu sjećanja za sve žrtve rata na prostoru bivše Jugoslavije, ocijenivši da takva ideja ima za cilj priznanje svih žrtava, kažnjavanje svih zločinaca i poštovanje ljudskih prava oštećenih građana.

Linta je ocijenio da je rješavanje otvorenih pitanja iz prošlosti i pretvaranje zapadnog Balkana u područje trajnog mira, stabilnosti i saradnje, moguće samo ako su Zagreb, Sarajevo i Priština iskreno spremni za suštinski i stalni dijalog uz međusobno poštovanje i razumijevanje.

Nažalost, takve spremnosti još nema na vidiku, zaključio je Linta.

 

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

12.08.2015 20:14

Pa nisu Srbi napali Italiju ili Njemacku pa agresori ovaj rat je bio sa nasim komsijama laznim a siptarska govna su dosla iz Albanije oni su agresori ali nije nicija gorila do zore pa nece ni njihova

ODGOVORITE