Подјеле у БиХ далеко су веће него прије рата

Посљедњи амерички амбасадор у СР Југославији Вилијам Монтгомери сматра да је Дејтонски споразум успјешно довео до краја рата, али да његове бројне мане спрјечавају помирење и чине БиХ нефункционалном.

Регион 12.08.2015 | 10:05
Подјеле у БиХ далеко су веће него прије рата

Таква БиХ уопште није стабилна и има знатне могућности за избијање насиља. У свему томе, губитници су обични грађани, написао је Монтгомери у ауторском тексту у "Политици".

Основни проблем дејтонских преговорача јесте у чињеници да у рату није било јасног побједника или губитника с којим би преговарали, рекао је Монтгомери.

Други проблем с Дејтонским споразумом, сматра Монтгомери, "јесте присиљавање Бошњака и Хрвата да наставе са својим споразумом из рата којим је био формиран ентитет звани Федерација БиХ. То је велика грешка. Требало је да Хрвати добију властити ентитет. Ако то можда раније нисте примијетили, Федерација не функцинише, као ни већина кантона који је чине", пише Монтгомери у ауторском тексту.

Оно што сада имамо јесте 'Свето писмо' звано 'Дејтон', који уопште не функционише, нити ће функционисати у изгледној будућности. Али он не може бити ни промијењен без сагласности све три етничке групе - а то је нешто што се неће десити, пише Монтгомери.

И шта сад, пита се аутор текста. Запад и нема другу могућност него да настави да вози на аутопилоту своју двадесетогодишњу политику подршке мултиетничкој БиХ заснованој на Дејтонском договору унутар тренутних граница. Успут речено, то значи да докле год нема насиља или референдума о статусним промјенама, Запад неће пуно марити ако БиХ остане другоразредна, заостала и економски неразвијена земља чији најбољи, најпаметнији млади људи беже у иностранство и чији је живот стандард прије ближе афричком неко европском, написао је Монтгомери.

Извор: Независне

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Бого драги

12.08.2015 08:09

Па гдје то прије и после рата буде исто?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

12.08.2015 15:15

Да ли је овај прошао психо-тест за возачки...стрпите се до сутра, слиједи другачија изјава...већ је заборавио шта је данас рекао.

Name

Крајишник

12.08.2015 08:16

А не кажеш да Крајишници у Хрватској морају добити своју Републику Српску Крајину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан.бл

12.08.2015 08:43

Па ово само слеп неце видети... Федерацију су направили да би парирали Србима, тј. Републици Српској. Сад, 2о година после не знају ста це. Не знају ста це са Кантонима. Не знају ста це са БиХ. А врло добро су знали ста це са РС Крајином, са Косовом... Када је несто на стету Срба, ту су сигурни да су урадили праву ствар. Е па, сад распетљајте оно у ста сте се запетљали. Ресите проблеме у Федерацији, али Р Српску не дирајте. Дајте Хрватима њихов део Федерације и мирна 'Босна'.

ОДГОВОРИТЕ
Name

циа

12.08.2015 09:24

Успио си Монтгомери, имао си потпуно успјесан мандат и ти и твоји наследници. Разбили сте Југу на парампарцад и створили робове и слуге у банана републикама. Додусе, Босњаци, Хрвати и Словенци су увијек вољели окупацију, па вам није било теско да то остварите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

12.08.2015 18:17

Помирења не спрецава Дејтонски споразум него Инцко,Бакир,Силајдјиц,Звиздиц ,и остале вехабије

ОДГОВОРИТЕ