На 115 запослених чак стотину пензионера

Број корисника Фонда пензијско-инвалидског осигурања РС и даље расте и цифра је, у протеклом мјесецу, "подебљана" за додатних 518 имена, потврђено је из Фонда ПИО РС.

Република Српска 12.08.2015 | 09:45
На 115 запослених чак стотину пензионера

Право на исплату пензија сада остварује 250.211 корисника Фонда, а исплатом за јул 2011. године било је обухваћено њих 230.619, што показује раст од скоро 20.000 имена.

Овај тренд, међутим, није ни близу пратило и повећање запослености. Довољно је рећи да је, према доступним подацима, у РС у јулу био евидентиран 283.201 осигураник, а крајем 2011. године било их је 275.316, из чега се види повећање од свега око 7.900 запослених.

Дакле, омјер је неповољан, јер, како нам је појашњено из Фонда ПИО РС, на 115 запослених долази 100 пензионера, или готово један на један, а пожељно је да на сваког пензионера долазе три радника.

Према рачуници Фонда ПИО РС, за исплату јулске пензије потребан је 81,1 милион КМ у нето, односно 82,3 милиона КМ у бруто износу.

Раде Ракуљ, предсједник Удружења пензионера РС, истиче да је проблем то што се број корисника и даље повећава.

Нажалост, то је наша истина. Брже расте број корисника права него број уплатилаца доприноса, односно број радника. А тек колико је радника који нису пријављени? Претпоставка је наша да је таквих близу једне петине, нагласио је Ракуљ.

Како је, притом, поручио Ракуљ, тешко је да ће комплетан систем моћи да поднесе овакав раст броја пензионера.

Имате јавне организације, општине и слично, које дугују доста Фонду ПИО РС и овакав однос не знам да има још било ко, казао је Ракуљ.

Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, каже да кривица није њихова.

Како он наглашава, проблем је у томе што привреда, односно реални сектор, овакав какав јесте, нема шансе да све поднесе на својим плећима.

Сваког дана биће све теже и теже, али за то нису криви послодавци. Морају се створити услови за нова запошљавања, мора доћи и до смањења пореза и доприноса, односно оптерећења рада, да би се надомјестило то што фали у свим фондовима, не само у Фонду ПИО РС, наглашава Шкребић, који истиче да има и послодаваца који нередовно уплаћују доприносе, али такве Унија не подржава.

Тихомир Јоксимовић, портпарол Фонда ПИО РС, каже да се пораст броја пензионера, који биљеже, не сматра великим.

Он је у ранијим годинама био доста већи и на годишњем нивоу је износио и по 11.000 корисника. Ми смо пораст броја корисника довели у сасвим подношљиве границе, нагласио је Јоксимовић.

Након што су у ранијим мјесецима пензије касниле, испред појединих пословница "Пошта Српске" у Бањалуци јуче ујутру су били редови пензионера док чекају да почне радно вријеме, како би добили оно што им сљедује.

Из "Пошта Српске" поручују да, као и сваки мјесец, Фонд ПИО РС сукцесивно дозначава средства, при чијем приспјећу "Поште Српске" врше исплату.

Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

тигар

12.08.2015 09:43

А од тих 115, 100 их ради у дрзавном сектору и онда на то све долазе пензионери.

ОДГОВОРИТЕ