Na 115 zaposlenih čak stotinu penzionera

Broj korisnika Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS i dalje raste i cifra je, u proteklom mjesecu, "podebljana" za dodatnih 518 imena, potvrđeno je iz Fonda PIO RS.

Republika Srpska 12.08.2015 | 09:45
Na 115 zaposlenih čak stotinu penzionera

Pravo na isplatu penzija sada ostvaruje 250.211 korisnika Fonda, a isplatom za jul 2011. godine bilo je obuhvaćeno njih 230.619, što pokazuje rast od skoro 20.000 imena.

Ovaj trend, međutim, nije ni blizu pratilo i povećanje zaposlenosti. Dovoljno je reći da je, prema dostupnim podacima, u RS u julu bio evidentiran 283.201 osiguranik, a krajem 2011. godine bilo ih je 275.316, iz čega se vidi povećanje od svega oko 7.900 zaposlenih.

Dakle, omjer je nepovoljan, jer, kako nam je pojašnjeno iz Fonda PIO RS, na 115 zaposlenih dolazi 100 penzionera, ili gotovo jedan na jedan, a poželjno je da na svakog penzionera dolaze tri radnika.

Prema računici Fonda PIO RS, za isplatu julske penzije potreban je 81,1 milion KM u neto, odnosno 82,3 miliona KM u bruto iznosu.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, ističe da je problem to što se broj korisnika i dalje povećava.

Nažalost, to je naša istina. Brže raste broj korisnika prava nego broj uplatilaca doprinosa, odnosno broj radnika. A tek koliko je radnika koji nisu prijavljeni? Pretpostavka je naša da je takvih blizu jedne petine, naglasio je Rakulj.

Kako je, pritom, poručio Rakulj, teško je da će kompletan sistem moći da podnese ovakav rast broja penzionera.

Imate javne organizacije, opštine i slično, koje duguju dosta Fondu PIO RS i ovakav odnos ne znam da ima još bilo ko, kazao je Rakulj.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da krivica nije njihova.

Kako on naglašava, problem je u tome što privreda, odnosno realni sektor, ovakav kakav jeste, nema šanse da sve podnese na svojim plećima.

Svakog dana biće sve teže i teže, ali za to nisu krivi poslodavci. Moraju se stvoriti uslovi za nova zapošljavanja, mora doći i do smanjenja poreza i doprinosa, odnosno opterećenja rada, da bi se nadomjestilo to što fali u svim fondovima, ne samo u Fondu PIO RS, naglašava Škrebić, koji ističe da ima i poslodavaca koji neredovno uplaćuju doprinose, ali takve Unija ne podržava.

Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO RS, kaže da se porast broja penzionera, koji bilježe, ne smatra velikim.

On je u ranijim godinama bio dosta veći i na godišnjem nivou je iznosio i po 11.000 korisnika. Mi smo porast broja korisnika doveli u sasvim podnošljive granice, naglasio je Joksimović.

Nakon što su u ranijim mjesecima penzije kasnile, ispred pojedinih poslovnica "Pošta Srpske" u Banjaluci juče ujutru su bili redovi penzionera dok čekaju da počne radno vrijeme, kako bi dobili ono što im sljeduje.

Iz "Pošta Srpske" poručuju da, kao i svaki mjesec, Fond PIO RS sukcesivno doznačava sredstva, pri čijem prispjeću "Pošte Srpske" vrše isplatu.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

tigar

12.08.2015 11:43

A od tih 115, 100 ih radi u drzavnom sektoru i onda na to sve dolaze penzioneri.

ODGOVORITE