Сингапур - од сиромаштва до луксуза

Сингапур је великом свечаношћу и грандиозном парадом обележио 50 година независности, и то са нагласком на економском успеху који је постигао тај град-држава.

Свијет 12.08.2015 | 08:11
Сингапур - од сиромаштва до луксуза

На улицама су се чуле националне песме, небом су летели борбени авиони, а грађани су користили предност бесплатне вожње аутобусима и возовима.

Прослава је завршена војном парадом и ватрометом, а јединство и понос Сингапураца демонстриран је видеом посвећеним оснивачу и лидеру Ли Куан Јуом, који је умро у марту, у 92. години.

Ли, који је током више од три деценије, колико је био премијер, водио практично једнопартијску државу, најзаслужнији је за развој Сингапура од колонијалне луке до богате метрополе. Од пар стотина долара националног дохотка по глави становника, Сингапур је данас међу најбогатијим државама света са дохотком пер капита од близу 60.000 долара.

За постизање економског напретка Ли је сматрао да је потребна чврста политика како би покушао да усклади расну помешност већинских Кинеза и мањинских Малежана и Индијаца.

Његов први задатак био је да становништву обезбеди услове за становање и радно место. Тако је почело рађање "малог азијског тигра" а сличан систем , више економских него политичких слобода, убрзо се проширио на још неке азијске државе.

Он, међутим, није толерисао политичко неслагање, а противнике је често гонио на суду због клевете до њиховог банкротства.

Његов син, премијер Ли Сјен Лунг води земљу на сличан начин. Владајућа Партија народне акције је на претходним изборима 2011. освојила 60 одсто гласова и 80 од 87 места у парламенту, што је њен најслабији резултат од стицања независности.

У септембру ће бити одржани нови парламентарни избори. Међу Сингапурцима је све веће незадовољство због политичких ограничења, све бројније стране радне снаге и скупљег живота.

Већина медија је под контролом компанија које су повезане с државом, а неколико независних вебсајтова је ограничено строгим законима о клевети које власти често користе да ућуткају критичаре. На листи Репортера без граница Сингапур је ове године по слободи медија био на 153. месту, од 180 земаља.

Сингапур је данас међу пет најскупљих градова на свету, али и са најмањом корупцијом захваљујући строгим законима, али и чињеници да чланови владе имају изузетно високе плате па је и најмања корупција за њих велики ризик да све изгубе.

Процењује се да ће до 2030. Сингапур имати 6,5 до 6,9 милиона становника, од чега ће готово половину чинити странци.

Извор: Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ма

12.08.2015 07:23

Ово би баја све сје☆о за годину?

ОДГОВОРИТЕ
Name

цар

12.08.2015 08:06

МИ НИКАДА НЕЦЕМО ДОЗИВИТИ СУДБИНУ ОВЕ ЗЕМЉЕ КОЈА ЈЕ ИЗ АМБИСА КРЕНУЛА МУЊЕВИТО НАПРЕД ЗАХВАЉУЈУЦИ ЛИДЕРИМА ПОЛИТИЦКИ ПАРТИЈА КОЈИ ВОДЕ РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

12.08.2015 08:23

Овако је и код нас само то нико не примјећује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

белај

12.08.2015 10:21

Да би ми нешто у РС код данашњег ништа створили луксуз, са лошом позицијом и слабом опозицијом глупост за размишљати.

ОДГОВОРИТЕ