Singapur - od siromaštva do luksuza

Singapur je velikom svečanošću i grandioznom paradom obeležio 50 godina nezavisnosti, i to sa naglaskom na ekonomskom uspehu koji je postigao taj grad-država.

Svijet 12.08.2015 | 08:11
Singapur - od siromaštva do luksuza

Na ulicama su se čule nacionalne pesme, nebom su leteli borbeni avioni, a građani su koristili prednost besplatne vožnje autobusima i vozovima.

Proslava je završena vojnom paradom i vatrometom, a jedinstvo i ponos Singapuraca demonstriran je videom posvećenim osnivaču i lideru Li Kuan Juom, koji je umro u martu, u 92. godini.

Li, koji je tokom više od tri decenije, koliko je bio premijer, vodio praktično jednopartijsku državu, najzaslužniji je za razvoj Singapura od kolonijalne luke do bogate metropole. Od par stotina dolara nacionalnog dohotka po glavi stanovnika, Singapur je danas među najbogatijim državama sveta sa dohotkom per kapita od blizu 60.000 dolara.

Za postizanje ekonomskog napretka Li je smatrao da je potrebna čvrsta politika kako bi pokušao da uskladi rasnu pomešnost većinskih Kineza i manjinskih Maležana i Indijaca.

Njegov prvi zadatak bio je da stanovništvu obezbedi uslove za stanovanje i radno mesto. Tako je počelo rađanje "malog azijskog tigra" a sličan sistem , više ekonomskih nego političkih sloboda, ubrzo se proširio na još neke azijske države.

On, međutim, nije tolerisao političko neslaganje, a protivnike je često gonio na sudu zbog klevete do njihovog bankrotstva.

Njegov sin, premijer Li Sjen Lung vodi zemlju na sličan način. Vladajuća Partija narodne akcije je na prethodnim izborima 2011. osvojila 60 odsto glasova i 80 od 87 mesta u parlamentu, što je njen najslabiji rezultat od sticanja nezavisnosti.

U septembru će biti održani novi parlamentarni izbori. Među Singapurcima je sve veće nezadovoljstvo zbog političkih ograničenja, sve brojnije strane radne snage i skupljeg života.

Većina medija je pod kontrolom kompanija koje su povezane s državom, a nekoliko nezavisnih vebsajtova je ograničeno strogim zakonima o kleveti koje vlasti često koriste da ućutkaju kritičare. Na listi Reportera bez granica Singapur je ove godine po slobodi medija bio na 153. mestu, od 180 zemalja.

Singapur je danas među pet najskupljih gradova na svetu, ali i sa najmanjom korupcijom zahvaljujući strogim zakonima, ali i činjenici da članovi vlade imaju izuzetno visoke plate pa je i najmanja korupcija za njih veliki rizik da sve izgube.

Procenjuje se da će do 2030. Singapur imati 6,5 do 6,9 miliona stanovnika, od čega će gotovo polovinu činiti stranci.

Izvor: Blic

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ma

12.08.2015 07:23

Ovo bi baja sve sje☆o za godinu?

ODGOVORITE
Name

car

12.08.2015 08:06

MI NIKADA NECEMO DOZIVITI SUDBINU OVE ZEMLJE KOJA JE IZ AMBISA KRENULA MUNJEVITO NAPRED ZAHVALJUJUCI LIDERIMA POLITICKI PARTIJA KOJI VODE RS.

ODGOVORITE
Name

lolo

12.08.2015 08:23

Ovako je i kod nas samo to niko ne primjećuje.

ODGOVORITE
Name

belaj

12.08.2015 10:21

Da bi mi nešto u RS kod današnjeg ništa stvorili luksuz, sa lošom pozicijom i slabom opozicijom glupost za razmišljati.

ODGOVORITE