Суђење бившем припаднику ЈСО

Борис Стевановић, осумњичен за убиство из 2000, хоће нагодбу са Тужилаштвом. У замену за смањење казне, спреман да помогне у расветљавању још најмање две ликвидације.

Србија 12.08.2015 | 07:40
Суђење бившем припаднику ЈСО

Бивши припадник Јединице за специјалне операције (ЈСО) МУП Србије Борис Стевановић (38), осумњичен за троструко убиство у Новом Београду, покушава да се нагоди са Вишим јавним тужилаштвом - незванично сазнају "Новости". Он је спреман, наводно, да у замену за мању казну открије налогодавца стравичног злочина из 2000. године, али и да допринесе расветљавању још најмање две ликвидације.

Стевановићу, коме је на терет стављено тешко убиство Ненада Букинца, његове супруге Пинелопи Папанаку и секретарице Слађане Јевтић у просторијама фирме "Бејс интернешнал" - прети 40 година робије. Он је у тужилаштву признао злочин, не износећи детаље о томе, а у полицији је пао на полиграфу.

Полиција је до њега, после 15 година, дошла оперативним радом и провером информација добијених на улици. Стевановићев саучесник из неких тешких кривичних дела разбојништава препричавао је како се "беретка" хвалио да је "смакнуо једну секретарицу". Зашто је баш говорио о Слађани Јевтић, тешко је рећи.

Током увиђаја у просторијама где се догодио злочин пронађени су отисци за које се претпоставило да их је оставио убица - наводи извор "Новости". Без обзира на информације које су се појавиле тада у медијима, утврђено је да је злочинац узео одређену своту новца из канцеларије Ненада Букинца. Тада је и оставио траг. После дојаве са улице упоредили смо његов отисак из архиве, јер је хапшен због разбојништава, и онај са места злочина. Дошло је до поклапања.

Београдска полиција у овом тренутку има најефикаснији програм претраге отисака из постојећих база података. Реч је о руском систему који региструје и слабо видљиве папиларне линије и на основу тога формира комплетну слику. Она се онда електронски упоређује са више хиљада узорака. Када дође до поклапања, готово је 100-процентна сигурност да је реч о истој особи.

Међутим, некадашњи припадник ЈСО није у том тренутку био у земљи. Отишао је на летовање, па се чекало да се врати. Лисице су му стављене на граници.

Пристао је на полиграф и пао је. Уз отисак прста, било је јасно да ће стравичан злочин од пре 15 година добити свој судски епилог. Ипак, током испитивања Стевановић је наговестио да је троструко убиство имало свог наручиоца.

Стевановићу је, према одређеним оперативним сазнањима, за ликвидацију плаћено, али он није могао да "одоли", па је после злочина претресао канцеларију и узео новац који је пронашао - каже наш саговорник. Постоје сигнали да хоће да сарађује и да исприча ко је наручио и платио убиство. Али, по свему судећи, могао би и да открије починиоце још два злочина, у којима је, изгледа, и сам учествовао.

Тешко је сада рећи на колику казну би пристао Стевановић, али и тужилаштво. Питање је да ли ће троструки убица моћи да се нагоди, што зависи од тога каквим доказима располаже.

У време овог злочина Стевановић је имао 23 године. Рођен је на Цетињу, а одмах после пунолетства преселио се у Београд. Неколико месеци пошто је починио троструко убиство, примљен је у ЈСО. "Црвене беретке" је напустио после њиховог расформирања 2003. године.

Ухапшен је 2006. због серије разбојништава и пљачки банака. Осуђен је на девет, а са робије је изашао после шест и по година.

Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Стефан

14.01.2020 21:54

Ста реци страсно и тузно, туга до неба И пробија небо ..... јадни родитељи И нихов тезак преостатак зивота...... Сви остали це прицати Пар дана а родитељи туговати до краја зивота!!!!

ОДГОВОРИТЕ