Suđenje bivšem pripadniku JSO

Boris Stevanović, osumnjičen za ubistvo iz 2000, hoće nagodbu sa Tužilaštvom. U zamenu za smanjenje kazne, spreman da pomogne u rasvetljavanju još najmanje dve likvidacije.

Srbija 12.08.2015 | 07:40
Suđenje bivšem pripadniku JSO

Bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP Srbije Boris Stevanović (38), osumnjičen za trostruko ubistvo u Novom Beogradu, pokušava da se nagodi sa Višim javnim tužilaštvom - nezvanično saznaju "Novosti". On je spreman, navodno, da u zamenu za manju kaznu otkrije nalogodavca stravičnog zločina iz 2000. godine, ali i da doprinese rasvetljavanju još najmanje dve likvidacije.

Stevanoviću, kome je na teret stavljeno teško ubistvo Nenada Bukinca, njegove supruge Pinelopi Papanaku i sekretarice Slađane Jevtić u prostorijama firme "Bejs internešnal" - preti 40 godina robije. On je u tužilaštvu priznao zločin, ne iznoseći detalje o tome, a u policiji je pao na poligrafu.

Policija je do njega, posle 15 godina, došla operativnim radom i proverom informacija dobijenih na ulici. Stevanovićev saučesnik iz nekih teških krivičnih dela razbojništava prepričavao je kako se "beretka" hvalio da je "smaknuo jednu sekretaricu". Zašto je baš govorio o Slađani Jevtić, teško je reći.

Tokom uviđaja u prostorijama gde se dogodio zločin pronađeni su otisci za koje se pretpostavilo da ih je ostavio ubica - navodi izvor "Novosti". Bez obzira na informacije koje su se pojavile tada u medijima, utvrđeno je da je zločinac uzeo određenu svotu novca iz kancelarije Nenada Bukinca. Tada je i ostavio trag. Posle dojave sa ulice uporedili smo njegov otisak iz arhive, jer je hapšen zbog razbojništava, i onaj sa mesta zločina. Došlo je do poklapanja.

Beogradska policija u ovom trenutku ima najefikasniji program pretrage otisaka iz postojećih baza podataka. Reč je o ruskom sistemu koji registruje i slabo vidljive papilarne linije i na osnovu toga formira kompletnu sliku. Ona se onda elektronski upoređuje sa više hiljada uzoraka. Kada dođe do poklapanja, gotovo je 100-procentna sigurnost da je reč o istoj osobi.

Međutim, nekadašnji pripadnik JSO nije u tom trenutku bio u zemlji. Otišao je na letovanje, pa se čekalo da se vrati. Lisice su mu stavljene na granici.

Pristao je na poligraf i pao je. Uz otisak prsta, bilo je jasno da će stravičan zločin od pre 15 godina dobiti svoj sudski epilog. Ipak, tokom ispitivanja Stevanović je nagovestio da je trostruko ubistvo imalo svog naručioca.

Stevanoviću je, prema određenim operativnim saznanjima, za likvidaciju plaćeno, ali on nije mogao da "odoli", pa je posle zločina pretresao kancelariju i uzeo novac koji je pronašao - kaže naš sagovornik. Postoje signali da hoće da sarađuje i da ispriča ko je naručio i platio ubistvo. Ali, po svemu sudeći, mogao bi i da otkrije počinioce još dva zločina, u kojima je, izgleda, i sam učestvovao.

Teško je sada reći na koliku kaznu bi pristao Stevanović, ali i tužilaštvo. Pitanje je da li će trostruki ubica moći da se nagodi, što zavisi od toga kakvim dokazima raspolaže.

U vreme ovog zločina Stevanović je imao 23 godine. Rođen je na Cetinju, a odmah posle punoletstva preselio se u Beograd. Nekoliko meseci pošto je počinio trostruko ubistvo, primljen je u JSO. "Crvene beretke" je napustio posle njihovog rasformiranja 2003. godine.

Uhapšen je 2006. zbog serije razbojništava i pljački banaka. Osuđen je na devet, a sa robije je izašao posle šest i po godina.

Izvor: Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Stefan

14.01.2020 21:54

Sta reci strasno i tuzno, tuga do neba I probija nebo ..... jadni roditelji I nihov tezak preostatak zivota...... Svi ostali ce pricati Par dana a roditelji tugovati do kraja zivota!!!!

ODGOVORITE