Душан Ковачевић: Живковић је симбол Партизана!

Душана Ковачевића, академика, бриљантног драмског писца и сценаристу, можемо с правом да зовемо посебним српским брендом. Аутентичан лик, који је из пера изродио Радована, Топаловиће, Илију Чворовића, Луку Лабана - осведочени је Партизановац.

Фудбал 14.08.2015 | 12:00
Душан Ковачевић: Живковић је симбол Партизана!

Нема сумње, онај ко воли црно - беле боје, поносан је, и те како, после топле августовске вечери, када је клуб из Хумске испрашио Стеауу и прокрчио стазу ка Лиги шампиона. Ковачевић је “Блицу” пренео своје импресије.

- Партизан је остварио велику победу. Што је још важније - коначно је поразио сопствени дугогодишњи осећај малодушности и апатије, када губи. После првог полувремена изгледало је да ће поново бити муке, али играчи су се уздигли и показали да могу да се ухвате у коштац са великим екипама. Верујем да ће Партизан проћи у Лигу шампиона, са оваквим приступом, и са овим играчима - јасан је Ковачевић.

Добит актуелног српског шампиона је вишеструка. Чак и ако се оклизне против идућег ривала, има загарантовану Лигу Европе, још осам европских утакмица. Да не говоримо о сигурних 5,4 милиона евра, који су већ инкасирани.

- Онај ко је донео Партизану и егзистенцијални и такмичарски смисао је - Андрија Живковић. Он је симбол. Момак је дао превагу у овом успеху. Да њега није било, утакмица би била изгубљена. Био је нерешив проблем Румунима, који су га гледали на терену у неколико примерака. Ако Андрија напусти клуб, а то је већ вероватно завршена ствар, биће исто као да је отишло пола тима. После овог меча, по мојој лаичкој процени, Живковић већ вреди 10 милиона евра.

Наши клубови, због лоше економске ситуације, принуђени су на продају својих бисера. Руку на срце, Партизан већ може да рачуна на озбиљан новац после овог успеха.

- Ниједна продаја се више не исплати. Нарочито сада, после меча са Стеауом. Партизан нема новца да купи играча попут Живковића. Једино може да их створи кроз своју омладинску школу, која је показала свих ових година да ради фантастично. Због достојанства и егзистенције, треба дати све од себе да се оствари прича звана Лига шампиона. Ово наше локално такмичење, на пољанчету и ливадици, очигледно, више никог не занима.

За озбиљне, европске приче, потребан је прави квалитет. И добра финансијска потпора.

- Решење је у приватизацији. Треба донети закон и тиме привући групе, или појединца, коме ће бренд као што је Партизан бити интересантан. Уз то, ваља се, у фудбалском смислу, придржавати магичног броја четири. Дакле, увек морамо имату здраву кичму тима - одличног голмана, центархалфа, плејмејкера и центарфора. То важи и сада, и убудуће - закључио је Ковачевић.

Шта Душку Ковачевићу значи Партизан?

- Не могу рационално на то да одговорим. Као што га нисам рационално ни прихватио, као део мог живота. Нисам ни био свестан, а почео сам да навијам за црно - беле, отприлике када сам учио да ходам, возим бицикл. Дружимо се ми тако, уз осцилације, до данас. Било је неизрецивих усхићења, али и великих депресија. То је оно кроз шта пролази сваки прави навијач... Лепа страна фудбала, која каже да се свако може победити и да се од сваког може изгубити - објаснио је Ковачевић.

Коментари / 0

Оставите коментар