Dušan Kovačević: Živković je simbol Partizana!

Dušana Kovačevića, akademika, briljantnog dramskog pisca i scenaristu, možemo s pravom da zovemo posebnim srpskim brendom. Autentičan lik, koji je iz pera izrodio Radovana, Topaloviće, Iliju Čvorovića, Luku Labana - osvedočeni je Partizanovac.

Fudbal 14.08.2015 | 12:00
Dušan Kovačević: Živković je simbol Partizana!

Nema sumnje, onaj ko voli crno - bele boje, ponosan je, i te kako, posle tople avgustovske večeri, kada je klub iz Humske isprašio Steauu i prokrčio stazu ka Ligi šampiona. Kovačević je “Blicu” preneo svoje impresije.

- Partizan je ostvario veliku pobedu. Što je još važnije - konačno je porazio sopstveni dugogodišnji osećaj malodušnosti i apatije, kada gubi. Posle prvog poluvremena izgledalo je da će ponovo biti muke, ali igrači su se uzdigli i pokazali da mogu da se uhvate u koštac sa velikim ekipama. Verujem da će Partizan proći u Ligu šampiona, sa ovakvim pristupom, i sa ovim igračima - jasan je Kovačević.

Dobit aktuelnog srpskog šampiona je višestruka. Čak i ako se oklizne protiv idućeg rivala, ima zagarantovanu Ligu Evrope, još osam evropskih utakmica. Da ne govorimo o sigurnih 5,4 miliona evra, koji su već inkasirani.

- Onaj ko je doneo Partizanu i egzistencijalni i takmičarski smisao je - Andrija Živković. On je simbol. Momak je dao prevagu u ovom uspehu. Da njega nije bilo, utakmica bi bila izgubljena. Bio je nerešiv problem Rumunima, koji su ga gledali na terenu u nekoliko primeraka. Ako Andrija napusti klub, a to je već verovatno završena stvar, biće isto kao da je otišlo pola tima. Posle ovog meča, po mojoj laičkoj proceni, Živković već vredi 10 miliona evra.

Naši klubovi, zbog loše ekonomske situacije, prinuđeni su na prodaju svojih bisera. Ruku na srce, Partizan već može da računa na ozbiljan novac posle ovog uspeha.

- Nijedna prodaja se više ne isplati. Naročito sada, posle meča sa Steauom. Partizan nema novca da kupi igrača poput Živkovića. Jedino može da ih stvori kroz svoju omladinsku školu, koja je pokazala svih ovih godina da radi fantastično. Zbog dostojanstva i egzistencije, treba dati sve od sebe da se ostvari priča zvana Liga šampiona. Ovo naše lokalno takmičenje, na poljančetu i livadici, očigledno, više nikog ne zanima.

Za ozbiljne, evropske priče, potreban je pravi kvalitet. I dobra finansijska potpora.

- Rešenje je u privatizaciji. Treba doneti zakon i time privući grupe, ili pojedinca, kome će brend kao što je Partizan biti interesantan. Uz to, valja se, u fudbalskom smislu, pridržavati magičnog broja četiri. Dakle, uvek moramo imatu zdravu kičmu tima - odličnog golmana, centarhalfa, plejmejkera i centarfora. To važi i sada, i ubuduće - zaključio je Kovačević.

Šta Dušku Kovačeviću znači Partizan?

- Ne mogu racionalno na to da odgovorim. Kao što ga nisam racionalno ni prihvatio, kao deo mog života. Nisam ni bio svestan, a počeo sam da navijam za crno - bele, otprilike kada sam učio da hodam, vozim bicikl. Družimo se mi tako, uz oscilacije, do danas. Bilo je neizrecivih ushićenja, ali i velikih depresija. To je ono kroz šta prolazi svaki pravi navijač... Lepa strana fudbala, koja kaže da se svako može pobediti i da se od svakog može izgubiti - objasnio je Kovačević.

Komentari / 0

Ostavite komentar