Швајцарска мора рушити франак, рате ће падати

Свјетска финансијска тржишта спремају се за нови шок који би могао да изазове швицарски франак, сличан оном од 25. јануара ове године када су у још веће бриге гурнути сви дужници у швајцарцима.

Свијет 11.08.2015 | 09:00
Швајцарска мора рушити франак, рате ће падати

Швајцарска народна банка (СНБ) размишља о поновној интервенцији на тржишту како би се зауставио раст франка, који швајцарске производе чини све скупљим на извозним тржиштима.

Стога је извоз у првом тромјесечју ове године пао за 2,6 посто, а Швајцарска је, по свему судећи, ушла у рецесију.

Наиме, у првом кварталу ове године швајцарски БДП је пао за 0,2 посто, а сви подаци говоре да је минус забиљежен и у другом кварталу.

Изгубили 50 милијарди

Тиме је Швајцарска ушла у техничку рецесију која је по дефиницији одређена када БДП узастопно падне два квартала.

Подсјетимо, швајцарски гувернер Томас Џордан објавио је средином јануара ове године да више неће бранити курс франка у односу на еуро - годинама је СНБ држала однос еуро - франак 1,2:1.

Посљедице прејаког франка одразиле су се на пад швајцарске привреде које је због поскупјелих производа постала мање конкурентна. Сада је нови узлет франку дала и грчка криза.

Наиме, богатији Грци у посљедње вријеме су своје милионе еура похранили у Швајцарској, што је смањило вриједност еура и додатно ојачало франак.

Из швајцарске индустрије упозоравају да је јак франак угрозио 30.000 радних мјеста, а Швајцарска народна банка у првих шест мјесеци због прејаке валуте изгубила 50,1 милијарду франака (47,4 милијарди еура).

Чини се да је сазрело вријеме за нову интервенцију за слабљење франка.

Извор: Дневни Аваз

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Додано

11.08.2015 07:37

Није ни Свица сто је некад била,трзисна економија је на снази,само најбољи иду напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

11.08.2015 08:30

Не мозе Свајцарска своју валуту дугороцно да дрзи ниско. Изгубили су у првих 6 мјесеци 50 милијарди франака бранеци низи курс. Они морају да промјене имидз најбољи рецепт нек поставе неког из БиХ за директора Централне Банке и одма це поцет распродаја франка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маxимилиен

11.08.2015 10:13

Ре: Маxо Они су изгубили 50 милијарди због смањеног извоза својих производа јер су прескупи и неконкурентни на свјетском трзисту, а не због фиксирања своје валуте у односу на евро...