Švajcarska mora rušiti franak, rate će padati

Svjetska finansijska tržišta spremaju se za novi šok koji bi mogao da izazove švicarski franak, sličan onom od 25. januara ove godine kada su u još veće brige gurnuti svi dužnici u švajcarcima.

Svijet 11.08.2015 | 09:00
Švajcarska mora rušiti franak, rate će padati

Švajcarska narodna banka (SNB) razmišlja o ponovnoj intervenciji na tržištu kako bi se zaustavio rast franka, koji švajcarske proizvode čini sve skupljim na izvoznim tržištima.

Stoga je izvoz u prvom tromjesečju ove godine pao za 2,6 posto, a Švajcarska je, po svemu sudeći, ušla u recesiju.

Naime, u prvom kvartalu ove godine švajcarski BDP je pao za 0,2 posto, a svi podaci govore da je minus zabilježen i u drugom kvartalu.

Izgubili 50 milijardi

Time je Švajcarska ušla u tehničku recesiju koja je po definiciji određena kada BDP uzastopno padne dva kvartala.

Podsjetimo, švajcarski guverner Tomas Džordan objavio je sredinom januara ove godine da više neće braniti kurs franka u odnosu na euro - godinama je SNB držala odnos euro - franak 1,2:1.

Posljedice prejakog franka odrazile su se na pad švajcarske privrede koje je zbog poskupjelih proizvoda postala manje konkurentna. Sada je novi uzlet franku dala i grčka kriza.

Naime, bogatiji Grci u posljednje vrijeme su svoje milione eura pohranili u Švajcarskoj, što je smanjilo vrijednost eura i dodatno ojačalo franak.

Iz švajcarske industrije upozoravaju da je jak franak ugrozio 30.000 radnih mjesta, a Švajcarska narodna banka u prvih šest mjeseci zbog prejake valute izgubila 50,1 milijardu franaka (47,4 milijardi eura).

Čini se da je sazrelo vrijeme za novu intervenciju za slabljenje franka.

Izvor: Dnevni Avaz

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dodano

11.08.2015 07:37

Nije ni Svica sto je nekad bila,trzisna ekonomija je na snazi,samo najbolji idu naprijed.

ODGOVORITE
Name

Maxo

11.08.2015 08:30

Ne moze Svajcarska svoju valutu dugorocno da drzi nisko. Izgubili su u prvih 6 mjeseci 50 milijardi franaka braneci nizi kurs. Oni moraju da promjene imidz najbolji recept nek postave nekog iz BiH za direktora Centralne Banke i odma ce pocet rasprodaja franka.

ODGOVORITE
Name

maximilien

11.08.2015 10:13

Re: Maxo Oni su izgubili 50 milijardi zbog smanjenog izvoza svojih proizvoda jer su preskupi i nekonkurentni na svjetskom trzistu, a ne zbog fiksiranja svoje valute u odnosu na evro...