Вучић: Нећу одустати, помирићу регион!

Никада нећу одустати од идеје о заједничком дану сећања све жртве ратова с простора бивше Југославије, поносан сам на ту иницијативу и верујем да ће се кад-тад, макар и за две до три године, регион помирити, изјавио је премијер Србије Александар Вучић.

Србија 11.08.2015 | 07:30
Вучић: Нећу одустати, помирићу регион!

"Моја идеја о заједничком дану сећања је производ разумевања да у нашем региону сви имају само једно око, оно којим гледају на сопствено страдање. Друго око, којим би видели нешто друго, уопште не постоји. Ни код кога од нас. С друге стране, то једно око постоји и за плакање. Ми плачемо само на једно око, за своје жртве. Мислим на све нас - и на Хрвате и Бошњаке и Србе, на све остале", рекао је Вучић.

И управо зато сам, рекао је он, хтио да више не стављамо црни повез око једног ока, већ да отворимо оба, да признамо да су се злочини дешавали на свим странама, да поштујемо туђе жртве једанко колико и своје и дапокушамо да гледамо у будућност.

"Да своју политику не заснивамо на мржњи и затварању у националне и шовинистичке оквире, већа да по сваку цену обезбедимо заједнички живот за све нас. Да спречимо у будућности бујање таквих негативних појава које смо имали прилике да видимо претходних дана и недеља", објаснио је премијер Србије.

На питање има ли то уопште сврхе, с обзиром на то да је хрватски премијер Зоран Милановић све одмах одбацио, Вучић је рекао:

"Сигуран сам да ће то дати резултат. Зато што је све друго што би сте изабрали лоше и за те земље и за цео регион".

На питања зашто онда то Хрватска ради, Вучић каже:

"Ја, видите, не желим да одговарам ни Милановићу, ни Тачију. Ниједну лошу реч нећу рећи. Чини ми се само да некад поједини политичари у региону, баш као и у нашој земљи, од дрвета не виде шуму".

"Моја намера није била да кажем било коме које ће празнике славити, свако има право на своје празнике. Неки од тих празника нама нису по вољи, али никад им се нисмо мешали. Само сам молио да у 365 дана имамо један заједнички дан. Да све те жртве на простору бивше Југославије имају један заједнички дан", нагласио је премијер Србије.

"Није мање вредна било која српска жртва од бошњачке или хрватске. Нити су њихове мање вредне од наших. Да само у том дану, ако не можемо у 365, покушамо да отворимо оба ока. И ако не можемо да сасвим реално, да покушамо макар реалније и рационалније то да сагледамо. Јер то ће онда створити ново поверење међу људима", казао је Вучић.

И што је још важније од тога, истакао је он, то ће после да спаја наше људе и прави нашу економију отворенијом.

"То неће бити могуће без тога. Без тог мировног приступа, мировних иницијатива о помирењу. Наш је циљ да економије све више интегришемо", рекао је Вучић.

На питање да ли су и Хрвати тога свјесни и зашто онда одбијају иницијаву, те да ли је разлог љутња због тога што многи Србију виде као лидера у региону, Вучић је рекао:

"Не верујем у то и не мислим да је Србија у овом тренутку лидер у региону, али и не патим од тога, као шсто су неки који су били раније на власти у Србији, желели себе да представе као главног".

"Немам такве жеље, то ме не занима. Занима ме да ми сачувамо стабилност, то нам је један од највећих интгереса. Ја се не плашим наших тешких мера јер знам да ћемо направити бољу економију. Плаши ме управо та нестабилност. Али тиме морају и Хрвати да се руководе, јер исти проблем могу да имају.

Засто сам уверен да би требало да још размисле о овој иницијатви. Није касно ни за две-три године да се о томе размишља на другачији начин. И сигуран сам да ће се размишљати на другачији начин", казао је српски премијер.

Потпуно сам увјерен, наставио је Вучић, "да ће ова иницијатива угледати светлост дана и добити зелено светло у региону и потребно је да се страсти стишају".

"Нећу да одустанем. О томе ћу јавно да говорим. Поносам сам на ту иницијативу и мислим да је то озбиљан и одговорна идеја, која не жели ничији политички пораз, политички крај и крах једне земље и народа, која не жели ни да шири оптужбе. Само жели да сви прогледамо и да нам се свима створи суза у оба ока, а не само у једном", рекао је Вучић.

Извор: Агенције

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

п

11.08.2015 06:01

Тебе Вучићу сваки дан се мање људи схвата озбиљно! Мељеш ко празан млин, угледо се на колегу Милу! Највећи бизнис-криминалци су ти још увијек на слободи, а обећао си народу "њихове главе": Мишковић, Дјилас, Богићевић, Беко, Дјурић, Космајац...све елита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

11.08.2015 06:56

Помирење у региону интересује само нормалне градјање који зиве од свог труда.Свима другима који не спадају у ту категорију помирење не интересује ни најмање.Вуциц је кренуо правим и јединим могуцим путем.Када би градјани Србије имали храбрости да у наредним изборима изгласају Расима Љаица за премијера Србије, за пар година не би имали конкуренције на Балкану. Сигуран сам да цовјек висе воли Србију од ових квази биснисмена.

Name

ВРС РВИ

11.08.2015 09:07

ре Драго/ Ти сигурно имаш тако ограничено мишљење јер си се негдје лијепо удомио и не видиш даље од тога. Окрени се мало уназад кроз историју и видјећеш да тога никада није ни било. Уосталом зашто би померење било услов за економски развој? Ми смо са те стране већ помирени. Свакоме своје "двориште" и нека сарађују сви који хоће колико им је воља. Овај Вучић соли памет и постаје лицемјеран, а смио бих се кладити да никада није видио аутоматску пушку уживо. Ми можда видимо како рече на једно око, али на другом је ЦРНИ повез. Он би најблажем случају требао промјенити диоптрију да буде као дно од тегле. Не да неће успјети за 2-3 године него ни за 20 - 30. Боље да ријешава проблеме на Косову гдје шиптари и ЕУ врше теророр над храбрим српским народом који су последица његових "пеговора" и да изручи Мила Радишића који ужива у БГ-у иако је расписана потјерница за њим. Ваљда су то оне "специјалне и паралелне везе". Нисмо ми дјеца из обданишта која су се мало посвађала па васпитач (запад) хоће да нас помири преко тебе. Уосталом ако се сјећаш много је мртвих глава пало. Добро се зна чији је Вучић "човјек" и нека скине пипке са нас јер нам може бити само горе.

Name

Семберац

11.08.2015 06:29

То је и Слободан Милосевић радио и сва помирења су ишла на штету Срба. Звезда и Партизан, Динамо, Хајдук, Жељо сви имају своје навијаче. То је погубна политика за Србе. Да то није радио данас би и Крајина и Република Српска били дио Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.Семберац

11.08.2015 11:02

Сањај ти свој сан и поведи и Бају у тај твој несањани сан.

Name

Остоја

11.08.2015 06:34

Ако цура неце она неце, а ти пјевај под прозор. Па ти људи опстају на власти Вуцицу јер неце мир на овим просторима као и ретардирани народ који за њих гласа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додано

11.08.2015 06:34

Не мозе се висе стеци изгубљено повјерење, седамдесет година послије Другог свјетског се и данас све базира на цетниству и устаству. Ако то није успјело Титу неце ни теби, мада смо за вријеме Титове владавине зивјели као људи једни са другима али назалост са његовом смрцу је и то умрло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво П

11.08.2015 06:38

Помози ти нама да вратис те лопове сто се крију код тебе, а добри су пријатељи твог како ти реце пријатеља, а то да глумис Бранта, танак си за то. Фаца ти не одаје велике идеје, јер ти је лице округло и тацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

11.08.2015 07:06

Ваљда ти људи имају име и презиме или млатис празну сламу.

Name

Грр

11.08.2015 08:52

Хајде , да ви политицари се прво помирите. Јер сте се први и завадили. Признајте да сте папци , и да сте само свој интерес гледали. Па , ако ви успијете да седите за једним столом , са осмјехом на лицу и отвореним оба ока . И народ це.

Name

Братунац

11.08.2015 06:41

Господин Вуциц је хиљаду посто управу, јер нема другог рјесења него помирење, то је и врјеме и рат показо да само на тим просторима сузивот је рјесење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

11.08.2015 07:43

Били смо ми помирени и скоро свима је било боље него сад , проблем је у нецем другом ; погоди .?

Name

плави грујица

11.08.2015 06:43

Било би вам паметније да већ једанпут уједините српске земље, него што се сваком поклањате и пузите уназад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

11.08.2015 07:04

Грујице, а са циме да их ујединиш? Русија је далеко, а ми немамо ни финасијске, а ни војне моци за тако несто, назалост.

Name

ВРС РВИ

11.08.2015 15:45

Тако је Грујице, што прије почнемо прије ћемо успјети. Овакви депресивци увијек се савијају како вјетар дува и заборављају ко нам је био, ко нам је сада и ко ће нам бити душман. Само умоболан човјек се може мирити са таквим људима. Уосталом како они схватају ту фамозну ријеч никако ми није јасно. Можда оно : " мир, мир, мир, нико није крив", како се мала дјеца мире.

Name

Крајишник

11.08.2015 06:59

Е баш си ти Вучићу најпогоднији да помириш регион. Узми и Шешеља за савјетника како да то урадиш. Испљували су те у Поточарима, нека су. 20 година си био четник из личног интереса а онда у погодном моменту, опет само из тешког личног интереса, ускочио у други воз на другом колосијеку. И сад воз стоји у станици а ти упорно сер**ш. Нема помирења док Хрвати не схвате и прихвате да Крајишници морају добити аутономију у Хрватској то јест свој ентитет. И уз то им мора бити враћено да су конститутивни народ у тој држави. Хрватска не припада само Хрватима него и Крајишницима. То им сад покушавају објаснити САД и ЕУ. А они морају то да схвате и да кажу јест, у праву сте, то је у реду, били смо у тешкој заблуди, индоктринирани. Медјутим они за сад славе олују. А ти би да се мириш иди*те бле_сави. Кад тебе истјерају из Београда онда се ти из Бугарске или Грчке или Русије или гдје год тада будеш, мири с ким хоћеш. А нас Крајишника се више мани!

ОДГОВОРИТЕ
Name

млада босна

11.08.2015 07:05

Мозда би боље било Вуцицу да се окренес својој њиви тј.Србији и поцнес ста год радити,а не дзаба прицати као комунисти 50г.Додусе сви сте ви сколовани у комунизму ниста друго и не знате него млатити празну сламу,најбољи примјер је Додик.Помирење и повјерење се не стице некаквим празницима него радоми развојом и оно сто је најбитније правдом. Без правде нема ниста, само прицате глупости вец 20 и кусур година и окрецете се као вретењаца како пусе вијетар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градишка

11.08.2015 07:30

Вучићу нема од тога ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

11.08.2015 07:36

Доста нам је које каквих празника и сјецања на сјецање , народ трази посла (од прослости се не зиви ) ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

11.08.2015 09:05

Ја сам уистину мисио да је овај цовјек паметан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рики

11.08.2015 09:20

Не моземо помирити агресора и зртву. Тако да је то немогце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

11.08.2015 10:01

Рики то је преинтектуална изјава, појасни нам то мало да те разумијемо и ми приглупи Срби.

Name

Драго

11.08.2015 09:46

Ре ВРС РВИ Увазавам и постујем твоје мисљење, али ипак покусавам да вам пренесем бар дио тога ста људи разлицитих нација у иностранству мисле о Републици Српској и Србији. Турци мисле да је код нас све супер и не виде никакав проблем, Аустријанци и Њемци се цуде засто радимо код њих када имамо своју дрзаву, а све друге у Европи и не интересујемо превисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

демагог

12.08.2015 10:43

Ти си драго једно супље па ниста .Треба ли неко да ти нацрта који су криминалци побјегли из РС и крију се у Србији.Ево само једног осудјени криминалац Миле РАДИСИЦ.

Name

нн

11.08.2015 09:47

Село гори, а баба се цесља, мој Вуцицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

белај

11.08.2015 10:37

Ко год од ових садашњих лажова пуно прича тај ништа не ради за народ, који сваки дан све дубље тоне у свим видовима лошим за живот са обе стране Дрине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ал капоне

11.08.2015 10:40

ПЕТСТО ХИЉАДА СРБА ПРОТЈЕРАНО, ИЗ ХРВАТСКЕ, ТРИДТА ХИЉАДА СА КОСОВА! И ТИ СЕ ИЗВИЊАВАС И ТРАЗИС МИР У РЕГИОНУ. Ћирилицу немају у Хрватској, нападају грађане српске националности само зато што су Срби. Земља чланица ЕУ пева и скандирали уби уби Србина? У БиХ су напали тебе, мјесец ипо ништа нико ухапшен о цему ти причаш, мајке ти??? Како да се открију починиоци на грађане јединке када није наводно откривено ко је учествовао у нападу на стране делегације?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стрсљен

11.08.2015 10:53

Кога цес ти помирити кад смо постали вијековни непријатељи толико је просуто српвске крви и побијено србског зивља да о помирењу нема ни говора само цемо се јос зесце убијати кад за то додје вријеме, једино ако са Сесељом поубијас онолико хрвата колико су устасе побиле Срба, па да сведемо рацуне. Исплати се или не исплати се убијати, а о љубави Срба и Хрвата само кроз пусцану цев се волимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вучићу

11.08.2015 10:54

Губиш вријеме и енергију на нешто неизводљиво, боље поведи рачуна о хрватској обавјестајној слузби и економском рату који је наставак рата 90-их. Они нам власт постављају, а ти глумиш Гандија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стрсљен

11.08.2015 12:26

Вуцицу прво треба да направис мир у својој куци па онда и у комсилуку помири се са Сесељом који те створио и одгајао као србина а ти поново хоцес дфа будес комуњара која мири док се Хрватска и свака друга у региону дрзава на рацун Србије сири.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

11.08.2015 12:31

Види га из београда прица о помирењу ... Па ми смо се одавно помирили (ко нема медју својим друговима од срца ) људи других вјера и нација ??? Ал као одговорни људи и поносни народи има ствари које немоземо прихватити нит једни нит други нит треци .. (то је као да те најбољи друг тјера да му дас зену ) а због насих црта које се не могу преци ви политицари узивате и градите каријере ... позз свима .

ОДГОВОРИТЕ
Name

босс

11.08.2015 20:08

Па вијекови су просли, а на насим просторима нема и није било помирења нити це бити, и ако глумис Цак Нориса, ова мисија сигурно неце успјети... Зато не будали и не просипај се и не глуми наивка... Имај став цовјеце, буди мудар и остари.

ОДГОВОРИТЕ