"Новакова нирвана је стање очаја противника"!

Крег О’Шенеси, један од водећих светских тениских аналитичара и тренера, изјавио је да Новак Ђоковић нема конкуренцију у тенису.

Тенис 11.08.2015 | 19:00
"Новакова нирвана је стање очаја противника"!

О’Шенеси је аустралијски стручњак и светски је лидер бављењу тениском статистиком и видео анализама мечева, а радио је и као тренер.

Он је директор спортског сајта „Браин Гаме“ на којем на свом блогу писао о невероватној години најбољег играча данашњице.

„Када сведочимо генију Новака Ђоковића, наше очи су примарно усмерене на његову спектакуларну, а опет једноставну егзекуцију. Наше очи нам дају потврду да је овај момак са друге планете, али су бројеви ти који нам помажу да разумемо и ценимо колико је добар овај тениски виртоуз. У главном жребу Вимблдона било је 128 играча, а турнирски просек на овом елитном нивоу је добар колико може бити у овом нашем дивном спорту“, почео је О’Шенеси.

Стручни консултант за АТП, WТА, Њујорк Тајмс и Тенис магазин статистички је анализирао сезону у којој је Србин освојио шест титула, уз скор од 48 победа и само 3 пораза.

„А, ту су и бројеви које је Ноле поставио и они треба да припадају другом спорту – спорту у којем је свака лоптица ударена чисто и која пада близу линије. На скали изузетности од 1 до 10, Ђоковићеви бројеви са овогодишњег Вимблдона су негде на 42. Ближи су суперчовеку, ближи перфекцији, граниче се са бесмислом“.

Једно од основих оружја првог играча планете постао је сервис – просечно по мечу бележи 6 асова и 1,5 неизнуђену грешку, док су му проценти изузетни. Просечно убацује 67% првог сервиса, осваја 75 одсто поена када га погоди, док на други сервис осваја 61%. У просеку, када он почиње поенедобија 9 од 10 гемова.

„Просек у нашем спорту није тамо где Ђоковић живи. Он живи у другој долини иза брда, где сунце увек сија, где је трава увек висока 8 центиметара. То је његова омиљена дужина, као што је одржавају на Централном терену турнира“.

Човек који је од јануара зарадио 9,9 милиона долара има још боље резултате на сервис ривала. Добија скоро трећину поена на први (32%), а више од половине на противников други сервис (57%). Такође, 32 одсто противникових гемова осваја, а реализација брејк лопти му је мало мања од половине – 42%.

„Како бисмо боље разумели Супер-Србина и тактику коју користи под вођством тренера Бориса Бекера и Марјана Вајде, помоћи ће нам сирови бројеви које његова игра производи – као и поређење са осталима“.

Закључак:

„Нико не остварује такве бројеве у данашњем тенису. Против Новака немате где да бежите – нигде не можете да се сакријете. Новакова нирвана је стање очаја свакога ко стоји са друге стране мреже. Супер-Србин сервира боље, теже му је одузети сервис, ритернира као да је опседнут и далеко је изнад осталих због игре са основне линије, као и оне када изађе напред

Зато је он први на свету и то је већ неко време.

Његов тенис изгледа другачији од осталих играча. Мора да се осећа невероватно јер зна да је значајно бољи од ривала у свим аспектима спорта и то је, када се подвуче, кључно за освајање највећих титула које ова игра нуди.

Новак често не добија поштовање које заслужује. Надам се да ће ови бројеви то исправити. Он тренутно усамљен седи на врхунцу нашег спорта. Хајде да се радујемо Новаковој ери“, закључио је О’Шенеси.

Коментари / 0

Оставите коментар