"Novakova nirvana je stanje očaja protivnika"!

Kreg O’Šenesi, jedan od vodećih svetskih teniskih analitičara i trenera, izjavio je da Novak Đoković nema konkurenciju u tenisu.

Tenis 11.08.2015 | 19:00
"Novakova nirvana je stanje očaja protivnika"!

O’Šenesi je australijski stručnjak i svetski je lider bavljenju teniskom statistikom i video analizama mečeva, a radio je i kao trener.

On je direktor sportskog sajta „Brain Game“ na kojem na svom blogu pisao o neverovatnoj godini najboljeg igrača današnjice.

„Kada svedočimo geniju Novaka Đokovića, naše oči su primarno usmerene na njegovu spektakularnu, a opet jednostavnu egzekuciju. Naše oči nam daju potvrdu da je ovaj momak sa druge planete, ali su brojevi ti koji nam pomažu da razumemo i cenimo koliko je dobar ovaj teniski virtouz. U glavnom žrebu Vimbldona bilo je 128 igrača, a turnirski prosek na ovom elitnom nivou je dobar koliko može biti u ovom našem divnom sportu“, počeo je O’Šenesi.

Stručni konsultant za ATP, WTA, Njujork Tajms i Tenis magazin statistički je analizirao sezonu u kojoj je Srbin osvojio šest titula, uz skor od 48 pobeda i samo 3 poraza.

„A, tu su i brojevi koje je Nole postavio i oni treba da pripadaju drugom sportu – sportu u kojem je svaka loptica udarena čisto i koja pada blizu linije. Na skali izuzetnosti od 1 do 10, Đokovićevi brojevi sa ovogodišnjeg Vimbldona su negde na 42. Bliži su superčoveku, bliži perfekciji, graniče se sa besmislom“.

Jedno od osnovih oružja prvog igrača planete postao je servis – prosečno po meču beleži 6 asova i 1,5 neiznuđenu grešku, dok su mu procenti izuzetni. Prosečno ubacuje 67% prvog servisa, osvaja 75 odsto poena kada ga pogodi, dok na drugi servis osvaja 61%. U proseku, kada on počinje poenedobija 9 od 10 gemova.

„Prosek u našem sportu nije tamo gde Đoković živi. On živi u drugoj dolini iza brda, gde sunce uvek sija, gde je trava uvek visoka 8 centimetara. To je njegova omiljena dužina, kao što je održavaju na Centralnom terenu turnira“.

Čovek koji je od januara zaradio 9,9 miliona dolara ima još bolje rezultate na servis rivala. Dobija skoro trećinu poena na prvi (32%), a više od polovine na protivnikov drugi servis (57%). Takođe, 32 odsto protivnikovih gemova osvaja, a realizacija brejk lopti mu je malo manja od polovine – 42%.

„Kako bismo bolje razumeli Super-Srbina i taktiku koju koristi pod vođstvom trenera Borisa Bekera i Marjana Vajde, pomoći će nam sirovi brojevi koje njegova igra proizvodi – kao i poređenje sa ostalima“.

Zaključak:

„Niko ne ostvaruje takve brojeve u današnjem tenisu. Protiv Novaka nemate gde da bežite – nigde ne možete da se sakrijete. Novakova nirvana je stanje očaja svakoga ko stoji sa druge strane mreže. Super-Srbin servira bolje, teže mu je oduzeti servis, riternira kao da je opsednut i daleko je iznad ostalih zbog igre sa osnovne linije, kao i one kada izađe napred

Zato je on prvi na svetu i to je već neko vreme.

Njegov tenis izgleda drugačiji od ostalih igrača. Mora da se oseća neverovatno jer zna da je značajno bolji od rivala u svim aspektima sporta i to je, kada se podvuče, ključno za osvajanje najvećih titula koje ova igra nudi.

Novak često ne dobija poštovanje koje zaslužuje. Nadam se da će ovi brojevi to ispraviti. On trenutno usamljen sedi na vrhuncu našeg sporta. Hajde da se radujemo Novakovoj eri“, zaključio je O’Šenesi.

Komentari / 0

Ostavite komentar