Да ли Србија и даље треба да тежи чланству у ЕУ?

У атмосфери кад се ЕУ суочава са бројним проблемима - од таласа миграната до грчке дужничке кризе, гласови евроскептика су све гласнији у земљама чланицама Уније - од Британије и Француске, преко Данске до Грчке.

Србија 10.08.2015 | 22:54
Да ли Србија и даље треба да тежи чланству у ЕУ?

Да ли ће иницијативе као што је планирани референдум у Британији о могућем изласку из ЕУ обесхрабрити Србију и њене сусједе у жељи да се придруже Унији?

Излазак из ЕУ је централни елемент платформе УКИП-а, чији је харизматични и контроверзни лидер Најџел Фараж у Европском парламенту недавно гласно навијао за излазак Грчке из еврозоне.

Фараж тврди да је грчка криза промијенила став чак и британских љевичара, који традиционално подржавају европски пројекат. Пошто смо видјели шта се дешава са Грчком, како се земља застрашује, њен референдум у суштини игнорише и поништава, то је пробудило демократски дух лијевог центра британске политике… Са буђењем те свијести и снажним осјећајем многих конзервативаца да би требало да доносимо сопствене законе у свом парламенту и да регулаторни режим ЕУ сувише гуши пословање, мислим да имамо стварне шансе на референдуму, истиче Најџел Фараж у разговору за Глас Америке.

Док ће Британци гласати о изласку из ЕУ, земље Западног Балкана, међу којима и Србија, и даље виде своју будућност у Унији. Фараж мисли да је то грешка.

Само погледајте своју историју. Сјетите се кад смо прошли пут у Европи одлучили да имамо наднационалну државу, дали јој име, заставу, химну, полицију, војску и предсједника. Како смо је назвали? Југославија. Како се завршио тај пројекат? Ужасним грађанским ратовима у којима су страдале стотине хиљада људи. Поента је - не можете стварати федерацију држава ако не постоји пристанак грађана за то. Све указује да у Европи тај пристанак не постоји - заправо се види да тај пројекат љубави и мира, осмишљен да нас све споји, сада заправо цијепа Европу од сјевера до југа а многа стара непријатељства избијају на површину.

Френсис Бурвел, потпредсједница Атлантског савјета за европска питања, међутим, подсјећа на предности Уније за нове чланице.

Србија није Британија. То је много мања земља која би имала чак и мањи утицај у међународним односима и, с обзиром на свој стратешки положај, бојим се да би била прилично изолована ако се не придружи Унији. Не заборавимо финансијски аспект. Грађани Србије ће моћи да уживају у слободнијем путовању, а једног дана ће моћи да раде било гдје у ЕУ гдје желе. Такође ће годинама, као земља кандидат, а затим нова чланица, Србија добијати помоћ из европских структурних програма. Ја бих се угледала на то што је, на примјер, Пољска урадила са тим новцем - а то је изградња изузетно снажне инфраструцтуре, казао је Бурвелова.

Роџер Хелмер, посланик Европског парламента, бивши Торијевац, који је 2012. прешао у Фаражову странку - не види предности Уније.

Позвао бих људе у Србији и другим земљама Балкана да погледају шта се догађа са ЕУ. Да ли мислите да је корупција елиминисана, а успостављена владавина права у Хрватској зато што је постала чланица? Да ли кад погледате Грчку помислите - баш се исплати бити у еврозони… Ситуација у Грчкој је шокантна, огромна хуманитарна катастрофа је у току, а не можемо кривити само Грке. Можда су могли да нешто ураде боље, можда су Нијемци могли нешто боље, али основни проблем је заједничка валута... Не улазите слијепо у Унију на основу онога што сте мислили о њој прије 20 година. Мој савјет Србији и другим земљама је - будите добри сусједи, будите кооперативни, успоставите споразум о слободној трговини, јер повластице које добијате се првенствено односе на слободну трговину, а чланство у пракси значи да одустајете од демократије.

Френсис Бурвел, пак, каже да земље чланице морају да буду свјесне да дио свог националног суверенитета преносе на заједничке европске институције.

Када се учланите у ЕУ, више нисте заиста суверена земља. То се посебно односи на еврозону, а од нових чланица се очекује да ће јој се у једном тренутку прикључити. Улазите у Унију ради безбједности, укључености у ширу заједницу, просперитета, али то значи да се многа правила доносе консензусом па и гласањем свих чланица у Бриселу. На примјер, Србија ће бити релативно мала земља у Унији и имаће своје мјесто за столом, комесара, малу парламентарну делегацију. Понекад ће бити надгласана и мораће да то прихвати, али ће други пут имати значајне предности, а њени грађани много више опција на располагању захваљујући том чланству.

Аналитичар Стратфора Адриано Босони, сматра да је ЕУ и даље привлачна за земље западног Балкана због структурних фондова.

Треба да имамо на уму да, упркос европској кризи, ЕУ и даље шаље новац земљама кандидатима, он долази уз експертизу и помоћ у развоју снажних институција и јаке економије, долази уз стране инвестиције, тако да мислим да Србија и њени сусједи и даље стреме ка уласку у Унију. Међутим, то се неће десити брзо. Постоји одређени замор од проширења у Европи, тако да не вјерујем да ће се Србија придружити ЕУ у овој деценији.

Босони, међутим, додаје да ни Унија не може да подразумијева да ће европске аспирације Србије и њених сусједа трајати неограничено, и да зато мора да јој пружа помоћ и охрабрење у предстојећим годинама.

Извор: Независне

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

бјељина

10.08.2015 12:59

Не треба Србија да тези цланству у ЕУ вец ми цемо временом кроз тразење азила, зенидбе и детасмане полако сви временом да иселимо у намаа тако омразену ЕУ, а наса домовина нека остане криминалцима, тајкунима и политицарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

10.08.2015 13:16

Србија треба да отвори преговоре и да их затвори по свим поглављима.То це бити гаранција да це у Србији бити донесени европски закони који су сигурно квалитетнији од постојецих и бице гаранција правне сигурности градана.Питање уласка у Еу це бити рјасавано референдумом који це бити организован прије уласка у Еу.Приступни преговори по процјенама неце трајати краце од 5година а то је довољн период да градани процјене како гласати на референдуму.Разумна алтернатива за Србију не постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноуден

10.08.2015 14:02

Не не треба она треба да тежи ка Русији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

10.08.2015 14:56

На првом мјесту требало би тезит ка уцлањењу у БРИКС, На другом мјесту је БРИКС, на трецем мјесту БРИКС и даље нема. И под горим условима који би евентуално вазили БРИКС је бољи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

10.08.2015 20:23

Цули Остоје и Сноудена,ха,ха.па будале једне да вам није ЕУ не би имали хљеба јести. Па зивите и дисете од ЕУ кредита. Кад цете схватити да Вуциц и Николиц тезе за цланством, не сто воле ЕУ него сто цете бити за свијетом 50 година уназад ако не будете цлан ЕУ. Нецете ваљда тезити васој вољеној Русији,ха,ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

10.08.2015 20:37

Ако буде сва у ЗИЦИ знаци вец је интегрисана.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ииии

11.08.2015 08:33

Мислио сам да у Србији има пуно нормалнијих људи, али кад видим коментаре питам се заиста коло пута треба да вас Русиија из.. да бисте сконтали ста јој знаците. Слузите јој за поткусуривање и сад да вас Амери бомбардују насли би нацин да не реагирају, а ви будале само Русија, они гладнији од вас.