Da li Srbija i dalje treba da teži članstvu u EU?

U atmosferi kad se EU suočava sa brojnim problemima - od talasa migranata do grčke dužničke krize, glasovi evroskeptika su sve glasniji u zemljama članicama Unije - od Britanije i Francuske, preko Danske do Grčke.

Srbija 10.08.2015 | 22:54
Da li Srbija i dalje treba da teži članstvu u EU?

Da li će inicijative kao što je planirani referendum u Britaniji o mogućem izlasku iz EU obeshrabriti Srbiju i njene susjede u želji da se pridruže Uniji?

Izlazak iz EU je centralni element platforme UKIP-a, čiji je harizmatični i kontroverzni lider Najdžel Faraž u Evropskom parlamentu nedavno glasno navijao za izlazak Grčke iz evrozone.

Faraž tvrdi da je grčka kriza promijenila stav čak i britanskih ljevičara, koji tradicionalno podržavaju evropski projekat. Pošto smo vidjeli šta se dešava sa Grčkom, kako se zemlja zastrašuje, njen referendum u suštini ignoriše i poništava, to je probudilo demokratski duh lijevog centra britanske politike… Sa buđenjem te svijesti i snažnim osjećajem mnogih konzervativaca da bi trebalo da donosimo sopstvene zakone u svom parlamentu i da regulatorni režim EU suviše guši poslovanje, mislim da imamo stvarne šanse na referendumu, ističe Najdžel Faraž u razgovoru za Glas Amerike.

Dok će Britanci glasati o izlasku iz EU, zemlje Zapadnog Balkana, među kojima i Srbija, i dalje vide svoju budućnost u Uniji. Faraž misli da je to greška.

Samo pogledajte svoju istoriju. Sjetite se kad smo prošli put u Evropi odlučili da imamo nadnacionalnu državu, dali joj ime, zastavu, himnu, policiju, vojsku i predsjednika. Kako smo je nazvali? Jugoslavija. Kako se završio taj projekat? Užasnim građanskim ratovima u kojima su stradale stotine hiljada ljudi. Poenta je - ne možete stvarati federaciju država ako ne postoji pristanak građana za to. Sve ukazuje da u Evropi taj pristanak ne postoji - zapravo se vidi da taj projekat ljubavi i mira, osmišljen da nas sve spoji, sada zapravo cijepa Evropu od sjevera do juga a mnoga stara neprijateljstva izbijaju na površinu.

Frensis Burvel, potpredsjednica Atlantskog savjeta za evropska pitanja, međutim, podsjeća na prednosti Unije za nove članice.

Srbija nije Britanija. To je mnogo manja zemlja koja bi imala čak i manji uticaj u međunarodnim odnosima i, s obzirom na svoj strateški položaj, bojim se da bi bila prilično izolovana ako se ne pridruži Uniji. Ne zaboravimo finansijski aspekt. Građani Srbije će moći da uživaju u slobodnijem putovanju, a jednog dana će moći da rade bilo gdje u EU gdje žele. Takođe će godinama, kao zemlja kandidat, a zatim nova članica, Srbija dobijati pomoć iz evropskih strukturnih programa. Ja bih se ugledala na to što je, na primjer, Poljska uradila sa tim novcem - a to je izgradnja izuzetno snažne infrastructure, kazao je Burvelova.

Rodžer Helmer, poslanik Evropskog parlamenta, bivši Torijevac, koji je 2012. prešao u Faražovu stranku - ne vidi prednosti Unije.

Pozvao bih ljude u Srbiji i drugim zemljama Balkana da pogledaju šta se događa sa EU. Da li mislite da je korupcija eliminisana, a uspostavljena vladavina prava u Hrvatskoj zato što je postala članica? Da li kad pogledate Grčku pomislite - baš se isplati biti u evrozoni… Situacija u Grčkoj je šokantna, ogromna humanitarna katastrofa je u toku, a ne možemo kriviti samo Grke. Možda su mogli da nešto urade bolje, možda su Nijemci mogli nešto bolje, ali osnovni problem je zajednička valuta... Ne ulazite slijepo u Uniju na osnovu onoga što ste mislili o njoj prije 20 godina. Moj savjet Srbiji i drugim zemljama je - budite dobri susjedi, budite kooperativni, uspostavite sporazum o slobodnoj trgovini, jer povlastice koje dobijate se prvenstveno odnose na slobodnu trgovinu, a članstvo u praksi znači da odustajete od demokratije.

Frensis Burvel, pak, kaže da zemlje članice moraju da budu svjesne da dio svog nacionalnog suvereniteta prenose na zajedničke evropske institucije.

Kada se učlanite u EU, više niste zaista suverena zemlja. To se posebno odnosi na evrozonu, a od novih članica se očekuje da će joj se u jednom trenutku priključiti. Ulazite u Uniju radi bezbjednosti, uključenosti u širu zajednicu, prosperiteta, ali to znači da se mnoga pravila donose konsenzusom pa i glasanjem svih članica u Briselu. Na primjer, Srbija će biti relativno mala zemlja u Uniji i imaće svoje mjesto za stolom, komesara, malu parlamentarnu delegaciju. Ponekad će biti nadglasana i moraće da to prihvati, ali će drugi put imati značajne prednosti, a njeni građani mnogo više opcija na raspolaganju zahvaljujući tom članstvu.

Analitičar Stratfora Adriano Bosoni, smatra da je EU i dalje privlačna za zemlje zapadnog Balkana zbog strukturnih fondova.

Treba da imamo na umu da, uprkos evropskoj krizi, EU i dalje šalje novac zemljama kandidatima, on dolazi uz ekspertizu i pomoć u razvoju snažnih institucija i jake ekonomije, dolazi uz strane investicije, tako da mislim da Srbija i njeni susjedi i dalje streme ka ulasku u Uniju. Međutim, to se neće desiti brzo. Postoji određeni zamor od proširenja u Evropi, tako da ne vjerujem da će se Srbija pridružiti EU u ovoj deceniji.

Bosoni, međutim, dodaje da ni Unija ne može da podrazumijeva da će evropske aspiracije Srbije i njenih susjeda trajati neograničeno, i da zato mora da joj pruža pomoć i ohrabrenje u predstojećim godinama.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

bjeljina

10.08.2015 14:59

Ne treba Srbija da tezi clanstvu u EU vec mi cemo vremenom kroz trazenje azila, zenidbe i detasmane polako svi vremenom da iselimo u namaa tako omrazenu EU, a nasa domovina neka ostane kriminalcima, tajkunima i politicarima.

ODGOVORITE
Name

Osvit

10.08.2015 15:16

Srbija treba da otvori pregovore i da ih zatvori po svim poglavljima.To ce biti garancija da ce u Srbiji biti doneseni evropski zakoni koji su sigurno kvalitetniji od postojecih i bice garancija pravne sigurnosti gradana.Pitanje ulaska u Eu ce biti rjasavano referendumom koji ce biti organizovan prije ulaska u Eu.Pristupni pregovori po procjenama nece trajati krace od 5godina a to je dovoljn period da gradani procjene kako glasati na referendumu.Razumna alternativa za Srbiju ne postoji.

ODGOVORITE
Name

Snouden

10.08.2015 16:02

Ne ne treba ona treba da teži ka Rusiji.

ODGOVORITE
Name

Ostoja

10.08.2015 16:56

Na prvom mjestu trebalo bi tezit ka uclanjenju u BRIKS, Na drugom mjestu je BRIKS, na trecem mjestu BRIKS i dalje nema. I pod gorim uslovima koji bi eventualno vazili BRIKS je bolji

ODGOVORITE
Name

Julio

10.08.2015 22:23

Culi Ostoje i Snoudena,ha,ha.pa budale jedne da vam nije EU ne bi imali hljeba jesti. Pa zivite i disete od EU kredita. Kad cete shvatiti da Vucic i Nikolic teze za clanstvom, ne sto vole EU nego sto cete biti za svijetom 50 godina unazad ako ne budete clan EU. Necete valjda teziti vasoj voljenoj Rusiji,ha,ha

ODGOVORITE
Name

rodjo

10.08.2015 22:37

Ako bude sva u ZICI znaci vec je integrisana.....

ODGOVORITE
Name

iiii

11.08.2015 10:33

Mislio sam da u Srbiji ima puno normalnijih ljudi, ali kad vidim komentare pitam se zaista kolo puta treba da vas Rusiija iz.. da biste skontali sta joj znacite. Sluzite joj za potkusurivanje i sad da vas Ameri bombarduju nasli bi nacin da ne reagiraju, a vi budale samo Rusija, oni gladniji od vas.