Три владе старе 2.323 године!

Укупно 44 члана двије ентитетске владе и Вијећа министара БиХ, укључујући сва три премијера, стари су 2.323 године, или у просјеку 52,8 година.

Босна и Херцеговина 10.08.2015 | 14:15
Три владе старе 2.323 године!

То наше именоване званичнике сврстава нешто испод старосног профила изабраног политичара у Европи, који у просјеку има 53 године.

Појединачно по владама, укупно 10 чланова Вијећа министара БиХ, укључујући и предсједавајућег Дениса Звиздића, стари су 528 година, или 52,8 година просјечно.

Влада Федерације БиХ, рачунајући и четири министра ДФ-а, од којих је након раскида коалиције СДА-ДФ прихваћена неопозива оставка тек оног најмлађег Реуфа Бајровића (министра енергетике), док осталих троје и даље раде, али не учествују у сједницама, може се похвалити нешто нижим просјеком, који за 17 чланова Кабинета Фадила Новалића (укључујући и њега самог) једва прелази 51 годину старости.

Истовремено, једнак број чланова Владе РС (17, заједно с премијерком), напунио је 926 година, што у просјеку износи 54,47 година старости, што је скоро годину и по изнад европског просјека.

"Независне" су, наиме, провеле статистичко истраживање из којег су произашли и неки врло интересантни подаци, али и готово поразан резултат за жене.

Наиме, тек је осам жена у руководећим фотељама извршне власти, од укупно 44 такве позиције у све три владе. Од тога броја, Влада РС има премијерку и три министрице, а Влада ФБиХ и Вијеће министара четири, односно двије министрице.

Када је у питању државна влада, најмлађи члан има 37 година (Јосип Грубеша, ХДЗ, министар правде), а најстарији 60 (Семиха Боровац, СДА, министарка за људска права и избјеглице). Међу релативно млађе још се може убројати тек министар вањских послова Игор Црнадак (ПДП, 43 године), док су сви остали чланови Вијећа министара старији од 50 година.

На нивоу Владе ФБиХ примјетан је приличан несразмјер у годинама између најмлађих и најстаријих чланова, који је у најдрастичнијем примјеру, ако рачунамо "аутентични" сазив са ДФ-ом, укупно 28 година.

Наиме, сада већ бивши министар енергетике Реуф Бајровић "стар" је 38 година, док је најстарији члан Владе Милан Мандиловић (такођер ДФ, министар рада и социјалне политике) напунио 66 година. Међу млађе још свакако можемо убројити двојку СДА - Аљошу Чампару (министар полиције) и Едина Рамића (министар за избјеглице), који су напунили 40 година, док међу старије спадају и Зора Дујмовић (ХДЗ, министарка културе и спорта, 62 године), односно Александар Реметић (ДФ, министар трговине, 61 година).

Влада РС предњачи када је у питању несразмјер у годинама, или спој младости и искуства, у зависности од тога ко како на то гледа.

Наиме, најмлађи члан Владе има тек 32 године (СНСД-ов Златан Клокић, министар за економске односе), а најстарији чак 70 (Стево Мирјанић, СНСД-ов приједлог, министар пољопривреде), што значи да је Мирјанић старији од Клокића пуних 38 година.

Међу млађе може се убројати тек још Лејла Решић (ДНС, 34 године, министрица управе и локалне самоуправе), док функционере спремне за пензију представљају још Дане Малешевић, министар просвјете и културе (ДНС, 63 године), Јасмина Давидовић, министрица породице, омладине и спорта (СП, 63 године), као и министар рада Миленко Савановић (СП, 60 година).

Ивица Ћавар, пројект менаџер Центара цивилних иницијатива (ЦЦИ), сматра да су наши изабрани и именовани званичници ухватили корак с "европским стандардима", барем када је у питању њихова старост.

"Међутим, политичке странке у БиХ још немају истинску спремност да кључне позиције у институцијама власти препусте младима. Ако се они и појаве на листама, често буду тек фикуси и у коначници буду изабрани други", истиче Ћавар.

Закључује да у институцијама власти можемо видјети и функционере који су пред пензијом, или су чак и у пензији па су само реактивирали статус, из чега се може закључити да се странке још не држе начела да будућност треба препустити младима.

Према званичним подацима, просјечна старост изабраног политичара у Европи је 53 године. Истовремено, просјечна старост једног предсједника владе у ЕУ су 52 године, док је просјечна старост европског комесара 57 година. Доб посланика у Европском парламенту (55 година) је изнад европског просјека.

Извор: Независне

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

о чему

10.08.2015 12:21

Каква кретенска анализа!!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

белај

10.08.2015 12:42

Шта ће препустити младима када су старци који дрмају овом биједом све себи узели од народа, и задужили га педесет година унапријед, ми као друштво са њима живимо на капаљку ево већ протутњалу горку деценију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

10.08.2015 15:12

Ништа није нормалније од тога да је у влади просјек година 50. Проблем је што у тој истој влади је просјек година проведених у привреди нула бодова. Ту је проблем. И што су то неморални људи не у смислу курвања него свега осталог. Они сви функционишу само на принципу "Има ли ту мене". О послу немају три чисте. Уствари они ни о једном послу немају три чисте. П апогледајте ко ј епредсједник владе и ко је министар за привреду. Дјокица.

ОДГОВОРИТЕ