Tri vlade stare 2.323 godine!

Ukupno 44 člana dvije entitetske vlade i Vijeća ministara BiH, uključujući sva tri premijera, stari su 2.323 godine, ili u prosjeku 52,8 godina.

Bosna i Hercegovina 10.08.2015 | 14:15
Tri vlade stare 2.323 godine!

To naše imenovane zvaničnike svrstava nešto ispod starosnog profila izabranog političara u Evropi, koji u prosjeku ima 53 godine.

Pojedinačno po vladama, ukupno 10 članova Vijeća ministara BiH, uključujući i predsjedavajućeg Denisa Zvizdića, stari su 528 godina, ili 52,8 godina prosječno.

Vlada Federacije BiH, računajući i četiri ministra DF-a, od kojih je nakon raskida koalicije SDA-DF prihvaćena neopoziva ostavka tek onog najmlađeg Reufa Bajrovića (ministra energetike), dok ostalih troje i dalje rade, ali ne učestvuju u sjednicama, može se pohvaliti nešto nižim prosjekom, koji za 17 članova Kabineta Fadila Novalića (uključujući i njega samog) jedva prelazi 51 godinu starosti.

Istovremeno, jednak broj članova Vlade RS (17, zajedno s premijerkom), napunio je 926 godina, što u prosjeku iznosi 54,47 godina starosti, što je skoro godinu i po iznad evropskog prosjeka.

"Nezavisne" su, naime, provele statističko istraživanje iz kojeg su proizašli i neki vrlo interesantni podaci, ali i gotovo porazan rezultat za žene.

Naime, tek je osam žena u rukovodećim foteljama izvršne vlasti, od ukupno 44 takve pozicije u sve tri vlade. Od toga broja, Vlada RS ima premijerku i tri ministrice, a Vlada FBiH i Vijeće ministara četiri, odnosno dvije ministrice.

Kada je u pitanju državna vlada, najmlađi član ima 37 godina (Josip Grubeša, HDZ, ministar pravde), a najstariji 60 (Semiha Borovac, SDA, ministarka za ljudska prava i izbjeglice). Među relativno mlađe još se može ubrojati tek ministar vanjskih poslova Igor Crnadak (PDP, 43 godine), dok su svi ostali članovi Vijeća ministara stariji od 50 godina.

Na nivou Vlade FBiH primjetan je priličan nesrazmjer u godinama između najmlađih i najstarijih članova, koji je u najdrastičnijem primjeru, ako računamo "autentični" saziv sa DF-om, ukupno 28 godina.

Naime, sada već bivši ministar energetike Reuf Bajrović "star" je 38 godina, dok je najstariji član Vlade Milan Mandilović (također DF, ministar rada i socijalne politike) napunio 66 godina. Među mlađe još svakako možemo ubrojiti dvojku SDA - Aljošu Čamparu (ministar policije) i Edina Ramića (ministar za izbjeglice), koji su napunili 40 godina, dok među starije spadaju i Zora Dujmović (HDZ, ministarka kulture i sporta, 62 godine), odnosno Aleksandar Remetić (DF, ministar trgovine, 61 godina).

Vlada RS prednjači kada je u pitanju nesrazmjer u godinama, ili spoj mladosti i iskustva, u zavisnosti od toga ko kako na to gleda.

Naime, najmlađi član Vlade ima tek 32 godine (SNSD-ov Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose), a najstariji čak 70 (Stevo Mirjanić, SNSD-ov prijedlog, ministar poljoprivrede), što znači da je Mirjanić stariji od Klokića punih 38 godina.

Među mlađe može se ubrojati tek još Lejla Rešić (DNS, 34 godine, ministrica uprave i lokalne samouprave), dok funkcionere spremne za penziju predstavljaju još Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture (DNS, 63 godine), Jasmina Davidović, ministrica porodice, omladine i sporta (SP, 63 godine), kao i ministar rada Milenko Savanović (SP, 60 godina).

Ivica Ćavar, projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI), smatra da su naši izabrani i imenovani zvaničnici uhvatili korak s "evropskim standardima", barem kada je u pitanju njihova starost.

"Međutim, političke stranke u BiH još nemaju istinsku spremnost da ključne pozicije u institucijama vlasti prepuste mladima. Ako se oni i pojave na listama, često budu tek fikusi i u konačnici budu izabrani drugi", ističe Ćavar.

Zaključuje da u institucijama vlasti možemo vidjeti i funkcionere koji su pred penzijom, ili su čak i u penziji pa su samo reaktivirali status, iz čega se može zaključiti da se stranke još ne drže načela da budućnost treba prepustiti mladima.

Prema zvaničnim podacima, prosječna starost izabranog političara u Evropi je 53 godine. Istovremeno, prosječna starost jednog predsjednika vlade u EU su 52 godine, dok je prosječna starost evropskog komesara 57 godina. Dob poslanika u Evropskom parlamentu (55 godina) je iznad evropskog prosjeka.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

о чему

10.08.2015 12:21

Каква кретенска анализа!!?

ODGOVORITE
Name

belaj

10.08.2015 12:42

Šta će prepustiti mladima kada su starci koji drmaju ovom bijedom sve sebi uzeli od naroda, i zadužili ga pedeset godina unaprijed, mi kao društvo sa njima živimo na kapaljku evo već protutnjalu gorku deceniju.

ODGOVORITE
Name

Cezar

10.08.2015 15:12

Ništa nije normalnije od toga da je u vladi prosjek godina 50. Problem je što u toj istoj vladi je prosjek godina provedenih u privredi nula bodova. Tu je problem. I što su to nemoralni ljudi ne u smislu kurvanja nego svega ostalog. Oni svi funkcionišu samo na principu "Ima li tu mene". O poslu nemaju tri čiste. Ustvari oni ni o jednom poslu nemaju tri čiste. P apogledajte ko j epredsjednik vlade i ko je ministar za privredu. Djokica.

ODGOVORITE