Ватикан - очување српске баштине

Света столица је и до сада у погледу забринутости за судбину хришћанског насљеђа на КиМ испољавала примјерну одговорност, каже Дарко Танасковић, амбасадор Србије при УНЕСЦО-у.

Србија 10.08.2015 | 09:55
Ватикан - очување српске баштине

Било би, наравно, драгоцјено ако би ту своју бригу што активније подијелила с католицама широм свијета, рекао је Дарко Танасковић, одговарајући на питање да ли би Католичка црква могла да стане у одбрану српског насљеђа на КиМ као хришћанског.

"Српска православна црква је са Светом столицом у конструктивном дијалогу", кажеТанасковић.Он сматра да би СПЦ "могла битно допринети томе да се и у политичкој јавности и међу доносиоцима одлука у појединим земљама ојача свест о неприхватљивости примања у УНЕСЦО оних који су објективни виновници рушења и скрнављења српских средњовековних споменика на КиМ".

На питање да ли вјерује у изјаву замјеника министра у приштинским институцијама Петрита Сељимија да ће чланство Косова у УНЕСЦО-у само унаприједити позицију српског насљеђа на КиМ, Танасковић каже да је то један од главних аргумената с којим заговорници пријема Косова у УНЕСЦО-у наступају у међународној заједници.

"Немамо ни један једини разлог да им поверујемо. Нашем свету није потребно објашњавати зашто. Странцима се, међутим, разлози наше дубоке неверице морају упорно и аргументовано разјашњавати", рекао је Танасковић.

Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

боки

10.08.2015 12:36

Аахххаааахххааа провала године.

ОДГОВОРИТЕ