Vatikan - očuvanje srpske baštine

Sveta stolica je i do sada u pogledu zabrinutosti za sudbinu hrišćanskog nasljeđa na KiM ispoljavala primjernu odgovornost, kaže Darko Tanasković, ambasador Srbije pri UNESCO-u.

Srbija 10.08.2015 | 09:55
Vatikan - očuvanje srpske baštine

Bilo bi, naravno, dragocjeno ako bi tu svoju brigu što aktivnije podijelila s katolicama širom svijeta, rekao je Darko Tanasković, odgovarajući na pitanje da li bi Katolička crkva mogla da stane u odbranu srpskog nasljeđa na KiM kao hrišćanskog.

"Srpska pravoslavna crkva je sa Svetom stolicom u konstruktivnom dijalogu", kažeTanasković.On smatra da bi SPC "mogla bitno doprineti tome da se i u političkoj javnosti i među donosiocima odluka u pojedinim zemljama ojača svest o neprihvatljivosti primanja u UNESCO onih koji su objektivni vinovnici rušenja i skrnavljenja srpskih srednjovekovnih spomenika na KiM".

Na pitanje da li vjeruje u izjavu zamjenika ministra u prištinskim institucijama Petrita Seljimija da će članstvo Kosova u UNESCO-u samo unaprijediti poziciju srpskog nasljeđa na KiM, Tanasković kaže da je to jedan od glavnih argumenata s kojim zagovornici prijema Kosova u UNESCO-u nastupaju u međunarodnoj zajednici.

"Nemamo ni jedan jedini razlog da im poverujemo. Našem svetu nije potrebno objašnjavati zašto. Strancima se, međutim, razlozi naše duboke neverice moraju uporno i argumentovano razjašnjavati", rekao je Tanasković.

Izvor: Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

boki

10.08.2015 12:36

Aahhhaaaahhhaaa provala godine.

ODGOVORITE