Висока температура у јулу, врућина у августу

Јул мјесец ове године је у Републици Српској био сушан и за два до четири степена топлији од просјека, показује анализа ентитетског Хидрометеоролошког завода. Након врућег и сушног јула и у аугусту се наставља љетна врелина, с малим прекидима, везаним за лабилизацију атмосфере, која доноси пљускове, грмљавине а неријетко и непогоде праћене олујним вјетром и градом.

Република Српска 09.08.2015 | 13:35
Висока температура у јулу, врућина у августу

Почетак мјесеца јула био је веома топао с тропским данима и представљао је први топлотни талас.

Кулминација топлотног таласа је била 8. јула када је у Бањој Луци забиљежено 38,8 степени Целзијуса, а у Вишеграду 39,6.

Накратко је прекинута продором свјежег ваздуха 9. и 10. јула, али је хладна фронта брзо прешла преко наших предјела, а количина падавина у та два дана се не може назвати правом кишом, наводе метеоролози.

Након тога се атмосфера поново загријавала до 13. јула, када је поново мало освјежило због таласања зоналног висинског струјања и проласка зоне нестабилности сјевером Балкана.

Након тога, јача термобарички гребен с југа и југозапада уз притицање топлог афричког ваздуха.

Период од 14. до 19. јула карактерише други топлотни талас, када су температуре поново биле веома високе и достизале вриједности од 35 степени Целзијуса до 39.

Занимљиво је да без обзира што је овај мјесец у рангу најтоплијих нису пробијени апсолутни максимуми температура забиљежени икад и за овај мјесец од кад постоје метеоролошка мјерења на појединим станицама.

Једине области које су примиле мало више падавина, али и даље испод просјека су висока Херцеговина и западна Посавина.

Карактеристично је да су падавине биле пљусковитог карактера, посебно кад говоримо о нешто интензивнијој киши која је забиљежена на неколико станица.

Ако се томе дода и укупан број дана с падавинама који је веома мали, слика врућине и суше постаје потпуно јасна.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар