Visoka temperatura u julu, vrućina u avgustu

Jul mjesec ove godine je u Republici Srpskoj bio sušan i za dva do četiri stepena topliji od prosjeka, pokazuje analiza entitetskog Hidrometeorološkog zavoda. Nakon vrućeg i sušnog jula i u augustu se nastavlja ljetna vrelina, s malim prekidima, vezanim za labilizaciju atmosfere, koja donosi pljuskove, grmljavine a nerijetko i nepogode praćene olujnim vjetrom i gradom.

Republika Srpska 09.08.2015 | 13:35
Visoka temperatura u julu, vrućina u avgustu

Početak mjeseca jula bio je veoma topao s tropskim danima i predstavljao je prvi toplotni talas.

Kulminacija toplotnog talasa je bila 8. jula kada je u Banjoj Luci zabilježeno 38,8 stepeni Celzijusa, a u Višegradu 39,6.

Nakratko je prekinuta prodorom svježeg vazduha 9. i 10. jula, ali je hladna fronta brzo prešla preko naših predjela, a količina padavina u ta dva dana se ne može nazvati pravom kišom, navode meteorolozi.

Nakon toga se atmosfera ponovo zagrijavala do 13. jula, kada je ponovo malo osvježilo zbog talasanja zonalnog visinskog strujanja i prolaska zone nestabilnosti sjeverom Balkana.

Nakon toga, jača termobarički greben s juga i jugozapada uz priticanje toplog afričkog vazduha.

Period od 14. do 19. jula karakteriše drugi toplotni talas, kada su temperature ponovo bile veoma visoke i dostizale vrijednosti od 35 stepeni Celzijusa do 39.

Zanimljivo je da bez obzira što je ovaj mjesec u rangu najtoplijih nisu probijeni apsolutni maksimumi temperatura zabilježeni ikad i za ovaj mjesec od kad postoje meteorološka mjerenja na pojedinim stanicama.

Jedine oblasti koje su primile malo više padavina, ali i dalje ispod prosjeka su visoka Hercegovina i zapadna Posavina.

Karakteristično je da su padavine bile pljuskovitog karaktera, posebno kad govorimo o nešto intenzivnijoj kiši koja je zabilježena na nekoliko stanica.

Ako se tome doda i ukupan broj dana s padavinama koji je veoma mali, slika vrućine i suše postaje potpuno jasna.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 0

Ostavite komentar