Анализа: Може ли Арсенал до титуле у Премијер лиги?

Пауза је готова, Премијер лига је, на радост многих, почела. Многобројни навијачи Арсенала почетак сезоне и борбу за титулу почели су, као и сваки пут у претходној деценији, реченицом: „Само да нас заобиђу повреде!“ И гле чуда, пред сам почетак сезоне, стална муштерија Арсеналових доктора, Џек Вилшер, повредио се 21. пут у својој каријери. Ипак, с обзиром на то да Арсен Венгер обожава везне играче и увек их има прегршт на располагању „Тобџије“ се надају да се изостанак талентованог репрезентативца Енглеске неће осетити у великој мери.

Фудбал 08.08.2015 | 23:20
Анализа: Може ли Арсенал до титуле у Премијер лиги?

Од Арсеналове последње титуле у Премијер лиги много тога се издешавало. Баш много.

Екипа је променила легендарни стадион „Хајбери“, а изградња новог увек је била изговор за одсуство резултата. Донекле оправдано, јер 470 милиона фунти, колико је уложено у изградњу „Емирата“, кочило је управу да до пре неколико сезона Венгеру пружи могућност да понуди више новца за поједине играче, као и да задржи играче попут Емануела Адебајора, Самира Насрија, Гаела Клишија или Бакарија Сање, који су захтевали веће плате. Сада, како тврде челни људи, само Меси и Кристијано Роналдо нису реалне мете Арсенала, сви остали су финансијски доступни тиму који је последњу титулу освојио без пораза 2004. године.

На гол је коначно стигао „сигуран“ голман. Један од најбољиих у претходној деценији, Петр Чех, није желео да буде замена Куртои, па је заменио рукавице са Војчехом Шченсним, који је отишао на позајмицу у Рому. Замена му је одлични репрезентативни голман Давид Оспина, који је бриљирао на првенству света у Бразилу прошле године, када је примио најмање голова на првенству. Чињеница је да неће олако препустити Чеху стативе и да ће на голу бити јака конкуренција, можда и најјача на острву када су голмани у питању.

Дефанзивна линија, од које су само одбране Челсија и Саутемптона биле ефикасније, прошле сезоне примила је 36 голова. Венгер се нада да би ове сезоне тај статистички податак могао да се поправи, а распитивао се у Риму за младог штопера Алесија Ромањолија. Иако многи нису веровали у њега када га је Венгер довео на Емирате, Лоран Косјелни је био најбоље оцењени дефанзивац прошле сезоне, а наводно је Венгер одбио понуду Рафаела Бенитеза да доведе Француза у Мадрид. Конкуренција је већ сада јака на свим позицијама у дефанзиви, тако да практично на свакој позицији Арсен има минимум две квалитетне опције. Кијеран Гибс и Наћо Монреал воде битку крај леве аут линије, док се за место поред десне аут линије такмиче Хектор Белерин и Матје Дебуши. Замене Перу Мертезакеру и Косјелном чине Калум Чејмберс и Бразилац Габријел. Рекло би се да се Венгер опремио овај пут квалитетном „зимском опремом“.

Када је везни ред у питању, Арсенал скоро никада није мучио муку. Увек је имао велики број креативних играча средине терена и поред бројних повреда могао је да надомести одређене недостатке. Чини се да ће и ове сезоне бити тако, а конкренција је прејака. Кокелан, Ремзи, Вилшер и Артета у првој линији везе, Озил, Казорла, Чемберлејн и Росицки у другој, говоре да је и у везном реду „гужва“ и да ће свако морати да прикаже свој максимум уколико жели место у стартних једанаест.

Без обзира на велики број офанзивних играча, Арсенал нема центарфора који је ефикасан као што су некада били Анри, Адебајор или Ван Перси, који су давали 25 и више голова у сезони. Оливије Жиру је за три сезоне постигао 41 погодак у лиги, али Венгер жели нападача који то може боље. Избор је очигледно пао на Карима Бензему, који је тиха жеља Арсенала последњих неколико сезона, а трансфер у Лондон није немогућ, поготово са финансијког становишта. Са Санчезом, Волкотом, Велбеком и француским нападачким тандемом, лондонске „тобџије“ би биле највероватније међу озбиљним кандидатима у причи "Ко је фаворит за титулу?", а сигурно је да би далеко догурали и у другим такмичењима.

Коментари / 0

Оставите коментар