Analiza: Može li Arsenal do titule u Premijer ligi?

Pauza je gotova, Premijer liga je, na radost mnogih, počela. Mnogobrojni navijači Arsenala početak sezone i borbu za titulu počeli su, kao i svaki put u prethodnoj deceniji, rečenicom: „Samo da nas zaobiđu povrede!“ I gle čuda, pred sam početak sezone, stalna mušterija Arsenalovih doktora, Džek Vilšer, povredio se 21. put u svojoj karijeri. Ipak, s obzirom na to da Arsen Venger obožava vezne igrače i uvek ih ima pregršt na raspolaganju „Tobdžije“ se nadaju da se izostanak talentovanog reprezentativca Engleske neće osetiti u velikoj meri.

Fudbal 08.08.2015 | 23:20
Analiza: Može li Arsenal do titule u Premijer ligi?

Od Arsenalove poslednje titule u Premijer ligi mnogo toga se izdešavalo. Baš mnogo.

Ekipa je promenila legendarni stadion „Hajberi“, a izgradnja novog uvek je bila izgovor za odsustvo rezultata. Donekle opravdano, jer 470 miliona funti, koliko je uloženo u izgradnju „Emirata“, kočilo je upravu da do pre nekoliko sezona Vengeru pruži mogućnost da ponudi više novca za pojedine igrače, kao i da zadrži igrače poput Emanuela Adebajora, Samira Nasrija, Gaela Klišija ili Bakarija Sanje, koji su zahtevali veće plate. Sada, kako tvrde čelni ljudi, samo Mesi i Kristijano Ronaldo nisu realne mete Arsenala, svi ostali su finansijski dostupni timu koji je poslednju titulu osvojio bez poraza 2004. godine.

Na gol je konačno stigao „siguran“ golman. Jedan od najboljiih u prethodnoj deceniji, Petr Čeh, nije želeo da bude zamena Kurtoi, pa je zamenio rukavice sa Vojčehom Ščensnim, koji je otišao na pozajmicu u Romu. Zamena mu je odlični reprezentativni golman David Ospina, koji je briljirao na prvenstvu sveta u Brazilu prošle godine, kada je primio najmanje golova na prvenstvu. Činjenica je da neće olako prepustiti Čehu stative i da će na golu biti jaka konkurencija, možda i najjača na ostrvu kada su golmani u pitanju.

Defanzivna linija, od koje su samo odbrane Čelsija i Sautemptona bile efikasnije, prošle sezone primila je 36 golova. Venger se nada da bi ove sezone taj statistički podatak mogao da se popravi, a raspitivao se u Rimu za mladog štopera Alesija Romanjolija. Iako mnogi nisu verovali u njega kada ga je Venger doveo na Emirate, Loran Kosjelni je bio najbolje ocenjeni defanzivac prošle sezone, a navodno je Venger odbio ponudu Rafaela Beniteza da dovede Francuza u Madrid. Konkurencija je već sada jaka na svim pozicijama u defanzivi, tako da praktično na svakoj poziciji Arsen ima minimum dve kvalitetne opcije. Kijeran Gibs i Naćo Monreal vode bitku kraj leve aut linije, dok se za mesto pored desne aut linije takmiče Hektor Belerin i Matje Debuši. Zamene Peru Mertezakeru i Kosjelnom čine Kalum Čejmbers i Brazilac Gabrijel. Reklo bi se da se Venger opremio ovaj put kvalitetnom „zimskom opremom“.

Kada je vezni red u pitanju, Arsenal skoro nikada nije mučio muku. Uvek je imao veliki broj kreativnih igrača sredine terena i pored brojnih povreda mogao je da nadomesti određene nedostatke. Čini se da će i ove sezone biti tako, a konkrencija je prejaka. Kokelan, Remzi, Vilšer i Arteta u prvoj liniji veze, Ozil, Kazorla, Čemberlejn i Rosicki u drugoj, govore da je i u veznom redu „gužva“ i da će svako morati da prikaže svoj maksimum ukoliko želi mesto u startnih jedanaest.

Bez obzira na veliki broj ofanzivnih igrača, Arsenal nema centarfora koji je efikasan kao što su nekada bili Anri, Adebajor ili Van Persi, koji su davali 25 i više golova u sezoni. Olivije Žiru je za tri sezone postigao 41 pogodak u ligi, ali Venger želi napadača koji to može bolje. Izbor je očigledno pao na Karima Benzemu, koji je tiha želja Arsenala poslednjih nekoliko sezona, a transfer u London nije nemoguć, pogotovo sa finansijkog stanovišta. Sa Sančezom, Volkotom, Velbekom i francuskim napadačkim tandemom, londonske „tobdžije“ bi bile najverovatnije među ozbiljnim kandidatima u priči "Ko je favorit za titulu?", a sigurno je da bi daleko dogurali i u drugim takmičenjima.

Komentari / 0

Ostavite komentar