Рације у упориштима ИД тражи се Салопек

Египатски медији преносе да полиција током целог дана трају рације у селима на Синају у покушају да се пронађе место где је заточен хрватски држављанин.

Свијет 08.08.2015 | 21:00
Рације у упориштима ИД тражи се Салопек

Према одређеним информацијама, џихадисти држе Томислава Салопека близу границе са Либијом, међутим за сада нема званичних потврда.

Полиција је претраживала села Шејк Зувејд, Рафах и Ариш, а из кабинета председника Египта Абдела Фатаха ал-Сисија наређено је да у потрагу за заробљеним Хрватом крену и војни хеликоптери.

Ипак, наду да би радник француске компаније у Египту могао да буде пуштен мирним путем срушило је египатско Министарство одбране које је навело да нема намеру да одговори на захтеве џихадиста и да пусти муслиманке из затвора, у замену за Салопека.

Како преноси “Јутарњи лист“, амбасадорка Француске у Хрватској Мишел Бокоз навела је да је француска влада у контакту са египатским колегама.

“Можемо да кажемо да су египатске власти тренутко кључни фактор. Врло активно раде на случају и колико знамо, само у последњих неколико сати прилично су напредовали тако да смо сигурни да ће учинити све што могу да ослободе Томислава Салопека“, навела је Бокоз.

Француске власти су заинтересоване за овај случај пошто је отети хрватски држављанин запослен у једној француској компанији у Египту, а сумња се да је случајно отет пошто су џихадисти намеравали да као таоца узму неког Француза.

Извори Исламске државе тврде да су милитанти Исламске државе одсекли главу отетом Томиславу Салопеку, пренео је хрватски “Индекс”.

Наводно су се појавиле и слике обезглављеног Салопека, али њихова аутентичност још није потврђена.

Осим тога, нико од водећих светских медија није пренео ту информацију.

Извор: Јутарњи лист

Коментари / 0

Оставите коментар