Racije u uporištima ID traži se Salopek

Egipatski mediji prenose da policija tokom celog dana traju racije u selima na Sinaju u pokušaju da se pronađe mesto gde je zatočen hrvatski državljanin.

Svijet 08.08.2015 | 21:00
Racije u uporištima ID traži se Salopek

Prema određenim informacijama, džihadisti drže Tomislava Salopeka blizu granice sa Libijom, međutim za sada nema zvaničnih potvrda.

Policija je pretraživala sela Šejk Zuvejd, Rafah i Ariš, a iz kabineta predsednika Egipta Abdela Fataha al-Sisija naređeno je da u potragu za zarobljenim Hrvatom krenu i vojni helikopteri.

Ipak, nadu da bi radnik francuske kompanije u Egiptu mogao da bude pušten mirnim putem srušilo je egipatsko Ministarstvo odbrane koje je navelo da nema nameru da odgovori na zahteve džihadista i da pusti muslimanke iz zatvora, u zamenu za Salopeka.

Kako prenosi “Jutarnji list“, ambasadorka Francuske u Hrvatskoj Mišel Bokoz navela je da je francuska vlada u kontaktu sa egipatskim kolegama.

“Možemo da kažemo da su egipatske vlasti trenutko ključni faktor. Vrlo aktivno rade na slučaju i koliko znamo, samo u poslednjih nekoliko sati prilično su napredovali tako da smo sigurni da će učiniti sve što mogu da oslobode Tomislava Salopeka“, navela je Bokoz.

Francuske vlasti su zainteresovane za ovaj slučaj pošto je oteti hrvatski državljanin zaposlen u jednoj francuskoj kompaniji u Egiptu, a sumnja se da je slučajno otet pošto su džihadisti nameravali da kao taoca uzmu nekog Francuza.

Izvori Islamske države tvrde da su militanti Islamske države odsekli glavu otetom Tomislavu Salopeku, preneo je hrvatski “Indeks”.

Navodno su se pojavile i slike obezglavljenog Salopeka, ali njihova autentičnost još nije potvrđena.

Osim toga, niko od vodećih svetskih medija nije preneo tu informaciju.

Izvor: Jutarnji list

Komentari / 0

Ostavite komentar