Америка увела нове санкције "Гаспрому"

Власти САД увеле су нове санкције руској компанији "Гаспром", а ријеч је о испоруци америчке опреме за извлачење гаса из јужнокиринског налазишта, које се налази на 35 километара од острва Сахалин.

Свијет 08.08.2015 | 14:15
Америка увела нове санкције "Гаспрому"

Овом мјером САД су забраниле испоруку већ купљене технике која је веома комплексна и уникатна јер је ријеч о налазишту гаса које је дубоко под водом.

Американци су овим потезом нанијели низак ударац `Гаспрому`, с обзиром да је овај пројекат изузетно важан за руског гасног гиганта, рекао је аналитичар руске "Сбербанке" Валериј Нестеров.

Осим тога, каже он, "Гаспром" је баш у овој области највећи конкурент америчким фирмама за експлотацију течног гаса и то у азијско-тихоокеанском региону.

Американци су ово налазиште укључили у списак већ постојећих санкција, како се наводи, јер се ту налазе велике количине нафте и гаса, преноси "Спутњик".

Осим тога, по први пут је у списак санкција уврштено конкретно налазиште нафте и гаса, а не одређено физичко или правно лице.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да се политика санкционих мјера САД директно одражава на атмосферу узајамних односа.

Према његовим ријечима, ефекат санкција је споран, с обзиром да штету трпе све стране.

Ово нису прве санкције које су Американци увели "Гаспрому", имајући у виду да је још прије годину дана Министарство трговине САД забранило испоруку одређене технологије за извлачење нафте и гаса.

Тада су се санкције односиле конкретно на опрему која је требало да буде испоручена и укључивала је око 30 ставки, подсјећа "Спутњик".

У септембру прошле године списак санкција је био проширен и то на опрему која се користи у свим пројектима извлачење гаса на Арктику на дубинама већим од 150 метара, а санкције су се односиле на пет руских компанија — "Гаспром", "Сургутњефтгас", "Росњефт", "Лукоил" и "Гаспромњефт".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

гамби

08.08.2015 12:52

Кад це висе руси поцети са својом техником... Па све увозе, од мобиних до аута.

ОДГОВОРИТЕ