Amerika uvela nove sankcije "Gaspromu"

Vlasti SAD uvele su nove sankcije ruskoj kompaniji "Gasprom", a riječ je o isporuci američke opreme za izvlačenje gasa iz južnokirinskog nalazišta, koje se nalazi na 35 kilometara od ostrva Sahalin.

Svijet 08.08.2015 | 14:15
Amerika uvela nove sankcije "Gaspromu"

Ovom mjerom SAD su zabranile isporuku već kupljene tehnike koja je veoma kompleksna i unikatna jer je riječ o nalazištu gasa koje je duboko pod vodom.

Amerikanci su ovim potezom nanijeli nizak udarac `Gaspromu`, s obzirom da je ovaj projekat izuzetno važan za ruskog gasnog giganta, rekao je analitičar ruske "Sberbanke" Valerij Nesterov.

Osim toga, kaže on, "Gasprom" je baš u ovoj oblasti najveći konkurent američkim firmama za eksplotaciju tečnog gasa i to u azijsko-tihookeanskom regionu.

Amerikanci su ovo nalazište uključili u spisak već postojećih sankcija, kako se navodi, jer se tu nalaze velike količine nafte i gasa, prenosi "Sputnjik".

Osim toga, po prvi put je u spisak sankcija uvršteno konkretno nalazište nafte i gasa, a ne određeno fizičko ili pravno lice.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se politika sankcionih mjera SAD direktno odražava na atmosferu uzajamnih odnosa.

Prema njegovim riječima, efekat sankcija je sporan, s obzirom da štetu trpe sve strane.

Ovo nisu prve sankcije koje su Amerikanci uveli "Gaspromu", imajući u vidu da je još prije godinu dana Ministarstvo trgovine SAD zabranilo isporuku određene tehnologije za izvlačenje nafte i gasa.

Tada su se sankcije odnosile konkretno na opremu koja je trebalo da bude isporučena i uključivala je oko 30 stavki, podsjeća "Sputnjik".

U septembru prošle godine spisak sankcija je bio proširen i to na opremu koja se koristi u svim projektima izvlačenje gasa na Arktiku na dubinama većim od 150 metara, a sankcije su se odnosile na pet ruskih kompanija — "Gasprom", "Surgutnjeftgas", "Rosnjeft", "Lukoil" i "Gaspromnjeft".

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

gambi

08.08.2015 12:52

Kad ce vise rusi poceti sa svojom tehnikom... Pa sve uvoze, od mobinih do auta.

ODGOVORITE