Анализа: Може ли Миха да одведе Милан до Скудета?!

Након још једне разочаравајуће сезоне, седмоструки првак Европе почео је припреме за наредну, која би, према најавама руководства требало да врати црвено-црни део Милана тамо где припада - у врх. Већ у првих месец дана од почетка прелазног рока, уложено је нешто мање новца него у претходне четири сезоне заједно, а изгледа да ту није крај. Уместо Инзагија, доведен је Михајловић, јер је руководство сматрало да "Супер Пипо" нема чврсту руку као Србин. Ипак, Милан и даље не личи на онај велики клуб који је био страх и трепет као до пре неколико сезона.

Фудбал 09.08.2015 | 00:00
Анализа: Може ли Миха да одведе Милан до Скудета?!

Доласком Карлоса Баке и Луиза Адријана, Милан је коначно решио да се врати у систем са два класична нападача. Пре тачно десет година, Андреј Шевченко играо је у тандему са Албертом Ђилардином или Филипом Инзагијем и тај трио је у формацији са два нападача постигао импресивних 48 голова у Серији А.

Константан "флерт" између Златана Ибрахимовића и Милана наговештава да би Сан Сиро поново могао да има три врхунска центарфора, али постоји проблем. Шева, Пипо и Ђилардино имали су иза себе играче попут Каке, Седорфа, Пирла и Мануела Руија Коште. Данашњи Милан нема креативног везног играча који подсећа на сенку било којег од набројаних имена. Управо на том делу терена "росонери" губе битку и против иоле креативних екипа, а то се најбоље показало против Гвардиолине машинерије у поразу од 3:0 на Ауди Купу.

Најсветлија тачка у везном реду је Холанђанин, Најџел де Јонг, међутим, његов задатак је деструкција противникове игре. Нападаче би требало да разигравају Андреа Поли, Рикардо Монтоливо, Ђакомо Бонавентура, Андреа Бертолачи, Хозе Маури, Сусо и Кеисуке Хонда. Хонда и капитен Монтоливо већ дуже време не оправдавају поверење и улоге које су им додељене и питање је да ли ће Михајловић имати стрпљења за бледе партије које пружају.

Бонавентура и Поли играју по систему "топло-хладно", с тим да је Поли био један од запаженијих на припремама, али и даље не оставља утисак играча који може да донесе разлику на терену. Сусо и Маури су још увек млади и њихов таленат би требало тек да дође до изражаја, док је "скупо" појачање у везном реду Бертолачи играч који ће морати да запне и оправда новац уложен у њега. Просечна оцена везног реда морала би да упали аларм у управи и да притисне Адријана Галијанија да потражи адекватно решење за везни ред, а велико је питање да ли је Белгијанац Аксел Витсел, који је обележен као прва мета за ту позицију, човек за велика дела.

Ипак, Михајловић неће имати муке само са креативношћу свог тима. Против Бајерна се поново видео стари проблем, који мучи црвено-црне још од одласка Тијага Силве. Одбрана је и даље веома рањива, а играчки кадар који је чини, на основу прошле сезоне и месец дана припрема за наредну, не обећава.
Бразилац Алекс, иако је често добијао улогу капитена, делује потпуно индиферентно у појединим ситуацијама. Својим искуством требало би да буде пример млађим колегама, али честе грешке воде ка томе да ће до краја прелазног рока он сасвим извесно напустити екипу. У бољој ситуацији није ни Филип Мексес, који, осим што постиже спектакуларне голове које ћемо препричавати још дуго, не оправдава вето Силвија Берлусконија да остане у клубу, упркос томе што га Синиша Михајловић није желео у екипи. Кристијан Запата и Габријел Палета се намећу као логично решење за прву поставу уколико управа не доведе ниједно појачање у задњој линији.

Међутим, из ових припрема испливао је момак рођен у Бразилу, а поседује италијански пасош - Родриго Ели (21). Миха му је указао максимално поверење на овим припремама, а он му је узвратио сјајним партијама. Био је стартер против Лењана, Лиона, Интера, Реал Мадрида и Бајерна из Минхена. И ниједном није изневерио тренера. Штавише, био је можда и најбољи дефанзивац на припремама. А на његовом останку у екипи инсистирао је лично Синиша Михајловић, јер је управа разматрала могућност о новој позајмици.

Поред њега, будућност екипе лежи у ногама производа Миланове омладинске школе, Давидеа Калабрије, који је такође импресионирао италијанску фудбалску јавност са својих 18 година. Миха му је пружио прилику да у припремама проведе скоро пет сати на терену и према мишљењу стручњака постоји шанса да момак рођен у Бреши наредне сезоне конкурише за бековске позиције у тиму, које нису добро „покривене“ као некад и већ неколико сезона праве проблем тренерима Милана.

С обзиром на то да је Дијего Лопез неприкосновен међу стативама, на управи је да екипу појача бар једним дефанзивцем и везним играчем како би попунили рупе које су дошле до изражаја на овим припремама. Млади Алесио Ромањоли је прва мета за позицију централног дефанзивца, а Аксел Витсел би требало да попуни празнину у везном реду. Међутим, да би клуб могао да доведе некога, мораће да прода неколико играча или да их пошаље на позајмицу, јер на платном списку тренутно има тридесет играча, а са пет мање мора да почне сезону.

Синиша Михајловић је најавио сигуран повратак у Лигу шампиона, а за Скудето тражи Златана Ибрахимовића иза Баке и Адријана. С обзиром на то да се у клуб "слило" скоро 500 милиона евра које је донео Тајланђанин Би Таечаубол, новац не би требало да представља проблем на путу за повратак међу елиту.

Коментари / 0

Оставите коментар