Analiza: Može li Miha da odvede Milan do Skudeta?!

Nakon još jedne razočaravajuće sezone, sedmostruki prvak Evrope počeo je pripreme za narednu, koja bi, prema najavama rukovodstva trebalo da vrati crveno-crni deo Milana tamo gde pripada - u vrh. Već u prvih mesec dana od početka prelaznog roka, uloženo je nešto manje novca nego u prethodne četiri sezone zajedno, a izgleda da tu nije kraj. Umesto Inzagija, doveden je Mihajlović, jer je rukovodstvo smatralo da "Super Pipo" nema čvrstu ruku kao Srbin. Ipak, Milan i dalje ne liči na onaj veliki klub koji je bio strah i trepet kao do pre nekoliko sezona.

Fudbal 09.08.2015 | 00:00
Analiza: Može li Miha da odvede Milan do Skudeta?!

Dolaskom Karlosa Bake i Luiza Adrijana, Milan je konačno rešio da se vrati u sistem sa dva klasična napadača. Pre tačno deset godina, Andrej Ševčenko igrao je u tandemu sa Albertom Đilardinom ili Filipom Inzagijem i taj trio je u formaciji sa dva napadača postigao impresivnih 48 golova u Seriji A.

Konstantan "flert" između Zlatana Ibrahimovića i Milana nagoveštava da bi San Siro ponovo mogao da ima tri vrhunska centarfora, ali postoji problem. Ševa, Pipo i Đilardino imali su iza sebe igrače poput Kake, Sedorfa, Pirla i Manuela Ruija Košte. Današnji Milan nema kreativnog veznog igrača koji podseća na senku bilo kojeg od nabrojanih imena. Upravo na tom delu terena "rosoneri" gube bitku i protiv iole kreativnih ekipa, a to se najbolje pokazalo protiv Gvardioline mašinerije u porazu od 3:0 na Audi Kupu.

Najsvetlija tačka u veznom redu je Holanđanin, Najdžel de Jong, međutim, njegov zadatak je destrukcija protivnikove igre. Napadače bi trebalo da razigravaju Andrea Poli, Rikardo Montolivo, Đakomo Bonaventura, Andrea Bertolači, Hoze Mauri, Suso i Keisuke Honda. Honda i kapiten Montolivo već duže vreme ne opravdavaju poverenje i uloge koje su im dodeljene i pitanje je da li će Mihajlović imati strpljenja za blede partije koje pružaju.

Bonaventura i Poli igraju po sistemu "toplo-hladno", s tim da je Poli bio jedan od zapaženijih na pripremama, ali i dalje ne ostavlja utisak igrača koji može da donese razliku na terenu. Suso i Mauri su još uvek mladi i njihov talenat bi trebalo tek da dođe do izražaja, dok je "skupo" pojačanje u veznom redu Bertolači igrač koji će morati da zapne i opravda novac uložen u njega. Prosečna ocena veznog reda morala bi da upali alarm u upravi i da pritisne Adrijana Galijanija da potraži adekvatno rešenje za vezni red, a veliko je pitanje da li je Belgijanac Aksel Vitsel, koji je obeležen kao prva meta za tu poziciju, čovek za velika dela.

Ipak, Mihajlović neće imati muke samo sa kreativnošću svog tima. Protiv Bajerna se ponovo video stari problem, koji muči crveno-crne još od odlaska Tijaga Silve. Odbrana je i dalje veoma ranjiva, a igrački kadar koji je čini, na osnovu prošle sezone i mesec dana priprema za narednu, ne obećava.
Brazilac Aleks, iako je često dobijao ulogu kapitena, deluje potpuno indiferentno u pojedinim situacijama. Svojim iskustvom trebalo bi da bude primer mlađim kolegama, ali česte greške vode ka tome da će do kraja prelaznog roka on sasvim izvesno napustiti ekipu. U boljoj situaciji nije ni Filip Mekses, koji, osim što postiže spektakularne golove koje ćemo prepričavati još dugo, ne opravdava veto Silvija Berluskonija da ostane u klubu, uprkos tome što ga Siniša Mihajlović nije želeo u ekipi. Kristijan Zapata i Gabrijel Paleta se nameću kao logično rešenje za prvu postavu ukoliko uprava ne dovede nijedno pojačanje u zadnjoj liniji.

Međutim, iz ovih priprema isplivao je momak rođen u Brazilu, a poseduje italijanski pasoš - Rodrigo Eli (21). Miha mu je ukazao maksimalno poverenje na ovim pripremama, a on mu je uzvratio sjajnim partijama. Bio je starter protiv Lenjana, Liona, Intera, Real Madrida i Bajerna iz Minhena. I nijednom nije izneverio trenera. Štaviše, bio je možda i najbolji defanzivac na pripremama. A na njegovom ostanku u ekipi insistirao je lično Siniša Mihajlović, jer je uprava razmatrala mogućnost o novoj pozajmici.

Pored njega, budućnost ekipe leži u nogama proizvoda Milanove omladinske škole, Davidea Kalabrije, koji je takođe impresionirao italijansku fudbalsku javnost sa svojih 18 godina. Miha mu je pružio priliku da u pripremama provede skoro pet sati na terenu i prema mišljenju stručnjaka postoji šansa da momak rođen u Breši naredne sezone konkuriše za bekovske pozicije u timu, koje nisu dobro „pokrivene“ kao nekad i već nekoliko sezona prave problem trenerima Milana.

S obzirom na to da je Dijego Lopez neprikosnoven među stativama, na upravi je da ekipu pojača bar jednim defanzivcem i veznim igračem kako bi popunili rupe koje su došle do izražaja na ovim pripremama. Mladi Alesio Romanjoli je prva meta za poziciju centralnog defanzivca, a Aksel Vitsel bi trebalo da popuni prazninu u veznom redu. Međutim, da bi klub mogao da dovede nekoga, moraće da proda nekoliko igrača ili da ih pošalje na pozajmicu, jer na platnom spisku trenutno ima trideset igrača, a sa pet manje mora da počne sezonu.

Siniša Mihajlović je najavio siguran povratak u Ligu šampiona, a za Skudeto traži Zlatana Ibrahimovića iza Bake i Adrijana. S obzirom na to da se u klub "slilo" skoro 500 miliona evra koje je doneo Tajlanđanin Bi Taečaubol, novac ne bi trebalo da predstavlja problem na putu za povratak među elitu.

Komentari / 0

Ostavite komentar