Раст БиХ економије

Позитиван тренд економске активности у БиХ из првог тромјесечја ове године настављен је и донекле ојачан у другом кварталу, наводи се у извјештају Дирекције за економско планирање БиХ.
Након што је у првом тромјесечју остварен реални годишњи раст од 2,1 одсто, подаци индустрије, трговине и спољне трговине указују на даље јачање активности у другом тромјесечју.

Босна и Херцеговина 08.08.2015 | 10:20
Раст БиХ економије

Номинални раст робног извоза убрзан је са 2,7 одсто у првом тромјесечју на 7,4 одсто само у периоду април ‐ мај, што је донекле било праћено растом прерађивачке индустрије посебно у мају.

Такође је реални раст био додатно подстакнут и домаћом тражњом.

Раст прихода од ПДВ-а од 2,8 одсто, уз реално повећање малопродајног промета од 9,6 одсто у првих пет мјесеци ове године у односу на исти период прошле године указују на раст финалне потрошње.

Поред тога, годишњи раст редовног увоза капиталних добара од 9,1 одсто, послије његове негативне стопе из првог тромјесјечја, указује и на постепено јачање инвестиција у другом овогодишњем тромјесечју.

Јачање домаће тражње је неминовно довело до јачања робног увоза, који је након номиналног смањења у првом тромјесечју, растао стопом од 2,2 одсто у наредном периоду.

Тиме је само успорено номинално смањење спољнотрговинског дефицита из првог тромјесечја, тако да је дефицит већ послије пет мјесеци био за 5,8 одсто мањи у односу на прошлу годину.

Кретање извозних и увозних цијена из првог тромјесечја указује да је позитиван допринос спољне трговине био знатно слабији у реалном смислу.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

реално

08.08.2015 08:24

ста се све данас назива ЕКОНОМИЈОМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да додам

08.08.2015 10:48

Смијешни су ови који тврде да постоји раст економије у БиХ. Прво све одузети од тајкуна, увести ред и поредак, па онда стварти економију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчко

08.08.2015 15:16

Ех сад раздвојити удио ФБиХ и удио РС üа би видли како у РС негативна стопа а у ФБиХ јос позитивнија него на нивоу БиХ..! То је реалност..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

08.08.2015 15:56

Наравно да је евидентан раст промета на трзисту. Спектакуларни производи карактеристицни за БиХ-а то су разноразни записи који се производе сваког мјесеца а понекад и неколико пута мјесецно. Само јос у регуларне токове да уведу и ходзине записе и записе видовите Зорке па ми це мо дозивјет напрдак да це нам и поцасни конзул Никарагве завидјет и тразит рецепт

ОДГОВОРИТЕ
Name

олувер

08.08.2015 16:16

Монти Пајтон!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

09.08.2015 05:06

Волим када дан отпочне са добрим и здравим смијехом.

ОДГОВОРИТЕ