Rast BiH ekonomije

Pozitivan trend ekonomske aktivnosti u BiH iz prvog tromjesečja ove godine nastavljen je i donekle ojačan u drugom kvartalu, navodi se u izvještaju Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.
Nakon što je u prvom tromjesečju ostvaren realni godišnji rast od 2,1 odsto, podaci industrije, trgovine i spoljne trgovine ukazuju na dalje jačanje aktivnosti u drugom tromjesečju.

Bosna i Hercegovina 08.08.2015 | 10:20
Rast BiH ekonomije

Nominalni rast robnog izvoza ubrzan je sa 2,7 odsto u prvom tromjesečju na 7,4 odsto samo u periodu april ‐ maj, što je donekle bilo praćeno rastom prerađivačke industrije posebno u maju.

Takođe je realni rast bio dodatno podstaknut i domaćom tražnjom.

Rast prihoda od PDV-a od 2,8 odsto, uz realno povećanje maloprodajnog prometa od 9,6 odsto u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine ukazuju na rast finalne potrošnje.

Pored toga, godišnji rast redovnog uvoza kapitalnih dobara od 9,1 odsto, poslije njegove negativne stope iz prvog tromjesječja, ukazuje i na postepeno jačanje investicija u drugom ovogodišnjem tromjesečju.

Jačanje domaće tražnje je neminovno dovelo do jačanja robnog uvoza, koji je nakon nominalnog smanjenja u prvom tromjesečju, rastao stopom od 2,2 odsto u narednom periodu.

Time je samo usporeno nominalno smanjenje spoljnotrgovinskog deficita iz prvog tromjesečja, tako da je deficit već poslije pet mjeseci bio za 5,8 odsto manji u odnosu na prošlu godinu.

Kretanje izvoznih i uvoznih cijena iz prvog tromjesečja ukazuje da je pozitivan doprinos spoljne trgovine bio znatno slabiji u realnom smislu.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

realno

08.08.2015 08:24

sta se sve danas naziva EKONOMIJOM

ODGOVORITE
Name

Da dodam

08.08.2015 10:48

Smiješni su ovi koji tvrde da postoji rast ekonomije u BiH. Prvo sve oduzeti od tajkuna, uvesti red i poredak, pa onda stvarti ekonomiju.

ODGOVORITE
Name

Brčko

08.08.2015 15:16

Eh sad razdvojiti udio FBiH i udio RS üa bi vidli kako u RS negativna stopa a u FBiH jos pozitivnija nego na nivou BiH..! To je realnost..

ODGOVORITE
Name

Ostoja

08.08.2015 15:56

Naravno da je evidentan rast prometa na trzistu. Spektakularni proizvodi karakteristicni za BiH-a to su raznorazni zapisi koji se proizvode svakog mjeseca a ponekad i nekoliko puta mjesecno. Samo jos u regularne tokove da uvedu i hodzine zapise i zapise vidovite Zorke pa mi ce mo dozivjet naprdak da ce nam i pocasni konzul Nikaragve zavidjet i trazit recept

ODGOVORITE
Name

oluver

08.08.2015 16:16

Monti Pajton!

ODGOVORITE
Name

xy

09.08.2015 05:06

Volim kada dan otpočne sa dobrim i zdravim smijehom.

ODGOVORITE