Анализа: На старту 102, пред циљем 9, међу њима и Воша!

Новосађани овог лета корачају европским путем којим се тешко пролази. Прочитајте када се последњи пут догодило да неко побеђује кроз све уводне фазе ЛЕ и избори европску јесен.

Фудбал 08.08.2015 | 21:00
Анализа: На старту 102, пред циљем 9, међу њима и Воша!

Као и пре две године, Војводину 180 минута дели од пласмана у групну фазу Лиге Европе. Првог у историји.

У лето 2013, под вођством Марка Николића, потпуно другачији тим "лала" елиминисао је малтешки Хибернијанс, па Хонвед и Бурсу, а затим без помоћи Абубакара Оумаруа испао од Шерифа из Тираспоља (1:1, 1:2).

Из састава који је наступао у том двомечу баража, дрес "лала" и даље носи само Игор Ђурић, који се овог лета вратио у Нови Сад. Борба за европску јесен против Викторије Плзењ биће, дакле, потпуно ново искуство и огроман изазов за тим Златомира Загорчића.

Чекајући тај двомеч, већ сада се може констатовати да су Новосађани направили европски резултат за поштовање. Избацили су МТК, па Спартакс из Летоније, а затим и фаворизовану Сампдорију, некадашњег вицешампиона Европе.

Доспевши до баража, Војводина је постала један од само девет тимова који су заиграли овосезонску Лигу Европе 30. јуна или 2. јула и који је и даље играју.

Регион бивше Југославије био је јако бројан на старту такмичења, али се сада свео на три наведена клуба. У претходним рундама елиминисани су:

Црвена звезда, Чукарички, Жељезничар, Локомотива Загреб, Зрињски, Будућност, Домжале, Цеље, Сутјеска, Младост Подгорица и Олимпик Сарајево. Већ сада гарантовано место у групној фази имају Партизан и Динамо Загреб.

Ово су екипе које су прошле три "сита" Лига Европе:

* тимови су рангирани према коефицијенту, у загради су написана имена оних које су елиминисали, а крај заграда имена противника у баражу.

- Розенборг (Викингур, КР Рејкјавик, Дебрецин) - Стеауа
- Хајдук Сплит (Калев, Копер, Стромсгодсет) - Либерец
- Жилина (Гленторан, Дачија, Ворскла) - Атлетик Билбао
- Брондби (Јувенес Сан Марино, Берое Стара Загора, Омонија) - ПАОК
- Војводина (МТК, Спартакс Јурмала, Сампдорија) - Викторија Плзењ
- Работнички (Флора Талин, Јелгава, Трабзон) - Рубин
- Од Гренланд (Шериф Тираспољ, Шамрок, Елфсборг) - Борусија Дортмунд
- Габала (Динамо Тбилиси, Чукарички, Аполон Лимасол) - Панатинаикос
- Каират (Црвена звезда, Алашкерт, Абердин) - Бордо

Колико се често догађало да тим који крене из прве рунде квалификација дође до групне фазе?

Добар одговор пружиће прошла сезона - 2014/15, у којој ниједан од 78 учесника почетне рунде није изборио европску јесен.

Минуле године је Астерас Триполи, ривал Партизана, прескакао ривале од друге квалификационе рунде, као и Ријека на челу са Андрејем Крамарићем, руски Краснодар (Калев, Диошђер и Реал Сосиједад) и Динамо Минск. Из прве рунде до крајњег циља није прошао нико.

Последњи тим који је ушао у групну фазу, а да је кренуо из уводне фазе квалификација, био је норвешки Тромсо, у сезони 2013/14.

Након што је уврштен у такмичење на основу фер-плеј листе, нашао се у групној фази административно, због суспензије Бешикташа, који га је елиминисао у баражу.

На терену, тај подвиг је последњи изборио Розенборг, у сезони 2012/13, елиминисавши Крусејдерсе из Северне Ирске, Ордабаси из Казахстана, швајцарски Сервет и варшавску Легију.

И тај податак довољно говори о тежини задатка који је пред Новосађанима. Неки њихови овосезонски сапутници до баража су дошли и тако што су у одређеним рундама били носиоци, али ће крајем августа улога фаворита листом прећи на страну њихових ривала.

Војводино, срећно!

Коментари / 0

Оставите коментар