Analiza: Na startu 102, pred ciljem 9, među njima i Voša!

Novosađani ovog leta koračaju evropskim putem kojim se teško prolazi. Pročitajte kada se poslednji put dogodilo da neko pobeđuje kroz sve uvodne faze LE i izbori evropsku jesen.

Fudbal 08.08.2015 | 21:00
Analiza: Na startu 102, pred ciljem 9, među njima i Voša!

Kao i pre dve godine, Vojvodinu 180 minuta deli od plasmana u grupnu fazu Lige Evrope. Prvog u istoriji.

U leto 2013, pod vođstvom Marka Nikolića, potpuno drugačiji tim "lala" eliminisao je malteški Hibernijans, pa Honved i Bursu, a zatim bez pomoći Abubakara Oumarua ispao od Šerifa iz Tiraspolja (1:1, 1:2).

Iz sastava koji je nastupao u tom dvomeču baraža, dres "lala" i dalje nosi samo Igor Đurić, koji se ovog leta vratio u Novi Sad. Borba za evropsku jesen protiv Viktorije Plzenj biće, dakle, potpuno novo iskustvo i ogroman izazov za tim Zlatomira Zagorčića.

Čekajući taj dvomeč, već sada se može konstatovati da su Novosađani napravili evropski rezultat za poštovanje. Izbacili su MTK, pa Spartaks iz Letonije, a zatim i favorizovanu Sampdoriju, nekadašnjeg vicešampiona Evrope.

Dospevši do baraža, Vojvodina je postala jedan od samo devet timova koji su zaigrali ovosezonsku Ligu Evrope 30. juna ili 2. jula i koji je i dalje igraju.

Region bivše Jugoslavije bio je jako brojan na startu takmičenja, ali se sada sveo na tri navedena kluba. U prethodnim rundama eliminisani su:

Crvena zvezda, Čukarički, Željezničar, Lokomotiva Zagreb, Zrinjski, Budućnost, Domžale, Celje, Sutjeska, Mladost Podgorica i Olimpik Sarajevo. Već sada garantovano mesto u grupnoj fazi imaju Partizan i Dinamo Zagreb.

Ovo su ekipe koje su prošle tri "sita" Liga Evrope:

* timovi su rangirani prema koeficijentu, u zagradi su napisana imena onih koje su eliminisali, a kraj zagrada imena protivnika u baražu.

- Rozenborg (Vikingur, KR Rejkjavik, Debrecin) - Steaua
- Hajduk Split (Kalev, Koper, Stromsgodset) - Liberec
- Žilina (Glentoran, Dačija, Vorskla) - Atletik Bilbao
- Brondbi (Juvenes San Marino, Beroe Stara Zagora, Omonija) - PAOK
- Vojvodina (MTK, Spartaks Jurmala, Sampdorija) - Viktorija Plzenj
- Rabotnički (Flora Talin, Jelgava, Trabzon) - Rubin
- Od Grenland (Šerif Tiraspolj, Šamrok, Elfsborg) - Borusija Dortmund
- Gabala (Dinamo Tbilisi, Čukarički, Apolon Limasol) - Panatinaikos
- Kairat (Crvena zvezda, Alaškert, Aberdin) - Bordo

Koliko se često događalo da tim koji krene iz prve runde kvalifikacija dođe do grupne faze?

Dobar odgovor pružiće prošla sezona - 2014/15, u kojoj nijedan od 78 učesnika početne runde nije izborio evropsku jesen.

Minule godine je Asteras Tripoli, rival Partizana, preskakao rivale od druge kvalifikacione runde, kao i Rijeka na čelu sa Andrejem Kramarićem, ruski Krasnodar (Kalev, Diošđer i Real Sosijedad) i Dinamo Minsk. Iz prve runde do krajnjeg cilja nije prošao niko.

Poslednji tim koji je ušao u grupnu fazu, a da je krenuo iz uvodne faze kvalifikacija, bio je norveški Tromso, u sezoni 2013/14.

Nakon što je uvršten u takmičenje na osnovu fer-plej liste, našao se u grupnoj fazi administrativno, zbog suspenzije Bešiktaša, koji ga je eliminisao u baražu.

Na terenu, taj podvig je poslednji izborio Rozenborg, u sezoni 2012/13, eliminisavši Krusejderse iz Severne Irske, Ordabasi iz Kazahstana, švajcarski Servet i varšavsku Legiju.

I taj podatak dovoljno govori o težini zadatka koji je pred Novosađanima. Neki njihovi ovosezonski saputnici do baraža su došli i tako što su u određenim rundama bili nosioci, ali će krajem avgusta uloga favorita listom preći na stranu njihovih rivala.

Vojvodino, srećno!

Komentari / 0

Ostavite komentar