Преминула глумица Ђурђија Цветић

Филмска, телевизијска и позоришна глумица Ђурђија Цветић преминула је синоћ у 73. години, саопштило је Југословенско драмско позориште.

Србија 07.08.2015 | 16:10
Преминула глумица Ђурђија Цветић

Одиграла је на сцени свог матичног театра десетине улога. Припадала је генерацији „Бојанових беба“, групе младих глумица и глумаца које је Бојан Ступица позвао у Југословенско драмско, у вријеме његове генерацијске обнове. Послије улоге Пем у „Спасенима“ Едварда Бонда, у том тренутку једном од најзначајнијих позоришних комада свјетског репертоара, својом појавом, љепотом и сценском снагом, Ђурђија Цветић ступиће и у велики, класични репертоар, као Шекспирова Регана у „Лиру“, Дездемона у „Отелу“, Оливија у „Богојављенској ноћи“.

Њен у исти мах модеран и класичан сценски израз дошао је до пуног изражаја у великим, иконичким представама Југословенског драмског позоришта попут Симовићевог „Путујућег позоришта Шопаловић“, у режији Дејана Мијача, где је играла Јелисавету Протић, потом Брехтовом „Баалу“ као Емилија, у Ведекиндовом „Буђењу пролећа“ као Фани Габор.

Последњих година ангажмана у ЈДП-у, играла је са великим успјехом Рањевску у Чеховљевом „Вишњику“, Лагарсовим „Правилима понашања у модерном друштву“, а нарочито у насловној улози Држићевог „Скупа“, режија Јагоша Марковића, у којој је, тумачећи мушку улогу, остварила театарско чудо, вишеструко вредновано и награђивано на домаћим и регионалним фестивалима.

Ђурђија Цветић гостовала је у свим београдским позориштима, посљедњих година највише на сцени Београдског драмског, као и у Црногорском народном позоришту, Народном позоришту Сомбор, НП Бања Лука и другима.

Остаје упамћена као Сека у телевизијској серији „Грлом у јагоде“, Срђана Карановића, као и по улогама у „Сивом дому“, „Почетном ударцу“ и „Заборављенима“ Дарка Бајић, у филму „Октоберфест“ Драгана Кресоје, ТВ серији „Улица липа“.

Драмски програм Радио Београда чува сјећање на њен особен глас и глумачку експресију у десетинама радио-драма.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Батан

07.08.2015 14:58

Покој јој души.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биља

07.08.2015 14:59

Нека јој је лака земља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биља

07.08.2015 15:04

Нек јој је лака земља

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

07.08.2015 20:57

Нека јој је вјечна слава и покој души.

ОДГОВОРИТЕ